Του Γιώργου Λαμπίρη
Η καθετοποίηση της δραστηριότητάς της θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας και θα παρέχει εκτός των άλλων επάρκεια σε πρόβειο γάλα που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για τα τυριά της.
«Μέλημά μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγική δυναμικότητα της επιχείρησης, να διατηρήσουμε σταθερή την ποιότητα και να την βελτιώσουμε με την προσθήκη νέου εξοπλισμού αλλά και με τον έλεγχο της πρωτογενούς παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε με κάποιον κτηνοτρόφο, δημιουργώντας μία κτηνοτροφική μονάδα από κοινού. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να καθετοποιήσουμε την δραστηριότητά μας, είτε με την αγορά ζωικού κεφαλαίου, είτε με την αγορά εξοπλισμού. Θα χρειαστούν περίπου 200 πρόβατα ράτσας λακόν, τα οποία εκτός των άλλων θα κληθούν να καλύψουν τη σημαντική έλλειψη που υφίσταται σε πρώτη ύλη», αναφέρει ο Αναστάσης Αραπάκης, εγγονός του ιδρυτή της επιχείρησης και τρίτης γενιάς τυροκόμος.
H οικογένεια Αραπάκη αποφάσισε το 2017 να ανασυγκροτήσει την επιχείρηση που ίδρυσε το 1955 ο παππούς, Αναστάσης Αραπάκης. Το τυροκομείο που εδρεύει στην Ελλοπία του δήμου Θηβαίων, χρειάστηκε να περάσει από αρκετές διακυμάνσεις πριν γίνουν οι κινήσεις εκείνες που θα μετασχημάτιζαν τη λειτουργία της. «Ωστόσο το γεγονός ότι ο πατέρας μου είχε θητεύσει για πολλά χρόνια στη ΦΑΓΕ ως διευθυντής περιφερειακών εργοστασίων, με πτυχίο χημικού μηχανικού και μεταπτυχιακό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, συνέβαλε στο να λάβουμε την απόφαση να συνεχίσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα», λέει ο Αναστάσης Αραπάκης. «Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε εντατικά με το αντικείμενο εγώ και ο πατέρας μου. Εκείνος διατηρεί τον συμβουλευτικό ρόλο και εγώ έχω την ευθύνη για το σύνολο της εταιρείας ως επικεφαλής», προσθέτει.
Παραγωγή βαρελίσιας φέτας, μυζήθρας και τυριού σχάρας – Ετοιμάζει ελληνική “ricotta”
Το τυροκομείο Αραπάκη επικεντρώνει το παραγωγικό του ενδιαφέρον στην παραδοσιακή βαρελίσια φέτα, η οποία από τους συνολικά 50 τόνους τυροκομικών προϊόντων που βγαίνουν από τη μονάδα της οικογένειας, αντιστοιχεί στους 40. Τυροκομεί επίσης ξηρή μυζήθρα από αιγοπρόβειο γάλα καθώς και αιγοπρόβειο τυρί σχάρας. Εκτός από τη φέτα σε βαρέλι, η οικογενειακή μονάδα των Θηβών έχει δημιουργήσει τη δική της ετικέτα «Elikon», εισερχόμενη μέσω αυτής στη λιανική πώληση. Η μέση εισκόμιση γάλακτος ανέρχεται σε περίπου 1,5 τόνο αιγοπρόβειου γάλακτος την ημέρα. Επιπλέον, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μαλακό τυρί τύπου ricotta, προκειμένου να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της.
Το δίκτυο διανομής της εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην Αττική και το υπόλοιπο σε περιφερειακές αγορές μεταξύ των οποίων η Βοιωτία. Μικρότερες ποσότητες προϊόντων διατίθενται κατά διαστήματα σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία.
Στον τομέα των επενδύσεων αυτή την περίοδο προχωράει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη με τη μέθοδο του net metering, για συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με αυτήν του δικτύου ηλεκτροδότησης. Η μονάδα φωτοβολταϊκών θα έχει συνολική ισχύ 10,8 KW και αναμένεται να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των παραγωγικών αναγκών του τυροκομείου.
Σε αριθμούς
Ετήσια παραγωγή τυροκομικών: ~50 τόνοι/έτος
Εισκόμιση γάλακτος: 1,5 τόνος/ημέρα