Mετά το πρόσφατο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που εμφανίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στη Βόρεια Άνδρο, λήφθηκαν άμεσα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου, με κλείσιμο των σφαγείων και θανάτωση του μολυσμένου κοπαδιού (140 πρόβατα). Εικάζεται πως η νόσος ήρθε με ζωοτροφές που έφτασαν στο νησί από περιοχές της Ελλάδας που είχαν καταγραφεί αντίστοιχα κρούσματα.
Εξ αυτού, πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχείο της Άνδρου την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου και την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, έκτακτες συσκέψεις για τα μέτρα προστασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων του νησιού, όπως ο δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμων Ζαννετίδης, η προϊσταμένη του τμήματος Πρωτογενούς Τομέα, κ. Κατερίνα Μανούσου, ο γεωπόνος του επαρχείου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Φιλήμων Ζαννετίδης, αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, έθεσε ως προτεραιότητα την ασφαλή ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νησί. Για τον σκοπό αυτό, οι αρμόδιες αρχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, λόγω την επαπειλούμενης εξάπλωσης της ζωονόσου που θα ισχύει για 3 μήνες. Η περιφερειακή διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Κατά τη σύσκεψη, λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:
- Η υποβολή αιτήματος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
- Επισημάνθηκε ότι η νόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως είναι ταχύτατα μεταδιδόμενη μεταξύ των αιγοπροβάτων.
- Με ενέργειες της Κτηνιάτρου και του Δήμου θα πραγματοποιηθεί αύριο θανάτωση όλων των αιγοπροβάτων στη μονάδα εκτροφής, όπου εκδηλώθηκε η νόσος, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς και καύση των ζωοτροφών.
- Δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά σφαγή στο νησί, μέχρι νεωτέρας.
- Ορίζεται ζώνη προστασίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τη μονάδα εκτροφής και ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.
- Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση αιγοπροβάτων στο νησί (ούτε καν μεταξύ γειτονικών βοσκότοπων). Τα αιγοπρόβατα υποχρεωτικά πρέπει να είναι σταυλισμένα. Επί τούτου θα υπάρχουν σχετικές περιπολίες και σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον Νόμο πρόστιμα.
- Θα γίνεται αυστηρός έλεγχος στην είσοδο των εισερχομένων ζωοτροφών από το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και στο λιμάνι του Γαυρίο.
- Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται στη χρήση απολυμαντικών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, ο στόχος είναι να μην υπερβεί η νόσος την ακτίνα της ζώνης προστασίας και επιτήρησης, προκειμένου να μην εξαπλωθεί σε όλο το νησί. Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να κρατούν τα ζώα τους υπό απόλυτο έλεγχο, σε κλειστά χωράφια, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
Εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 35.000 αιγοποπροβατα στην Άνδρο, χωρίς να υπολογίζονται τα ανεπιτήρητα, με το 80% να βρίσκεται στην περιοχή της Βόρειας Άνδρου. Παρά τις πιο επιβαρυμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μονάδες εκτατικής μορφής του νησιού, οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να συμμορφωθούν με τα μέτρα, αλλιώς θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
Οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές θα πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και θα επιβάλλουν στους παραβάτες αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Ειδική προσοχή δίδεται στην απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων, ενώ στο λιμάνι του Γαυρίου θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος απολύμανσης για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα συμμετέχει επίσης ο κ.Ζαννετίδης, συγκάλεσε για την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και ο γειτονικός Δήμος Τήνου για να συζητηθούν θέματα σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της νόσου. Το θέμα θα παρακολουθείται στενά από όλους τους αρμόδιους φορείς, όμως η συμβολή των ίδιων των κτηνοτρόφων κρίνεται απαραίτητη για την αναχαίτιση του νοσήματος.