Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κουμάντο στον στάβλο, έμπνευση στο τυρί και μάνατζμεντ στο τυροκομείο

Η φοίτηση στη Σχολή δε περιορίζεται μόνο στη παρακολούθηση και τη διαμόρφωση των οικονομικών δεδομένων. Σε μαθαίνουν μάρκετινγκ, χρήσιμα διαφημιστικά τιπς, πώς να κινείσαι στο χώρο των πωλήσεων.

Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

Αυγή Θεσσαλονίκης

Μόλις ολοκλήρωσε τη φοίτηση στη Σχολή ξεκίνησε ένα πλάνο εκσυγχρονισμού του οικογενειακού τυροκομείου

Ερεθίσµατα πολλών ειδών, από δυσεύρετα τυριά µέχρι εξοπλισµό και µηχανήµατα, από το στήσιµο της γραµµής παραγωγής και τον καθαρισµό της µέχρι τα ιδανικότερα σιτηρέσια για τα ζώα βάσει του επιθυµητού «τυροκοµικού αποτελέσµατος». Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, έχοντας στα 20 του χρόνια αποφοιτήσει από την Αµερικανική Γεωργική Σχολή, θεωρεί ότι έχουν ανοίξει οι ορίζοντές του πέρα από αυτό που θα απαιτούσε η καθηµερινότητά του, αν περιοριζόταν στο να µάθει τη δουλειά από τον τυροκόµο πατέρα του.  «Έµαθα όλα τα τυριά. Εµείς κάνουµε µόνο λευκό τυρί, αλλά εκεί είδα τα πάντα, Γραβιέρες, Κασέρια» θα πει µε ενθουσιασµό. Επιστρέφοντας µε το πτυχίο του, ξεκίνησε ένα πλάνο εκσυγχρονισµού του τυροκοµείου, επισκεπτόµενος µε τον πατέρα του αυτήν τη φορά, τις τυροκοµικές µονάδες τις οποίες γνώρισε πώς λειτουργούν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδροµών µε τη Σχολή. «Έβαλα παστεριωτήρα ενώ νωρίτερα είχα καζάνι, άλλαξα την ροή της δουλειάς, βάζοντας περισσότερες πήχτρες. Γενικά κάθε χρόνο εφαρµόζω νέα πράγµατα, ξεσηκώνοντας από τα ερεθίσµατα που πήρα στη σχολή» θα πει.

Παναγιώτα Πουλάκη

Κυπαρίσσι Λακωνίας

Πρέπει ο δημιουργός να βοηθήσει την εικόνα του προϊόντος για να περπατήσει στην αγορά

Αν µπορούµε να µιλήσουµε για ένα «κίνηµα» αγροτών και κτηνοτρόφων που αποζητά την προστιθέµενη αξία µε µια τολµηρή βουτιά στα νερά της µεταποίησης, τότε η Παναγιώτα Πουλάκη, από το Κυπαρίσι Λακωνίας, είναι ένα δραστήριο µέλος του. Χωρίς κανένα τυροκοµικό υπόβαθρο αλλά µε µια παραγωγική µονάδα 450 προβάτων µε µικρά περιθώρια κέρδους, η 24χρονη σήµερα Παναγιώτα ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει το πρόγραµµα Τυροκοµίας / Γαλακτοκοµίας της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και επέστρεψε µε µια συνταγή για Φέτα από 100% πρόβειο γάλα, ένα ζωηρό Ανθότυρο και τη Μυζήθρα που συµπληρώνει την τριάδα των προϊόντων του τυροκοµείου Λακωνικόν Εστί. Νωρίτερα είχε παρακολουθήσει το µονοετές πρόγραµµα για τη ζωική παραγωγή. «Πέρα από τα πρακτικά µαθήµατα και την απαραίτητη θεωρία, εκείνο που σε µαθαίνουν είναι να είσαι επιχειρηµατίας». Όπως εξηγεί, οι γνώσεις αυτές δεν περιορίζονται µόνο στην παρακολούθηση και τη διαµόρφωση των οικονοµικών δεδοµένων. «Σε µαθαίνουν µάρκετινγκ, χρήσιµα διαφηµιστικά τιπς, πώς να κινείσαι στο χώρο των πωλήσεων» εξηγεί, καταλήγοντας ότι µπορεί να έχεις στα χέρια σου το πιο άριστο προϊόν, πρέπει όµως να βοηθήσεις στην εικόνα του για να περπατήσει στην αγορά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...