Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η έλλειψη βοσκών κόβει τονάζ από τα ΠΟΠ τυριά της ΕΕ και στη Νέα Υόρκη βρήκαν τρόπο να κάνουν το επάγγελμα δημοφιλές

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η έλλειψη βοσκών στη ζώνη γάλακτος της Ισπανίας, σε μια εξέλιξη που είδε πριν από μερικούς μήνες το Manchego PDO να λείπει από τα περισσότερα ράφια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάτι που κινητοποίησε επαγγελματίες της επικοινωνίας στην Νέα Υόρκη ώστε να εντοπίσουν λύσεις που θα μπορούσαν να κάνουν το επάγγελμα δημοφιλές στις νεότερες γενιές.

Το πρόβλημα έλλειψης βοσκών δεν είναι ούτε νέο, ούτε περιορίζεται στην Ισπανία. Είναι γνωστό ότι η χώρα της Ιβηρικής διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό ανέργων, οι οποίοι όμως δεν επιθυμούν να εργαστούν στην ύπαιθρο. Αντίστοιχο είναι και το μοτίβο συζήτησης που ακούει κανείς στα περισσότερα καφενεία σε χωριά της Ελλάδας και απ’ ό,τι φαίνεται, οι επικοινωνιολόγοι θα μπορούσαν να δώσουν λύση.

Τους μήνες που ακολούθησαν την πανδημία, η Ισπανία προχώρησε στην ίδρυση μερικών δεκάδων εκπαιδευτικών κέντρων για βοσκούς, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την τάση φυγής πολλών νέων ανθρώπων προς την ύπαιθρο, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Μια εισαγωγέας premium ευρωπαϊκών τυριών στη Νέα Υόρκη, η Μισέλ Μπάστερ, συνιδιοκτήτρια του Forever Cheese, έχει στήσει μια ομάδα επικοινωνιολόγων και επαγγελματιών των δημοσίων σχέσεων προκειμένου να αλλάξει την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για τους βοσκούς.

«Τα σχολεία είναι σημαντικά», λέει η ίδια, «αλλά για να ενδιαφερθούν οι άνθρωποι να τα παρακολουθήσουν απαιτείται αλλαγή της εικόνας (image) που έχουν οι άνθρωποι για τον βοσκό». «Δεν είναι απλώς ένας ηλικιωμένος με μπερέ και γκλίτσα». Πολλοί από τους βοσκούς που παράγουν τα τυριά που εισάγει διαψεύδουν αυτό το στερεότυπο – έχουν ενδιαφέρουσες, γεμάτες ζωές πέρα από τη φάρμα και το χωράφι. Για παράδειγμα, ο Père Pujol, ο οποίος μετά από μια προηγούμενη καριέρα στην εκπαίδευση επέστρεψε στη γενέτειρά του στα Πυρηναία, όπου φτιάχνει χειροποίητα τυριά με απαστερίωτο αγελαδινό γάλα για 13 χρόνια. Όταν δεν εργάζεται, του αρέσει να δειπνεί σε ωραία εστιατόρια. Άλλοι έχουν ακολουθήσει ένα παρόμοιο μοτίβο. έλκονται από έναν τρόπο ζωής όπου μπορούν να ζουν σε αρμονία με τη φύση και νιώθουν ότι κάνουν τη διαφορά στη διατήρηση του περιβάλλοντος και των αγροτικών παραδόσεων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...