Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα βιολογικά με γάλα από 40 μικρές εκτροφές η 4η γενιά του τυροκομείου Σιαφαρίκα

Με την προσθήκη δύο καινούριων κωδικών, τη «βιολογική φέτα» και το «βιολογικό τυρί» από αιγοπρόβειο γάλα, έχει εµπλουτίσει από φέτος τη γκάµα των προϊόντων του, το παραδοσιακό τυροκοµείο «Σιαφαρίκας».

του Λεωνίδα Λιάμη

Με έδρα στα Γρεβενά και ιστορία που «έλκει» τις ρίζες της στο µακρινό, πλέον, 1930, το οικογενειακό τυροκοµείο έχει περάσει πλέον στα χέρια του Βασίλη Σιαφαρίκα, ενός παραδοσιακού τυροκόµου, εκπροσώπου της 4ης γενιάς της οικογένειας, ο οποίος, όπως σηµειώνει, θυµάται τον εαυτό του µέσα στο τυροκοµείο από την ηλικία των µόλις 8 ετών. «Η φιλοσοφία µου είναι να παράγουµε τα προϊόντα όπως ήταν παλιά σε γεύση και σε αρώµατα», ανέφερε στην Agrenda ο κ. Σιαφαρίκας, τονίζοντας πως «η διαδικασία της τυροκόµησης γίνεται παραδοσιακά, χωρίς καµία παρέµβαση ή προσθαφαιρέσεις υλικών, προκειµένου το τελικό προϊόν να είναι απολύτως φυσικό και αγνό. «Στην ουσία παράγουµε ένα τυρί που έχει όλο το βούτυρο, όλη την πρωτεΐνη και ό,τι άλλο περιέχει το γάλα, τα οποία µένουν και στο τελικό προϊόν».

Η επέκταση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όπως εξηγεί, σε µεγάλο βαθµό υπαγορεύτηκε από τη «στροφή» που έκαναν ορισµένοι από τους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους του τυροκοµείου, προς τη βιολογική εκτροφή των ζώων τους. «Πλέον πάνω από 400 τόνοι γάλα που αγόραζα ήταν από βιολογικά κοπάδια, οπότε το αξιοποίησα για να παράγουµε τα καινούρια βιολογικά τυριά», ανέφερε.

Συνολικά το τυροκοµείο εισκοµίζει σήµερα γύρω στους 800 τόνους, βιολογικό και συµβατικό γάλα, και παράγει 12 κωδικούς τυροκοµικών προϊόντων, µεταξύ των οποίων αιγοπρόβειο τυρί, µανούρι, µυζήθρα, βιολογική και συµβατική φέτα, αιγοπρόβειο βιολογικό και συµβατικό, ανθότυρο, γραβιέρα, αγελαδινό τυρί, κατσικίσιο, λίγο βούτυρο κι άλλα.

Την πρώτη ύλη την εξασφαλίζει από περίπου 40 συνεργαζόµενες µικρές κατά τεκµήριο εκτροφές στα Γρεβενά και στην Κοζάνη, που παράγουν από 20-30 τόνους έως και 70 τόνους τη γαλακτική περίοδο. «Η τιµή έχει πάει στα 1,25 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα και θα ανέβει κι άλλο διότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πρώτη ύλη», αναφέρει και ζητά «να µπει στη φέτα σύστηµα εισροών-εκροών, όπως στις αντλίες καυσίµων. Θα ξέρουµε ότι βγάλαµε 100 τόνους φέτα και τους πήρε το «x» σούπερ µάρκετ και τους πούλησε. Όχι ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Γιατί µ’ αυτή την τακτική φτάσαµε να πουλιέται η φέτα στα 4 ευρώ το κιλό, πιο φθηνά από το αγελαδινό τυρί».

«Αν έχεις 500 πρόβατα, είναι σαν να έχεις 500 παιδιά»

Παράλληλα, ζητά να ληφθούν µέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, ώστε να µπορούν να είναι βιώσιµοι, διότι µε το κόστος ζωοτροφών σήµερα, όπως επισηµαίνει «θα υποχρεωθούν να πουλήσουν τα ζώα. Οι άνθρωποι εκεί που έχουν πάει τα κοστολόγια δεν βγάζουν κέρδος. Είναι µια πολύ δύσκολη δουλειά, γιατί είναι όλο το χρόνο στα βουνά και όταν έχεις 500 πρόβατα, είναι σαν να έχεις 500 παιδιά». Ως τυροκοµική επιχείρηση Σιαφαρίκας, σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας, προσπαθεί να στηρίξει τους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους µέσω της παροχής προκαταβολών, ώστε να διευκολύνονται στην προµήθεια των ζωοτροφών τους.

Στα σχέδια ένα νέο τυροκοµείο εντός διετίας

Ένα καινούριο τυροκοµείο, σύγχρονο σε εξοπλισµό για να µπορεί να µειώσει τα κόστη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά, έναντι µεγάλων βιοµηχανιών, περιλαµβάνεται στα µελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

«Είναι ένα πλάνο της επόµενης διετίας. Θα περιµένω να διαµορφωθεί το τοπίο και µε τις επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού, καθώς στη δυτική Μακεδονία, λόγω της απολιγνιτοποίησης είπαν ότι θα αυξηθεί το ποσοστό», λέει στην Agrenda ο Βασίλης Σιαφαρίκας, προσθέτοντας πως
πρόκειται για εγκατάσταση καλυµµένης επιφάνειας περίπου 2.000 τ.µ. «Η επένδυση µέχρι πρόσφατα ήταν προϋπολογισµού
1 εκατ. ευρώ, αλλά έτσι όπως ανατιµώνται τα υλικά κατασκευών, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κοστίσει µετά από δύο χρόνια», αναφέρει ο ίδιος. Ως προς τη διάθεση των προϊόντων του παραδοσιακού τυροκοµείου,
ο κ. Σιαφαρίκας λέει πως κατευθύνονται κυρίως σε αγορές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ γίνονται και κάποιες εξαγωγές στην Αγγλία, τη Γερµανία και τη Σουηδία και υπάρχουν συζητήσεις και για αλλού, όπως η Βουλγαρία, από όπου υπήρξε πρόταση συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...