Connect with us

Αναζήτηση

SPECIALS

Ένας τυροκόμος χτίζει το όνειρό του με βάση το παγωτό

Η αγάπη του για το τυρί τον οδήγησε, χωρίς περιστροφές, στο δρόµο για τη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων. Λάτρης της φέτας, όπως τονίζει, επιδίωξε να µάθει τα µυστικά της παρασκευής της, ώστε να παράξει ένα προϊόν που να είναι κοντά στις γευστικές του προτιµήσεις. Κατά τη διετή παραµονή του στη Σχολή, ωστόσο, λοξοδρόµησε. Γνώρισε σε βάθος την τέχνη της παρασκευής του παγωτού, την… ερωτεύτηκε για τις απεριόριστες επιλογές που δίνει σε επίπεδο γκάµας γεύσεων και, εν τέλει, αποφάσισε να την υπηρετήσει και επαγγελµατικά.

Γόνος κτηνοτροφικής οικογένειας από το χωριό Στίβος Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Ζιγκιρίδης, περί ου ο λόγος, θεώρησε πως η εκτροφή των 550 προβάτων της φυλής Lacaune που διατηρεί εδώ και δύο δεκαετίες ο πατέρας του, Χρήστος, αποτελεί γερό θεµέλιο για να χτίσει επάνω του το επιχειρηµατικό του όνειρο.

«Ήθελα να ασχοληθώ µε την οικογενειακή εκµετάλλευση, διότι µου αρέσουν τα ζώα, αλλά να το κάνω σε πιο καθετοποιηµένη βάση. Έτσι, αποφάσισα να πάµε και σε µεταποίηση γάλακτος, που παράγουµε από τα 380 πρόβατα της εκτροφής µας», εξηγεί ο νεαρός τυροκόµος.

Παρά το «άγουρο» ακόµη της ηλικίας του, καθώς «περπατάει» µόλις τα 21 του χρόνια, ο απόφοιτος της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, από το καλοκαίρι του 2024, δείχνει αξιοσηµείωτη ωριµότητα σκέψης και ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί τα επιχειρηµατικά του σχέδια για το παγωτό, σε µια προσπάθεια να δώσει υπεραξία και στην πρώτη ύλη που παράγει η οικογενειακή εκτροφή. «Έχω ετοιµάσει ένα εργαστήριο παγωτού, µαζί µε κατάστηµα λιανικής, στη Χανιώτη Χαλκιδικής και ένα υποκατάστηµα στην Ασπροβάλτα  Θεσσαλονίκης», τονίζει ο ίδιος και µας αποκαλύπτει πως «η επωνυµία της επιχείρησης θα είναι Amorato, που προέρχεται από το πάντρεµα των λέξεων Amore και Gelato, που σηµαίνει, στα ιταλικά, αγάπη για το παγωτό».

Σύµφωνα µε το επιχειρησιακό πλάνο, το κατάστηµα στη Χανιώτη Χαλκιδικής θα λειτουργήσει µετά το Μάιο, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν του 2025. «Βγάζω, θεωρώ, ένα καλό παγωτό και θέλω να ασχοληθώ µε τη λιανική πιο πολύ. ∆εν µε ενδιαφέρει προς το παρόν να εµπλακώ µε τη χονδρική», σηµειώνει και διευκρινίζει πως «όλα τα παγωτά θα παρασκευάζονται µε 100% πρόβειο γάλα, για να κάνουµε τη διαφορά στην αγορά, καθώς δίνει άλλη γεύση. Στην περίπτωσή µου, είναι ένα πρόσθετο  πλεονέκτηµα, γιατί θα έχω πρόσβαση σε ποιοτική πρώτη ύλη που θα µου βγαίνει και πιο φθηνά».

Σε πρώτη φάση δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθεί όλο το πρόβειο γάλα που παράγει η εκτροφή και η παραγωγή παγωτού θα πάει βήµα – βήµα. «Μακάρι να µπορούσα να αξιοποιήσω όλη την παραγωγή. Ο προγραµµατισµός είναι να στοκάρω κάποιες ποσότητες στους καταψύκτες κι αναλόγως τη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, θα κινηθούµε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ύψος της επένδυσης ο Κωνσταντίνος Ζιγκιρίδης τονίζει ότι «έγινε µε ίδια κεφάλαια της οικογένειας, χωρίς κάποια βοήθεια από πρόγραµµα. Τελικά βγαίνει µεγάλη, γιατί παίρνω τα καλύτερα µηχανήµατα. Θέλω να στήσω γερές βάσεις, να έχω στάνταρντ ποιοτικό παγωτό και να κάνω τη διαφορά».

Στα πλάνα επέκταση και σε άλλα σηµεία λιανικής

Εφόσον όλα εξελιχθούν ευνοϊκά, σε αυτή τη φάση, για τον Κωνσταντίνο Ζιγκιρίδη το πλάνο του είναι να µεγαλώσει την επιχείρησή του. «Ναι, αν πάει καλά, θέλω να ανοίξω και σε άλλα µέρη σηµεία λιανικής πώλησης. Όπως σας ανέφερα δεν θέλω να ασχοληθώ ούτε µε χοντρική, ούτε µε το franchise. Ό,τι κάνω, να το κάνω µόνος µου. Μπορεί να µπει µετέπειτα και ο αδερφός µου στην επιχείρηση, ενώ σε όλες µου τις αποφάσεις θα πρέπει να πω πως βρίσκεται από πίσω ο πατέρας µου και βάζει πλάτη», µας λέει ο νεαρός, ο οποίος έχει και plan b. «Αν δεν βγει το πλάνο µου µε το κατάστηµα στη Χαλκιδική, για την τουριστική σεζόν, το σχέδιο είναι να µετακινηθώ στη Θεσσαλονίκη, όπου η ζήτηση για παγωτό είναι όλη τη χρονιά και ετοιµάζω και δύο καντίνες παγωτού, µε τις οποίες θα βγω από το 2025 σε τοπικά φεστιβάλ».

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο από το Επιμελητήριο Κορινθίας για την «Ενίσχυση της Ενεργειακής Μετάβασης στην Αλυσίδα Αξίας του Γαλακτοκομικού Τομέα»

REPORTS

Ενδοκοινοτικά η μέση τιμή γάλακτος έφτασε τα 0,537 €/kg, με μια πτώση τον Μάρτιο μεν, η οποία όμως παραμένει πάνω από τον πενταετή μέσο...

REPORTS

Η παραγωγή ζυμώμενων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μία διαδικασία που εκτείνεται σε όλo τον κόσμο και συχνά έχει τις ρίζες της στην παράδοση και αποτελεί...

FARMING

Η αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά συνοδεύεται και από σημαντικές προκλήσεις, με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...