του Γιώργου Λαμπίρη
Γραβιέρα που ωριμάζει για έξι μήνες και φέρει την ονομασία «1965», καθότι ενέχει επετειακό χαρακτήρα, σηματοδοτώντας την ημερομηνία κατά την οποία το Τυροκομείο Αρβανίτης ξεκίνησε την παραγωγική του δραστηριότητα, κυκλοφόρησε η εταιρεία στην αγορά. Όπως λέει ο Μιχάλης Αρβανίτης, επικεφαλής του φερώνυμου τυροκομείου που εδρεύει στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης: «Η ωρίμανση πραγματοποιείται με σκοπό να παράγουμε και να παρουσιάσουμε μία γλυκιά Γραβιέρα στην αγορά», η οποία παράγεται από φρέσκο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα. Ο κωδικός «1965» παρασκευάζεται με την κλασική συνταγή της Γραβιέρας από τα πρώτα βήματα του Μανώλη Αρβανίτη στην τυροκόμηση το 1965 και διατίθεται και σε ειδικές γεύσεις: σκόρδο και βότανα, 4 πιπέρια, τσίλι, λεμόνι.
Επέκταση της τυροκομικής μονάδας
Η επιχείρηση προχωράει αυτή την περίοδο σε νέες επενδυτικές κινήσεις, έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει τις υποδομές νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού, δαπανώντας 800 χιλιάδες ευρώ. Φέτος πρόκειται να προβεί στην επέκταση του τυροκομείου της, προσθέτοντας νέο συσκευαστήριο και γραμμές παραγωγής. «Η συγκεκριμένη επένδυση θα υλοποιηθεί από ίδια κεφάλαια και θα ανέλθει σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας, διότι λόγω της εξαγωγικής μας δραστηριότητας έχουμε ανάγκη να διαθέσουμε μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά. Αυτήν τη στιγμή οι εξαγωγές μας ανέρχονται σε ποσοστό 35%. Φέτος ξεκινάμε εξαγωγές στην Κόστα Ρίκα, μία αγορά στην οποία χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερα χρόνια έως ότου λάβαμε τις απαιτούμενες άδειες για να διαθέσουμε τα προϊόντα μας στη χώρα αυτή».
Το Τυροκομείο Αρβανίτη εξάγει τα προϊόντα του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία. Πραγματοποιεί πωλήσεις και στην Αμερική σε περιορισμένο βαθμό προς το παρόν, ενώ επιδιώκει να μεγαλώσει περαιτέρω το εκτόπισμά του. Στην Αμερική εξάγει κυρίως Φέτα, που αποτελεί τον κωδικό με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ και το Μανούρι τα τελευταία χρόνια κινείται ανοδικά. Επισημαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης το 2023 ανήλθε σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από 12,85 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για το 2022.
Συνεργασία με 350 παραγωγούς
Η μονάδα της Θεσσαλονίκης εισκομίζει το γάλα που μεταποιεί από τους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας. Συνεργάζεται με 350 παραγωγούς ενώ οι ετήσιες ποσότητες ανέρχονται σε περίπου 15.000 τόνους, εκ των οποίων οι 12.000 τόνοι είναι αιγοπρόβειο και οι υπόλοιπες ποσότητες αγελαδινό γάλα.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου