Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αυξημένες κατά 16% σε σύγκριση με το 2024 οι τιμές αγελαδινού γάλακτος στην Ευρώπη

Ενδοκοινοτικά η μέση τιμή γάλακτος έφτασε τα 0,537 €/kg, με μια πτώση τον Μάρτιο μεν, η οποία όμως παραμένει πάνω από τον πενταετή μέσο όρο.

Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από την πρόσφατη έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Αγοράς Γάλακτος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Απρίλιος 2025), όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις στις τιμές, την παραγωγή και το εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ και διεθνώς.

Τον Φεβρουάριο του 2025, η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος στην τιμή παραγωγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά +0,6% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας τα 0,537 €/kg. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024, η αύξηση αγγίζει το +16%. Για τον Μάρτιο του 2025, οι εκτιμήσεις των κρατών μελών προβλέπουν ελαφρά πτώση των τιμών κατά -0,3%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών γάλακτος σε ετήσια βάση
  • Νότια Αυστρία (+32%)
  • Ιρλανδία (+31%)
  • Λιθουανία (+30%)
  • Λετονία (+25%)
Το βιολογικό γάλα εμφάνισε μεγάλες διαφορές στις τιμές 

Οι υψηλότερες τιμές για βιολογικό αγελαδινό γάλα καταγράφηκαν:

  • Κύπρος: 1,04 €/kg
  • Ιρλανδία: 0,729 €/kg
  • Ιταλία: 0,729 €/kg

Αντίθετα, οι χαμηλότερες βιολογικές τιμές σημειώθηκαν σε:

  • Ρουμανία: 0,432€/kg
  • Λετονία: 0,461€/kg
  • Εσθονία: 0,502€/kg

Σημειώνεται ότι σε Ρουμανία, Λετονία και Εσθονία, οι τιμές βιολογικού γάλακτος ήταν χαμηλότερες από του συμβατικού.

Εξέλιξη τιμών γάλακτος στην Ελλάδα

Από τον Φεβρουάριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2025, οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα παρουσίασαν σταδιακή άνοδο, ξεκινώντας από τα 0,5262 €/kg και φτάνοντας στα 0,5500 €/kg. Παρά τις μικρές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους, η γενική τάση ήταν ανοδική. Ενδεικτικά, από τον Ιούλιο του 2024 (0,5280 €/kg) και μετά, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται, με το υψηλότερο σημείο να καταγράφεται τον Δεκέμβριο 2024 και τον Φεβρουάριο 2025 (0,5500 €/kg). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη σταθερή ενίσχυση της τιμής παραγωγού στη χώρα, σε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή τάση.

Πτώση στη συλλογή γάλακτος τον Φεβρουάριο

Η συλλογή αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ μειώθηκε κατά -4,4% (505 χιλ. τόνοι) τον Φεβρουάριο του 2025 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024., με αυξήσεις μόνο σε 5 κράτη μέλη. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία (+6,2%), τη Δανία (+4,4%) και την Ιταλία (+1%). Οι σημαντικότερες μειώσεις εντοπίστηκαν σε:

  • Βέλγιο (-7,7%)
  • Γαλλία (-7,3%)
  • Ιρλανδία (-6,9%)
  • Γερμανία (-6,2%)

Συνολικά, για το δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου 2025, η συλλογή μειώθηκε κατά -2,3%, ή -0,6% αν ληφθεί υπόψη το δίσεκτο έτος.

Η Βιολογική παραγωγή αποτελεί το 3,5% του συνόλου

Το 3,5% του συλλεχθέντος γάλακτος στην ΕΕ ήταν βιολογικό. Τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν σε:

  • Αυστρία 18,6%
  • Δανία 10,5%
  • Σουηδία 10,4%

Χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται σε:

  • Πολωνία (0,1%)
  • Ιρλανδία (0,2%)
  • Πορτογαλία (0,3%)
  • Βουλγαρία (0,3%)
  • Εσθονία (0,4%)

Καμία παραγωγή βιολογικού γάλακτος δεν αναφέρθηκε από Μάλτα και Κροατία.

Τάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων – Ιανουάριος 2025

Τον Ιανουάριο του 2025, η παραγωγή βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε σημαντικές μειώσεις σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Συγκεκριμένα, κατέγραψε μειώσεις:

  • Σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος -5,1%
  • Βούτυρο -0,7%
  • Γάλα κατανάλωσης -0,9%
  • Συμπυκνωμένο γάλα -7%

Παρά τις συνολικές πιέσεις στην αγορά, ορισμένες κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ παρουσίασαν αυξητική τάση τον Ιανουάριο του 2025:

  • Τυριά +1,4%
  • Ζυμωμένα προϊόντα +2%
  • Κρέμα γάλακτος +0,2%
  • Πλήρες γάλα σε σκόνη +8,6%
Τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων (μέχρι 6/4/2025)

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έως τις 6 Απριλίου 2025, αρκετές κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ κατέγραψαν πτώση τιμών. Όλες οι τιμές είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα:

  • Άπαχο Γάλα σε Σκόνη -0,8%
  • Τσένταρ -2,3%
  • Γκούντα -1%
  • Εμμεντάλ -0,0%

Ενώ, ορισμένα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σημείωσαν αυξητική πορεία στις τιμές τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έως τις 6 Απριλίου 2025. Συγκεκριμένα:

  • Βούτυρο +1,6%
  • Πλήρες γάλα σε σκόνη +0,6%
  • Ένταμ +0,6%
  • Ορός γάλακτος +0,2%

Όλες οι τιμές είναι υψηλότερες από τον Απρίλιο του 2024.

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ παρουσίασαν αυξήσεις και μειώσεις σε διάφορους προορισμούς σε σχέση με το 2024

Οι εξαγωγές βουτύρου αυξήθηκαν στους τέσσερις κορυφαίους προορισμούς: ΗΠΑ (+41%), Ηνωμένο Βασίλειο (+10%), Κίνα (+20%) και Νότια Κορέα (+4%), καθώς και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+9%) και στην Ινδονησία (+41%). Ωστόσο, σημειώθηκαν μειώσεις στις εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία (-35%), το Μαρόκο (-30%), τη Σιγκαπούρη (-4%) και την Ταϊβάν (-12%).

Οι εξαγωγές τυριών της ΕΕ αυξήθηκαν προς τις ΗΠΑ (+12%), την Ελβετία (+5%), τη Σαουδική Αραβία (+3%), την Ουκρανία (+10%), την Αυστραλία (+11%) και τον Καναδά (+11%). Από την άλλη, μειώθηκαν προς το Ηνωμένο Βασίλειο (-0%), την Ιαπωνία (-20%), τη Νότια Κορέα (-4%) και την Κίνα (-10%).

Οι εξαγωγές σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος αυξήθηκαν στους 3 κυριότερους προορισμούς: Αίγυπτο (+15%), Φιλιππίνες (+43%), και Νιγηρία (+54%), καθώς και στην Ινδονησία (+8%). Ωστόσο, οι εξαγωγές ΑΓΣ (Αγνό Γάλα Συμβατικής Ποιότητας) μειώθηκαν προς τη Σαουδική Αραβία (-19%), την Υεμένη (-7%), την Κίνα (-57%), το Μαρόκο (-6%) και το Βιετνάμ (-9%).

Οι εξαγωγές σκόνης γάλακτος αυξήθηκαν προς το Κουβέιτ (+44%), την Κίνα (+3%), τη Σαουδική Αραβία (+1%), την Ελβετία (+109%) και τον Λίβανο (+28%). Από την άλλη, οι εξαγωγές σκόνης γάλακτος μειώθηκαν προς το Ομάν (-1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-3%), τη Δομινικανή Δημοκρατία (-13%), τη Σενεγάλη (-4%) και τη Νιγηρία (-62%).

Στην παγκόσμια αγορά (13/04/2025), παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος και τσένταρ στην Ωκεανία και στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, οι τιμές του τσένταρ αυξήθηκαν κατά +4,8%, ενώ στην Ωκεανία αυξήθηκαν κατά +2,3%. Ωστόσο, οι τιμές του βουτύρου μειώθηκαν τόσο στην Ωκεανία (-0,7%) όσο και στις ΗΠΑ (-0,8%). Η Ωκεανία παρέμεινε η πιο ανταγωνιστική αγορά σε τιμές για τη σκόνη γάλακτος, ενώ οι ΗΠΑ ηγούνται για τη σκόνη αποβουτηρωμένου γάλακτος, το βούτυρο και το τσένταρ

Παγκόσμιες εξελίξεις στην παραγωγή και τις τιμές γάλακτος σε κύριες χώρες- Φεβρουάριος 2025

Αναλυτικά στοιχεία για την παραγωγή και τις τιμές του γάλακτος από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής του κόσμου, με βάση τα δεδομένα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025:

Νέα Ζηλανδία

  • Καταγράφηκε μείωση της παραγωγής κατά -2,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024.
  • Μικρή αύξηση της παραγωγής κατά +0,3% (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025)
  • Οι τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν κατά +0,5%, φτάνοντας περίπου τα 0,41 €/kg.

Αυστραλία:

  • Η παραγωγή του γάλακτος μειώθηκε σημαντικά κατά -4,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024.
  • Συνολική μείωση κατά -3,6% στην παραγωγή για το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025.

Ηνωμένο Βασίλειο:

  • Η παραγωγή παρέμεινε σταθερή με μικρή πτώση -0,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024.
  • Αντίθετα, υπήρξε αύξηση στην παραγωγή κατά +1,3% στο δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025.

ΗΠΑ:

  • Η παραγωγή του γάλακτος μειώθηκε κατά -2,5% στον Φεβρουάριο 2025.
  • Η τιμή του γάλακτος υποχώρησε κατά -1,4%, φτάνοντας περίπου τα 0,48 €/kg.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες ΕΔΩ

Το παρατηρητήριο της αγοράς γάλακτος της ΕΕ διασφαλίζει στον γαλακτοκομικό τομέα της ΕΕ μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω της έγκαιρης διάδοσης δεδομένων της αγοράς και βραχυπρόθεσμων αναλύσεων. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παραγωγή ζυμώμενων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μία διαδικασία που εκτείνεται σε όλo τον κόσμο και συχνά έχει τις ρίζες της στην παράδοση και αποτελεί...

FARMING

Η αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά συνοδεύεται και από σημαντικές προκλήσεις, με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών και...

REPORTS

Τα τυροκομικά προϊόντα κατέχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο των Ελλήνων καταναλωτών λόγω της θρεπτικής τους αξίας, η οποία κατοχυρώνεται και επιστημονικά. Η διαφήμιση διαδραματίζει...

FARMING

Το γάλα που προορίζεται για την παρασκευή τυριού πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας όσον αφορά την υγιεινή του. Κατά την παραλαβή του γάλακτος...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...