Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αύξηση παραγωγής τυριού και μείωση βουτύρου το πρώτο τρίμηνο του έτους

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η διαθεσιμότητα γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ παρουσίασε ποικίλες τάσεις, με τα περισσότερα προϊόντα να παρουσιάζουν αύξηση της προσφοράς.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η διαθεσιμότητα γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ παρουσίασε ποικίλες τάσεις, με τα περισσότερα προϊόντα να παρουσιάζουν αύξηση της προσφοράς. Οι παραδόσεις γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 35,29 δισεκατομμύρια λίτρα, γεγονός που ενίσχυσε την παραγωγή τυριού, η οποία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες παραδόσεις γάλακτος και το μειωμένο κόστος επεξεργασίας λόγω χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Αντίθετα, η παραγωγή βουτύρου και αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη (SMP) παρέμεινε υποτονική, με τη μείωση της προσφοράς βουτύρου να αποδίδεται σε χαμηλότερους ρυθμούς παραγωγής και υψηλότερες τιμές της κρέμας γάλακτος.

Ο τομέας των τυριών γνώρισε θετική πορεία με τις προμήθειες να αυξάνονται λόγω της ενισχυμένης παραγωγής και της καλής ζήτησης στο λιανικό εμπόριο. Η διαθεσιμότητα αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκε κατά 9,0% ετησίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών κατά 19,6%, παρά τη μείωση των εξαγωγών κατά 11,0% λόγω μειωμένης ζήτησης από την Κίνα, τη Νότια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και άλλες ασιατικές χώρες. Η παραγωγή πλήρους γάλακτος σε σκόνη παρέμεινε σταθερή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ΕΕ, οι παραδόσεις γάλακτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,4% το 2024, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, η υποτονική παγκόσμια ζήτηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές. Οι μακροοικονομικές συνθήκες και οι πολιτικές κατευθύνσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και οι αυξανόμενες νομοθετικές πιέσεις για περιβαλλοντικούς στόχους και καλύτερη μεταχείριση των ζώων, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το τοπίο της γαλακτοβιομηχανίας

Πηγή: AHDB

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το µέγεθος της παγκόσµιας αγοράς τυριού προβλέπεται να αυξηθεί από 199,14 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2025 σε 283,10 δις έως το 2032, παρουσιάζοντας ετήσιο...

REPORTS

Στα 166,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η αξία της παγκόσμιας αγοράς τυριού ως το 2034 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4,6%,...

REPORTS

Σε έξαρση βρίσκεται η δερματίτιδα που ταλανίζει τους Γάλλους κτηνοτρόφους, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει στα 51 και τις θανατώσεις να ανέρχονται...

REPORTS

Τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη γαλακτοπαραγωγική εκμετάλλευση και μονάδα παραγωγής σκόνης γάλακτος παγκοσμίως ετοιμάζεται να κατασκευάσει η GEA στην Αλγερία. Η έναρξη της κατασκευής του έργου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...