Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι 15 διαφορετικές…αποχρώσεις του μπλε τυριού

Ξέρατε ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπλε τυριού εκτός από αυτές που χρησιμοποιείτε καθημερινά; Αν νομίζατε λοιπόν ότι είχατε μόνο μία επιλογή, καλά νέα! Υπάρχουν 15 διαφορετικές ποικιλίες μπλε τυριού για να ανακαλύψετε.

Το μπλε τυρί χαρακτηρίζεται από γαλαζοπράσινες κηλίδες ή «φλέβες» μέσα σε αυτό. Για να είμαστε σαφείς, το μπλε τυρί δεν αναφέρεται μόνο σε ένα είδος τυριού. Είναι ένας γενικός όρος για τα τυριά στα οποία ενσωματώνεται ο μύκητας Penicillium κατά την διάρκεια της παραγωγής τους. Οι τύποι μύκητα PenicilliumPenicillium Roqueforti και Penicillium Glaucum, είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση Το μπλε τυρί έχει έντονη, αλμυρή και μερικές φορές γλυκιά γεύση. Συχνά είναι ημι-μαλακό, εύθρυπτο ή κρεμώδες. Ταιριάζει τέλεια με φρούτα, ξηρούς καρπούς, σαλάτες και dressings.

Ωστόσο, κάθε είδος μπλε τυριού έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν. Το άρωμα μπορεί να είναι ήπιο ή πολύ δυνατό. Οι υφές μπορεί να κυμαίνονται από μαλακές έως σκληρές και μπορούν να έχουν ήπια ή πολύ αλμυρή και αιχμηρή γεύση.Τα μπλε τυριά μπορούν επίσης να παρασκευαστούν με αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή βουβαλίσιο γάλα. Ο μύκητας προστίθεται σε διάφορα στάδια της παραγωγής, ανάλογα με το είδος του μπλε τυριού και τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Υπάρχουν πολλά δημοφιλή είδη μπλε τυριού. Το γαλλικό Roquefort, το βρετανικό Stilton, το ιταλικό Gorgonzola και το δανέζικο μπλε τυρί είναι μόνο μερικά από αυτά.

Τύποι μπλε τυριού

Παραδοσιακά μπλε τυριά

Υπάρχουν πολλά είδη μπλε τυριού, αλλά πέντε ποικιλίες που ξεχωρίζουν έχουν αντέξει στον χρόνο. Αυτά τα παραδοσιακά κλασικά μπλε τυριά παράγονται σύμφωνα με αυστηρούς κανονισμούς. Έχουν λάβει τις καταχωρήσεις ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτές οι ενδείξεις αντικατοπτρίζουν την αυθεντικότητα και την περιφερειακή τους σημασία.

Roquefort

Το γαλλικό Roquefort, ή «Ο Βασιλιάς των Τυριών», όπως το αποκαλούν μερικοί, θεωρείται συχνά το αυθεντικό μπλε τυρί.

Σύμφωνα με τον μύθο, ένας νεαρός βοσκός από το Roquefort-sur-Soulzon της Γαλλίας άφησε το ψωμί και το τυρί του σε μια σπηλιά ενώ «κυνηγούσε» ένα κορίτσι. Όταν επέστρεψε, βρήκε το μεσημεριανό του μεταμορφωμένο από μούχλα, αποφάσισε όμως να το δοκιμάσει ούτως ή άλλως. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το Roquefort παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Προσφέρει το πιο δυνατό άρωμα και γεύση ανάμεσα στα μπλε τυριά. Έχει μια έντονη μυρωδιά και μια έντονη, πολύ αλμυρή και όξινη γεύση. Η υφή του είναι εύθρυπτη αλλά κρεμώδης και έχοντας γαλαζοπράσινες «φλέβες» στο σκούρο λευκό σώμα του. Ταιριάζει πολύ με ψωμί σικάλεως, μέλι και κυνωδόπαστα. Ένα αγαπημένο συνοδευτικό είναι το γαλλικό κρασί Sauternes.

Stilton

Το αγγλικό μπλε Stilton χρονολογείται πίσω πάνω από 300 χρόνια. Γνωστό ως «Ο Βασιλιάς των Αγγλικών Τυριών», κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στο χαρτοφυλάκιο τυριών του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Stilton παρασκευάζεται με πλήρες, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Η πλούσια, κρεμώδης υφή του προκύπτει από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά γάλακτος, που φτάνει το 48%. Το τυρί είναι εύθρυπτο αλλά κρεμώδες, με φρέσκια και έντονη γεύση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η παραγωγή του Stilton είναι γεωγραφικά συγκεκριμένη. Κατά ειρωνικό τρόπο όμως η πόλη Stilton βρίσκεται εκτός αυτής της περιοχής. Η κοντινή απόσταση της περιοχής από το Λονδίνο συνέβαλε στην αρχική επιτυχία του τυριού, καθιστώντας εύκολη την μεταφορά του προς την αγορά. Το Stilton συνδυάζεται περίφημα με το Port, ένα γλυκό, πλούσιο Πορτογαλικό κρασί, ενώ ταιριάζει με ώριμα αχλάδια, καρύδια και απλά κράκερ.

Gorgonzola

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μπλε τυριά, το Gorgonzola χρησιμοποιεί τον μύκητα Penicillium Glaucum, προσφέροντας ένα μοναδικό γευστικό προφίλ. Αν έχετε δοκιμάσει πίτσα quarto formaggi, σάλτσα ζυμαρικών ή κάποιο dressing, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έχετε δοκιμάσει Gorgonzola. Αυτό το ιταλικό τυρί διατίθεται σε δύο βασικούς τύπους: dolce  (γλυκό) και piccante (αλμυρό). Το πιο ήπιο, γλυκύτερο και κρεμώδες «dolce» είναι ιδανικό για ένα πιάτο με επιλεγμένα τυριά. Έχει θεϊκή γεύση όταν προσθέτετε πάνω του μέλι. Το «Piccante» ή «Mountain Gorgonzola» έχει μια πιο έντονη και αιχμηρή γεύση, είναι εύθρυπτο και παλαιώνεται περισσότερο. Είναι ιδανικό για σαλάτες όπου η υφή του αναδεικνύεται.

Cabrales

Το Ισπανικό Cabrales είναι μοναδικό ανάμεσα στα μπλε τυριά. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μπλε τυριά, παρασκευάζεται από ένα, δύο ή ακόμη και τρία διαφορετικά είδη γάλακτος. Το Cabrales μπορεί να παρασκευάζεται από φρέσκο, μη παστεριωμένο αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, παρέχοντας μια ξεχωριστή παλέτα γεύσης. Προεχόμενο από την περιοχή της Αστούριας στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, το Cabrales είναι αποτέλεσμα του ήπιου ατλαντικού κλίματος της περιοχής. Το Cabrales έχει μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Διαθέτει ένα σκούρο, κιτρινωπό εσωτερικό μέρος με μπλε-γκρι «φλέβες».  Είναι σφιχτό αλλά κρεμώδες λόγο της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά που είναι τουλάχιστον 45%. Η γεύση του είναι έντονη, αλμυρή και ελαφρώς πικάντικη η οποία γίνεται πιο έντονη και πιο όξινη όσο παλιώνει το τυρί. Το Cabrales είναι ένα πολύ περιορισμένο προϊόν λόγο των παραδοσιακών μικρής κλίμακας μεθόδων παραγωγής του. Κάθε κομμάτι στο πάγκο τυριών αποτελεί απόδειξη της ισπανικής δεξιοτεχνίας.

Δανέζικο Danablu

 

To Danablu, ή Δανέζικο Μπλε, είναι ένα από τα μόλις τρία δανέζικα τυριά που έχουν κατάσταση ΠΓΕ από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Παρασκευάζεται από πλήρες παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και έχει άσπρο ή ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Είναι ένα ισορροπημένο μπλε τυρί που κάθεται άνετα ανάμεσα στα άκρα αλμυρότητας. Δεν είναι ούτε πολύ εύθρυπτο ούτε πολύ κρεμώδες και προσφέρει μια έντονη γεύση. Το ομογενοποιημένο γάλα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του δίνει μια κρεμώδης υφή και ένα καθαρό λευκό χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί όπου η «μπλε» γεύση κυριαρχεί. Το Danablu είναι ευέλικτο και κατάλληλο τόσο ως σνακ όσο και για το χρησιμοποιήσει κανείς σε κομματάκια σε σαλάτες. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθιστά αυτό το νόστιμο τυρί με 25% λιπαρά μια λιγότερο ένοχη απόλαυση.

Μοντέρνα μπλε τυριά

Οι επόμενες 10 ποικιλίες δεν είναι τόσο γνωστές ή διαδεδομένες όπως οι προηγούμενες 5 παραδοσιακές. Ωστόσο, έχουν δημιουργήσει τον δικό τους χώρο στον κόσμο των μπλε τυριών.Έχουν τραβήξει την προσοχή λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους και έχουν αποκτήσει δημοτικότητα ανάμεσα στους λάτρεις του τυριού.

Cambozola

Το Cambozola είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στο Camembert και το Gorgonzola. Είναι ένα πλούσιο και απολαυστικό μπλε τυρί. Μια σχετικά νέα προσθήκη στον κόσμο των τυριών και προήλθε από τη νότια Γερμανία στη δεκαετία του 1970. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και κρέμα. Επίσης διαθέτει μια ανθισμένη βρώσιμη φλούδα παρόμοια με το τυρί Brie. Έχει ένα δυνατό άρωμα και μια έντονη, βουτυρώδη, καρυδένια γεύση με μια νότα γλυκύτητας. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το πλούσιο και κρεμώδες τυρί απαλλάσσεται από τη λακτόζη κατά την διάρκεια της ωρίμανσής του. Εάν ο οργανισμός κάποιου δεν μπορεί να επεξεργαστεί την λακτόζη, το Cambozola είναι μια εξαιρετική επιλογή. Απολαύστε το Cambozola με κρακερς για να αντιληφθείτε την υφή και την ήπια «μπλε» γεύση του ή συνδυάστε το με σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα για ένα υπέροχο σνακ.

Fourme d’Ambert

Το Fourme d’Ambert είναι ένα από τα παλαιότερα τυριά της Γαλλίας που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Πήρε το όνομα του από την αρχαία λατινική λέξη για το τυρί. Το Fourme d’Ambert αναφέρεται στο τυπικό στρογγυλό, κυλινδρικό του σχήμα. Φτιαγμένο με προσοχή και με χρόνια εμπειρίας, αυτό το αρχαίο τυρί είναι αναμφίβολα εξαιρετικό. Σε αντίθεση με πολλά μπλε τυριά, το Fourme d’Ambert δεν επιτίθεται αμέσως στους γευστικούς κάλυκες. Αντίθετα, ή έντασή του αυξάνεται σταδιακά. Η αλμυρή του γεύση ισορροπείται από την κρεμώδη υφή του.  Αυτό το τυρί παρασκευάζεται από φρέσκο, ακατέργαστο αγελαδινό γάλα. Διαθέτει χαρακτηριστικές σκούρες μπλε «φλέβες», κρεμώδη υφή και ήπια γεύση. Όπως και με άλλα μπλε τυριά, συνδυάζεται τέλεια με γλυκά κρασιά. Χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά σε σουφλέ με μπλε τυρί.

Bleu d’Auvergne

Το Bleu dAuvergne είναι ένα ζουμερό αλλά εύθρυπτο με μία έντονη, πικάντικη και χορτώδη γεύση. Προέρχεται από την περιοχή της Ωβέρνη στη Γαλλία και παρασκευάζεται από ακατέργαστο αγελαδινό γάλα.  Μερικές φορές αναφέρεται και ως το «Roquefort από αγελαδινό γάλα» και είναι μια αληθινή απόλαυση για τους λάτρεις του μπλε τυριού. Είναι πλούσια σε μπλε «φλέβες» που προσφέρουν μια δυνατή και αλμυρή γεύση. Σύμφωνα με τα πρότυπα, αυτό το τυρί πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 50% λιπαρά με αποτέλεσμα μια κρεμώδη και απολαυστική γεύση.

Το Bleu d’Auvergne έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά στα μέσα του 20ού αιώνα καθιστώντας το σχετικά νέο. Παρά την πρόσφατη προέλευσή του έχει υψηλή εκτίμηση και δεν κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα. Σερβίρετε αυτό το τυρί σε βουτυρωμένο ψωμί ή με μια φέτα μήλο για να αντισταθμίσετε την αλμυρή του γεύση. Για την καλύτερη γεύση, σερβίρετέ το σε θερμοκρασία δωματίου και όχι απευθείας από το ψυγείο.

Rogue River Blue

Το Rogue River Blue από το Όρεγκον είναι μια από τις καλύτερες συνεισφορές των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατηγορία των μπλε τυριών. Το 2019 κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου τυριού στον κόσμο στα World Cheese Awards.  Αυτό που το ξεχωρίζει είναι ο μοναδικός τρόπος παρασκευής του. Το τυρί τυλίγεται σε φύλλα σταφυλιού που έχουν μουσκευτεί σε απόσταγμα από αχλάδι. Αυτό εισάγει πολύπλοκες νότες φρούτων και αστριγκτικότητας στο τυρί. Με τη νίκη του στα World Cheese Awards, η ζήτηση για το Rogue River Blue έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, είναι ένα εποχιακό τυρί, οπότε δεν μπορείτε να το απολαμβάνετε όλο το χρόνο. Η συλλογή του γάλακτος πραγματοποιείται μόνο το φθινόπωρο, όταν το γάλα είναι ιδιαίτερα γλυκό και πολύπλοκο στη γεύση.

Saint Agur

Το Saint Agur είναι ένα μπλε τυρί με κρεμώδη, βουτυρώδη γεύση και απαλή υφή. Αυτό το γαλλικό μπλε τυρί προσφέρει μια ήπια γεύση σε σύγκριση με τα πιο έντονα μπλε τυριά. Είναι μια καλή επιλογή αν είστε νέος στα μπλε τυριά. Το Saint Agur ωριμάζει μόνο για 60 ημέρες, σε αντίθεση με τα πολύ ώριμα μπλε τυριά, οπότε δεν αποκτά υπερβολικά έντονο άρωμα. Δημιουργήθηκε από τη γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών Bongrain το 1988. Αλλά έγινε δημοφιλές χάρη στο μοναδικό μείγμα κρεμώδους απαλότητας και της διακριτικής «έντονης» γεύσης του μπλε τυριού. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά βουτύρου, που ανέρχεται στο 60%, το κατατάσσει στην κατηγορία των τυριών διπλής κρέμας.

Τα τυριά είναι εξαγωνικά, κάτι που τα καθιστά εύκολα να κόβονται σε καθαρές καλαθάκια. Επειδή είναι τόσο κρεμώδες, ταιριάζει πολύ καλά με γλυκά πράγματα όπως φρούτα ή μαρμελάδες. Δοκιμάστε το με μαρμελάδα σύκου σε ένα κράκερ για ένα νόστιμο σνακ. Επειδή είναι τόσο κρεμώδες, συνδυάζεται καλά με γλυκά όπως φρούτα ή μαρμελάδες. Δοκιμάστε το με μαρμελάδα σύκου σε κράκερ για μια γευστική απόλαυση.

Valdeon

Όπως και το Cabrales, το ισπανικό Valdeon έχει μια πικάντικη γεύση, που επικεντρώνεται έντονα στη «μπλε» γεύση. Αυτό το τυρί ωριμάζει παραδοσιακά και τυλίγεται σε φύλλα συκομοριάς, προσδίδοντας του μια ελαφριά γεύση. Κάποτε ήταν μια παραλλαγή του Cabrales. Ωστόσο, μόνο το τυρί από την πόλη Cabrales μπορούσε να φέρει το όνομα αυτό. Έτσι, το Valdeon διαμόρφωσε τη δική του ταυτότητα. Η έντονη, πικάντικη γεύση του συνδυάζεται καλά με γλυκές λιχουδιές. Για παράδειγμα, η συμπυκνωμένη γλυκύτητα της πάστας κυδωνιών εξισορροπεί τέλεια αυτό το αλμυρό τυρί.

Maytag Blue

Το Maytag Blue είναι ένα αμερικανικό τυρί από το Newton της Αϊόβα. Παρασκευάζεται από ομογενοποιημένο αλλά ακατέργαστο αγελαδινό γάλα, δημιουργώντας ένα κρεμώδες και πλούσιο τυρί. Ο Frederick L. Maytag II ανέπτυξε αυτό το τυρί το 1941, προσπαθώντας να αντιγράψει το διάσημο γαλλικό Roquefort. Χρησιμοποίησε το καλύτερο γάλα από την οικογενειακή αγέλη του και τον ίδιο μύκητα που χρησιμοποιείται στο Roquefort. Για να αντιγράψει τις συνθήκες που δίνουν στο Roquefort τον διεθνή φήμη, ο Maytag ωρίμασε το τυρί του σε τοπικές σπηλιές.

Shropshire Blue

Το Shropshire Blue είναι ένα λαμπερό πορτοκαλί-μπλε τυρί που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένα μείγμα από Stilton και ένα άλλο αγγλικό τυρί, το Cheshire. Παίρνει το ζωντανό του χρώμα από τη φυσική βαφή annatto. Ο συνδυασμός αυτού του πορτοκαλί χρώματος με τις μπλε «φλέβες» δημιουργεί μια μοναδική εμφάνιση. Αυτό το τυρί έχει μια αξιοσέβαστη φήμη. Κέρδισε το «Supreme Champion», το «Best English Cheese» και το «Best Blue Cheese» στα The British Cheese Awards το 2016. Η εξαιρετική αλμυρή γεύση του δικαιολογεί αυτή τη φήμη. Όπως και το Stilton, το Shropshire Blue απολαμβάνεται καλύτερα με ένα ποτήρι κρασιού Port.

Buttermilk Blue

Παρά το όνομά του, το Buttermilk Blue προέρχεται από φρέσκο αγελαδινό γάλα. Είναι ένα απαλό μπλε τυρί, ιδανικό για όσους το δοκιμάζουν για πρώτη φορά αυτή την ποικιλία. Το τυρί αποκτά το όνομά του από την δυνατή γεύση που αναπτύσσει καθώς ωριμάζει. Η οικογένεια Roth, με καταγωγή από την Ελβετία, δημιούργησε αυτό το τυρί. Η διεθνής τους προοπτική στην παρασκευή τυριών έφερε στο φως τυριά ευρωπαϊκού στυλ που ταιριάζουν στις αμερικανικές προτιμήσεις. Η ποιότητα των τυριών τους αντανακλάται στα πολλά βραβεία που έχουν κερδίσει. Το 2022, η Roth απέσπασε δύο βραβεία Best of Class στο «World Championship Cheese Contest».

English Wensleydale Blue

Το Wensleydale Blue είναι μια παραλλαγή του κλασικού Wensleydale, ενός παραδοσιακού βρετανικού τυριού. Παράγεται προσθέτοντας μύκητα Penicillium κατά τη διαδικασία παραγωγής του τυριού. Το τυρί Wensleydale συνήθως συνδυάζεται με διάφορα συστατικά, όπως ξηροί καρποί ή μέλι. Η προσθήκη του μύκητα ήταν μια φυσική εξέλιξη.  Η ιδέα προήλθε από τον τυροκόμο του 19ου αιώνα Thomas Nuttall.  Η γεύση του Wensleydale Blue είναι πιο ήπια από αυτήν του Roquefort, του Cabrales ή του αγγλικού Blue Stilton. Η γεύση του μοιάζει με αυτήν του Danablue ή του Gorgonzola Dolce. Προσφέρει μια λιγότερο έντονη εμπειρία μπλε τυριού.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...