Οι ουγγρικές αρχές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού τα τελευταία 50 χρόνια στις αρχές Μαρτίου σε μια φάρμα κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Σλοβακία. Έκτοτε η ζωονόσος έχει κάνει την εμφάνιση της σ’ ακόμα τρεις φάρμες στην Ουγγαρία, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στη Σλοβακία όπου ο ιός έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής σε έξι φάρμες, γεγονός που έχει παροτρύνει τις αρχές να προχωρήσουν σ’ εμβολιασμό των κοπαδιών για να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας. Για το λόγο αυτό η Σλοβακία έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης , με περιορισμούς στα σύνορα, και έχει στήσει ένα κέντρο παρακολούθησης που αποτελείται από αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς, τόσο απ’ αέρος όσο και επί εδάφους.
O πρώτος που υποστήριξε το ενδεχόμενο βιολογικής επίθεσης ήταν ο Ούγγρος επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Gergely Gulyas την Πέμπτη 10 Απριλίου, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένη επίθεση. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε και ο Σλοβάκος Υπουργός Γεωργίας, Richard Takac, ο οποίος επεσήμανε ότι στις συσκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο βιολογικής επίθεσης, όμως η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του, κατόπιν σχετικού αιτήματος από το Politico.
Εντούτοις, ο επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Τσεχίας, Jiří Černý, επεσήμανε ότι παρότι το σενάριο της «βιοτρομοκρατίας» δεν πρέπει να απορρίπτεται πριν ερευνηθεί περαιτέρω, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν το εν λόγω σενάριο.
Η ανησυχία που έχει προκαλέσει η έξαρση του αφθώδους πυρετού είναι εύλογη, αφού πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική σε μηρυκαστικά, όπως γουρούνια, αγελάδες και πρόβατα, και παρότι σπανίως από μόνη της οδηγεί στο θάνατο των ζώων, ο υψηλός πυρετός και τα υπόλοιπα συμπτώματα που προκαλεί αναγκάζουν του κτηνοτρόφους να θανατώσουν ολόκληρα τα κοπάδια τους ή έχουν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση ζωνών ασφαλείας.
Πηγή: Politico