Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μικρές ιστορίες ζωής κρύβει το boutique τυροκομείο της Ιθάκης

«Τυροκοµώ µόνο το γάλα της Ιθάκης. Η ποιότητά του είναι τέτοια που δεν θέλω να το ανακατέψω µε άλλα, αν και είναι πολύ λίγο, ωστόσο είναι εξαιρετικής ποιότητας, καθώς τα ζώα ταΐζονται µε ελάχιστα φυράµατα και ζουν ελεύθερα», ξεκαθαρίζει ο τυροκόµος του µικρού αλλά εµβληµατικού νησιού του Ιονίου, Χρύσανθος Καραβίας. Ο ίδιος βέβαια γεννήθηκε στη Σαντορίνη όπου µετοίκισε στις αρχές του 20ού αιώνα η οικογένειά του, αφήνοντας πίσω την Ιθάκη. Κι εκείνος παρά το γεγονός ότι εµπλεκόταν επαγγελµατικά µε τον τουρισµό και δεν είχε ουδεµία σχέση µε την τυροκοµία, αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, δηµιουργώντας το δικό του τυροκοµείο και ονοµατίζοντάς το Ithaca’s Poem.

Από τότε µέχρι σήµερα µε πολλή έµπνευση και ακόµη περισσότερη επιµονή η γκάµα του boutique τυροκοµείου εµπλουτίστηκε µε πολύ ιδιαίτερους κωδικούς, µε πιο πρόσφατους τη Γραβιέρα Λαζαρέτο µε ελληνικό καφέ και το µπλε τυρί Evmeos. Όπως ο ίδιος διηγείται: «Ξεκίνησα να κάνω τυριά µε βότανα. Ήθελα να διαφοροποιηθώ από τους Κεφαλονίτες και τους άλλους Επτανήσιους. Άλλα τυριά πρασίνιζαν, σε άλλες περιπτώσεις έσκαγε το τυρί, αλλά µάθαινα», γι’ αυτό κάθε τυρί του Χρύσανθου Καραβία έχει να διηγηθεί τη δική του µοναδική ιστορία. Σηµειώνεται ότι τα τυριά Ithaca’s Poem ταξιδεύουν στην Αθήνα σε πολλά σηµεία πώλησης, στη Σαντορίνη και στην Ιθάκη. Επίσης φτάνουν επιλεγµένα στη Γερµανία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες.

Ξεφυλλίστε και διαβάστε σε υψηλή ανάλυση την έκδοση The Top 50 του Τυροκόμου

 

Ένα Λαζαρέτο µε ελληνικό καφέ

Στην γκάµα τυριών του Χρύσανθου Καραβία ανήκει  η αιγοπρόβεια Γραβιέρα Λαζαρέτο, η οποία µέχρι πρόσφατα διατιθόταν σε απλή έκδοχη και 24µηνης παλαίωσης, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και ένας πρωτότυπος κωδικός µε ελληνικό καφέ. Επίσης το τυροκοµείο Ithaca’s Poem διαθέτει το λευκό αιγοπρόβειο ωρίµανσης Τσεµπέρης, το λευκό κατσικίσιο (Γ)Ιδάκι και το Κάτσενο από το γάλα του οµώνυµου προβάτου της Ιθάκης, το οποίο αποτελεί µία αρχαία συριακή ράτσα που έφτασε στο νησί την εποχή του Οδυσσέα.  Στις πιο πρόσφατες δηµιουργίες του ανήκει και το µπλε τυρί Evmeos.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα χαρτιά παραμένει η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Άρτεμις ΙΙ», που υπόσχεται να ορθώσει «ασπίδα» προστασίας των κτηνοτρόφων έναντι της νοθείας και της πρακτικής...

REPORTS

Με σκοπό την άσκηση παρεµβατικής πολιτικής στην τιµή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος και τη διασφάλιση του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων της περιοχής της...

REPORTS

Το 2023 αποτέλεσε ορόσημο για την ΟΜΗΡΟΣ, με εντυπωσιακή ανάπτυξη και ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων. Η εταιρεία σημείωσε...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...