Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο νησί της Λήμνου ξέρουν από καλό τυρί

Μια οικογενειακή επιχείρηση στο νησί της Λήµνου µε µακρά γαστρονοµική παράδοση που παράγει φυσικά, αυθεντικά ελληνικά τυροκοµικά προϊόντα µε προέλευση ΠΟΠ είναι η Χρυσάφης ΑΒΕΕ.

Εξαιρετική πιστοποιηµένη ποιότητα και εξελιγµένη τεχνολογία που υπόσχεται ασφαλή προϊόντα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της εταιρείας που διατηρεί παρουσία στις µεγαλύτερες αλυσίδες λιανεµπορίου της Ελλάδας, ενώ παράλληλα πραγµατοποιεί µια διακριτή προϊοντική παρουσία στη διεθνή αγορά.

Το γάλα που χρησιµοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων της Χρυσάφης ΑΒΕΕ επιλέγεται προσεκτικά αποκλειστικά από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στο νησί της Λήµνου και είναι υπεύθυνο για το άρωµα και τη µοναδική γεύση τους ενώ η µεταφορά και η διατήρησή του γίνονται κάτω από τις πιο αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Κατά την παραγωγική διαδικασία ακολουθείται Σύστηµα ∆ιασφάλισης της Ποιότητας τροφίµων FFSC 22000, το οποίο συµπεριλαµβάνει και σύστηµα HACCP µε παράλληλη αυστηρή τήρηση της κείµενης νοµοθεσίας της Ε.Ε και των προδιαγραφών για την παραγωγή των τυριών ΠΟΠ, αλλά και σύστηµα ιχνηλασιµότητας. Ο εξοπλισµός της εταιρείας είναι τελευταίας τεχνολογίας ενώ οι επενδύσεις για βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας είναι συνεχείς.

Στήριξη των κτηνοτρόφων

Στις βασικές δεσµεύσεις της εταιρείας Χρυσάφης συγκαταλέγονται η παραγωγή µε σεβασµό στον άνθρωπο, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και η στήριξη των κτηνοτρόφων και της τοπικής κοινωνίας του νησιού της Λήµνου. Στα προϊόντα της ανήκουν η Φέτα (ΠΟΠ), το Καλαθάκι Λήµνου (ΠΟΠ), το Κασκαβάλι, το Μελίχλωρο, όλα τυριά εξαιρετικής ποιότητας, που συνεισφέρουν σε µια καθηµερινή θρεπτική και ισορροπηµένη διατροφή µε πολλά οφέλη για την υγεία. Τα προϊόντα διατίθενται σε συσκευασίες λιανικής και χονδρικής.

Στοιχείο πολιτισµού

Το Μελίχλωρο, ένα τυρί άµεσα συνδεδεµένο µε τη γαστρονοµική παράδοση της Λήµνου, παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα. Παραδοσιακά, η ωρίµανση και η διατήρησή του γινόταν εκτός ψυγείου. Στην πρώτη φάση της ωρίµανσης έχει υφή µεταξύ ηµίσκληρου και σκληρού και καθώς προχωράει η ωρίµανση σκληραίνει περισσότερο. Σηµειώνεται ότι το 2020 η τέχνη της παρασκευής του αποτελεί στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός «ΓάλαΕΛΛΑΣ», με θέμα: «Πώς τα συνεργατικά σχήματα συμβάλλουν...

REPORTS

Ο συνεταιριστικός γαλακτοκομικός κολοσσός FrieslandCampina συνεργάστηκε με τη Lidl και το πρόγραμμα ReGeNL του Ολλανδικού Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης για ένα πιλοτικό έργο αναγεννητικής γεωργίας...

REPORTS

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς προχώρησαν στην δημοσιοποίηση μιας ψηφιακής εκδοχής του αρχαιότερου αγγλικού βιβλίου γύρω από το τυρί, το οποίο χρονολογείται κοντά...

REPORTS

Το πρώτο πιστοποιητικό IFS ESG απέκτησε μέσω του κορυφαίου φορέα επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD) η βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος Μπίζιος Α.Ε..

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...