Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν τα πρόβατα είναι μεράκι,τότε η τυροκομία γίνεται τέχνη

Στα χνάρια του προπάππου τους Κωστούλα Αλεξάκη, ο οποίος είχε στάνη στα Άγραφα, όπου έφτιαχνε το δικό του τυρί, αποφάσισαν να… περπατήσουν, ο Σταύρος και ο ∆ηµήτρης Αλεξάκης. Τα δύο νεαρά αδέλφια, 28 και 24 ετών αντίστοιχα, από την περιοχή του Αγρινίου, αν και µυήθηκαν από παιδιά στην προβατοτροφία, µε την οποία η οικογένεια διατηρεί δεσµούς µακράς παράδοσης, την καρδιά τους την κέρδισε η αγάπη για την τέχνη της τυροκόµησης. Αφού προηγουµένως έκαναν και σπουδές στο αντικείµενο, η οικογενειακή εκµετάλλευση πήρε καθετοποιηµένη µορφή, αρχικά µε τη δηµιουργία το 2024 ενός τυροκοµείου µικρής κλίµακας και µετά µε το άνοιγµα ενός ιδιόκτητου σηµείου λιανικής πώλησης τροφίµων στο Αγρίνιο.

Η ενασχόληση µε την τυροκοµία του «βενιαµίν» της οικογένειας ∆ηµήτρη Αλεξάκη, αποφοίτου το 2023 της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, δεν ήταν παιδικό όνειρο, αλλά ήρθε να «κουµπώσει» στις ανησυχίες που είχε επιδείξει νωρίτερα για την παραγωγή τυριών ο αδελφός του Σταύρος, ο οποίος αφού πήρε το πτυχίο του Τεχνολόγου – Γεωπόνου από το ΤΕΙ Σίνδου, παρακολούθησε κατόπιν σεµινάρια Γαλακτοκοµίας και Τυροκόµησης στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή.

«Την εποχή της καραντίνας ο Σταύρος ξεκίνησε να πειραµατίζεται µε την τυροκόµηση και αποφάσισα να τον ακολουθήσω. Μέχρι τότε δεν µας είχε περάσει καν από το νου µας να ασχοληθούµε µε την τυροκοµία», περιγράφει ο ∆ηµήτρης Αλεξάκης. Για τη δική του πορεία δε, εξηγεί πως «όσο ήµουν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων αγάπησα τη µεταποίηση. Εκεί βρήκα κίνητρο. Πέρα από το βιοποριστικό είναι µια τέχνη πολύ δηµιουργική».

Από τα 1.200 Lacaune της μονάδας η πρώτη ύλη για τη γκάμα προϊόντων

Στο µικρό, σχετικά, χρονικό διάστηµα που έχει παρέλθει από τη στιγµή που λειτούργησε η τυροκοµική µονάδα, έχουν αναπτυχθεί µια σειρά από προϊόντα όπως τυρί Φέτα, γιαούρτι πλήρες, γιαούρτι 2%, αλειφώδες τυρί (τύπου Τσαλαφούτι), τυρί σχάρας (τύπου ταλαγάνι), κρέµα µε γεύση βανίλια και σοκολάτα, ρυζόγαλο, αλλά και παγωτό soft µηχανής. «Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα από την εκτροφή µας και κυκλοφορούν µε το λογότυπο Alexakis Farm», µας πληροφορεί ο ∆ηµήτρης Αλεξάκης.

«Ως οικογένεια πάντοτε είχαµε σχέση µε την κτηνοτροφία. Η εκµετάλλευση µας αριθµεί περί τα 1.200 πρόβατα της φυλής Lacaune και την τρέχουν ο πατέρας µου µε τα δύο του αδέλφια, οι οποίοι καλλιεργούν επίσης και χωράφια κυρίως µε καλαµπόκι, µε σκοπό να καλύπτουν µέρος των αναγκών του κοπαδιού σε διατροφή, από ιδιοπαραγόµενες ζωοτροφές», τονίζει ο συνοµιλητής µας και προσθέτει πως «σε ηµερήσια βάση παράγουµε κατά µέσο όρο περί τον 1 τόνο γάλα. Ένα µέρος από αυτό τον όγκο προορίζεται για τις ανάγκες του τυροκοµείου µας, ενώ το υπόλοιπο το παραδίδουµε σε γαλατά µε τον οποίο συνεργαζόµαστε. Μελλοντικά θα θέλαµε να φτάσουµε στο σηµείο να εκµεταλλευόµαστε το σύνολο της γαλακτοπραγωγής της εκτροφής µας».

Πλήρης καθετοποίηση

Από τον περασµένο Απρίλιο του 2025, εν τω µεταξύ, όλα τα προϊόντα της Alexakis Farm, µαζί και µια σειρά από άλλα brand από το χώρο των τροφίµων, πωλούνται και από το πρώτο σηµείο λιανικής πώλησης που έθεσε σε λειτουργία η οικογένεια στην Πλατεία Χαντζοπούλου στο Αγρίνιο, καθετοποιώντας ακόµη περισσότερο τη δραστηριότητά της. Σε δεύτερο µακροπρόθεσµο χρόνο, υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί και η δυναµικότητα του τυροκοµείου, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από το πώς η αγορά θα υποδεχθεί τα προϊόντα της επιχείρησης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Αναστατωμένη είναι η μικρή κοινωνία βουβαλοτρόφων της Κερκίνης από το «λουκέτο» στο συνεργαζόμενο τυροκομείο της οικογένειας Μπέκα, από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο εξειδικευόταν στην...

SPECIALS

Η αύξηση των μεγεθών στις κτηνοτροφικές μονάδες και η ραγδαία εντατικοποίηση που βιώνει ο κλάδος, δημιουργεί νέες απαιτήσεις τεχνολογιών αυτοματισμού, εξοπλισμού και αναλώσιμων, με...

REPORTS

Eναν δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο συνιστούν, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι τυροκομικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την εμπειρία και της φετινής αναζήτησης της...

REPORTS

Με την ονομασία «1965» κυκλοφορεί η νέα γλυκιά Γραβιέρα του Τυροκομείου Αρβανίτη, σηματοδοτώντας την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η μονάδα τη λειτουργία της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...