Connect with us

Αναζήτηση

SPECIALS

Σημείο ισορροπίας βρίσκει στο 1,5 ευρώ το πρόβειο γάλα, πεδίο για επενδύσεις

Σε ενδιαφέρουσα φάση δείχνει να εισέρχεται ο κλάδος των τυροκοµικών στην Ελλάδα, παρά το έλλειµµα ολοκληρωµένης στρατηγικής επί του θέµατος και τις αγωνίες οικονοµικής επιβίωσης που διατυπώνονται κάθε τόσο, κυρίως από την πλευρά της προβατοτροφίας. Η εξισορρόπηση των τιµών παραγωγού για το πρόβειο γάλα σε ένα επίπεδο γύρω από το 1,5 ευρώ το κιλό, µοιάζει να διευκολύνει σ’ αυτή τη φάση την καλή συναλλακτική σχέση κτηνοτρόφων και τυροκοµικών επιχειρήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να προγραµµατίσουν τις επενδύσεις τους µε µεγαλύτερη ασφάλεια, αξιολογώντας σε ρεαλιστική βάση τα διαθέσιµα στοιχεία αγοράς.

ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ

Σε αναζήτηση πορείας προς ένα περιβάλλον ασφαλών επενδύσεων

του Γιάννη Πανάγου

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η Φέτα συνεχίζει να αποτελεί την αιχµή του δόρατος της εγχώριας παραγωγής τυροκοµικών προϊόντων, µε την ταυτότητά της να έχει µάλλον ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς, ανεξάρτητα από µεµονωµένες περιπτώσεις παραβιάσεων του καθεστώτος κατοχύρωσης της του ΠΟΠ που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Φέτα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% του συνολικού όγκου παραγωγής τυροκοµικών προϊόντων στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας τα τελευταία χρόνια µια ετήσια παραγωγή της τάξεως των 150.000 τόνων, εκ των οποίο µόνο το 20% καταναλώνεται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ακολουθεί εξαγωγική πορεία. Η αξία των τελικών πωλήσεων Φέτας προσεγγίζει το 1,5 δις ευρώ και τηρουµένων των αναλογιών αφήνει µεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα. Μόνο η αύξηση του τουρισµού την τελευταία 2ετία έχει αυξήσει κατά πολύ τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης, ενώ οι σταθερές συνεργασίες των µεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου στο εξωτερικό ανοίγουν δρόµους για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών.

Αν κάτι δυσκολεύει την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου, είναι η αβεβαιότητα ως προς την εξασφάλιση της πρώτης ύλης που είναι απαραίτητη για την παραγωγή προϊόντος υψηλής προστιθέµενης αξίας µε σεβασµό στους κανόνες του ΠΟΠ. Αρκετές φορές στο παρελθόν, ο «πειρασµός» κάποιων επιχειρήσεων για αύξηση της παραγωγής έφερε την παραβίαση των κανόνων του ΠΟΠ, θέτοντας υπό γενικότερη αµφισβήτηση την ταυτότητα της Φέτας και την αξιοπιστία των συντελεστών του κλάδου.

Ειλικρινής συνεννόηση όλων των εµπλεκοµένων

Σε αυτήν τη φάση, κτηνοτρόφοι, τυροκοµικές επιχειρήσεις και επίσηµη Πολιτεία οφείλουν να συµφωνήσουν σε ένα καλά επεξεργασµένο σχέδιο ανάπτυξης του κλάδου, το οποίο να λύνει πρώτα απ’ όλα τα θέµατα που σχετίζονται µε την εγχώρια παραγωγή πρώτης ύλης.

Η βελτίωση των φυλών σε συνδυασµό µε τις λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία λειτουργίας των κτηνοτροφικών µονάδων, αφήνουν πολλά περιθώρια για βιώσιµη ανάπτυξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιλυθεί τα γραφειοκρατικά, χρηµατοδοτικά και άλλα προβλήµατα που ταλανίζουν σήµερα τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

Κάποια στιγµή, µάλιστα, θα πρέπει να υπάρξει ευθύς διαχωρισµός και ανάλογη αντιµετώπιση, τόσο από την Πολιτεία όσο και από την αγορά, ανάµεσα στις µονάδες κλειστού τύπου – εντατικής µορφής και τις µονάδες που ακολουθούν το παραδοσιακό µοντέλο της ελεύθερης βοσκής και της αξιοποίησης των ορεινών κυρίως βοσκότοπων. Προφανώς, χρόνο µε το χρόνο οι τελευταίες θα αποτελούν ένα µικρό υποσύνολο, κι αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Θα είναι όµως προς όφελος και των δύο πλευρών, εάν έγκαιρα και συστηµατικά ξεχωρίσουν και προσδιοριστούν ανάλογα οι ανάγκες και απαιτήσεις της κάθε κατηγορίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης, εκεί όπου αυτό είναι δυνατό.

Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση του κλάδου µε βάση τις ανάγκες της νέας εποχής, υπαγορεύει την ειλικρινή συνεννόηση όλων των εµπλεκοµένων στην αλυσίδα αξίας και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιµων µέσων και εργαλείων. Η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση της Φέτας για παράδειγµα, θα µπορούσε να διαδραµατίσει σ’ αυτή τη φάση πρωταγωνιστικό ρόλο στην άµβλυνση των διαφορών και στον έλεγχο της αγοράς µε βάση τους αυστηρούς κανόνες που πηγάζουν από την κατοχύρωση της Φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ. Για την πρόοδο ενός κλάδου δεν αρκούν τα πρόσκαιρα κέρδη κάποιων µεταποιητικών επιχειρήσεων. Χρειάζεται ευρύτητα σκέψης και προσήλωση στους στόχους της βιώσιµης ανάπτυξης.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Με τον ίδιο τύπο τυριού µια διαφορετική κάθε φορά γεύση

‘Οταν ένα τυρί είναι γευστικό, ο καθένας θα προσπαθήσει να κάνει το δικό του. Με την ποικιλομορφία λοιπόν να στηρίζεται στη δημοφιλία και τις διαφορετικές ανά περιοχή εκφράσεις της κτηνοτροφίας, η κυρίαρχη Γραβιέρα με τα τρία ΠΟΠ, το δεύτερο πιο δημοφιλές ελληνικό τυρί μετά τη Φέτα, απολαμβάνει διαφορετικά χαρμάνια στο γάλα, από 100% κατσικίσιο, αιγοπρόβειο, μέχρι 100% αγελαδινό αλλά και πολλές αποχρώσεις του κίτρινου, λόγω γάλακτος και ωρίμανσης. Και όλα αυτά για να σταθεί κυρίως αυτόνομη στο τραπέζι αλλά και να τσιγκλήσει τη φαντασία ταλαντούχων σεφ.

Γραβιέρα ΟΛΥΜΠΟΣ αιγοπρόβειου γάλακτος

Με όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρέσκου γάλακτος

Πλούσια, γλυκιά και βουτυράτη γεύση, ελαφρώς πικάντικη χαρακτηρίζει τη Γραβιέρα ΟΛΥΜΠΟΣ, η οποία τρώγεται σκέτη ή χρησιµοποιείται στη µαγειρική ενώ συνοδεύει εξαιρετικά αρκετές ποικιλίες κρασιών. Παράγεται από παστεριωµένο 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, αλάτι, πυτιά και καλλιέργεια. Πρόκειται για µια εταιρεία µε ισχυρή δέσµευση για παραγωγή προϊόντων που είναι ποιοτικά και ασφαλή βασιζόµενα στην προσεκτική συλλογή των πρώτων υλών, τη σχολαστική επεξεργασία, τον απόλυτα υγιεινό τρόπο συσκευασίας και τις άριστες συνθήκες αποθήκευσης. Με ιστορία που ξεκινά το 1965 και πιστή στην παραγωγή προϊόντων µε ελληνικές πρώτες ύλες η ΟΛΥΜΠΟΣ συνεργάζεται µε 2.900 Έλληνες παραγωγούς και εξάγει τα προϊόντα της σε περίπου 50 χώρες ενώ έχει βραβευθεί επανειληµµένα σε διεθνείς διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας. Η ΟΛΥΜΠΟΣ σέβεται τους ανθρώπους της που την κάνουν υπερήφανη, ενισχύοντας συνεχώς τη σχέση της µε τον κόσµο της υπαίθρου.

Γραβιέρα Αμφιλοχίας Γη

Ένα ιδιαίτερο αυθεντικό προϊόν από αιγοπρόβειο γάλα

Μία από τις πέντε προϊοντικές ετικέτες του brand τυροκοµικών προϊόντων «Αµφιλοχίας Γη», µαζί µε τη Φέτα ΠΟΠ, την Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, το Πεκορίνο και το Τσαλαφούτι, αποτελεί η Γραβιέρα. Παράγεται  από αιγοπρόβειο γάλα στην υπερσύγχρονη µονάδα επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκοµικών προϊόντων στην Κεχρινιά Αγρινίου, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία από το 2016, προερχόµενη από τα σπλάχνα του Συνεταιρισµού «Ένωση Αγρινίου» µε τα 100 χρόνια ιστορίας. Ένα brand που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο, αυθεντικό προϊόν υψηλής ποιότητας από επιλεγµένες, αγνές πρώτες ύλες και µε εξασφαλισµένη γνησιότητα γεύσεων.

Η Γραβιέρα Αµφιλοχίας Γη τρώγεται ωµή σαν επιτραπέζιο τυρί µε ψωµί ή µε συνοδεία φρούτων ενώ δίνει ξεχωριστή γεύση σε πολλά γαστρονοµικά εδέσµατα. Τα παραδοσιακά προϊόντα της Αµφιλοχίας Γη διατίθενται αποκλειστικά στο δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά

Άρωμα Αιγαίου στην υψηλή γαστρονομία του τυριού

Φτιάχνεται καθημερινά από φρέσκο πλήρες παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και ωριμάζει για τουλάχιστον 90 ημέρες σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, ένα από τα λίγα ΠΟΠ ελληνικά τυριά που φτιάχνονται μόνο από αγελαδινό γάλα, αποτελεί τη ναυαρχίδα του Τυροκομείου Πιτταρά, όπου προσφέρεται και σε εκδοχή 12μηνης ωρίμανσης, ένα τυρί με πιο μεστή και γεμάτη γεύση που ξεχειλίζει από αρώματα και απευθύνεται στους καλοφαγάδες. Η κτηνοτροφική μονάδα Πιτταρά στη Νάξο είναι η μεγαλύτερη κτηνοτροφική μονάδα στο Αιγαίο, με 2,8 εκατ. κιλά γάλακτος και 100.000 κιλά παραγωγή κρέατος κατ’ έτος, η οποία αριθμεί συνολικά 550 βοοειδή και με διπλή καθετοποίηση (παραγωγή ζωοτροφών – κτηνοτροφική μονάδα – τυροκομείο) βασισμένη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.. Πρόσφατα μάλιστα έλαβε πιστοποίηση για την παραγωγή των προϊόντων της από μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και για το κρέας και για τα τυροκομικά και πιστοποίηση για την καλή διαχείριση και ευζωία των ζώων της μονάδας.

Παράλληλα η επιχείρηση συμμετέχει στο δίκτυο της Aegean Cuisine για τα προϊόντα Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι, Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου, Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά 12μηνης ωρίμανσης και Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου και προσέθεσε στα ήδη πολυβραβευμένα προϊόντα της το Superior Taste Award 2024 του International Taste Institute για τα προϊόντα Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά, Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12μηνης Ωρίμανσης Πιτταρά, Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι, Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά 12μηνης ωρίμανσης, Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου Πιτταρά και το Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου Πιτταρά, τα οποία  σημειωτέον βραβεύονται κάθε χρόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας. Τα προϊόντα Πιτταρά βρίσκονται σε μεγάλες και μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε delicatessen και επιλεγμένα καταστήματα.

Γραβιέρα Ηπείρου

Με σεβασμό στην παράδοση

Πλούσιο αρωµα, ευχάριστη υπόγλυκη γεύση και χαµηλή περιεκτικότητα σε αλάτι χαρακτηρίζουν την πρόβεια Γραβιέρα της Γαλακτοβιοµηχανίας Καράλης, µια από τις πιο δυναµικές ελληνικές εταιρείες µε τη µακρά ιστορία και την ισχυρή σήµερα εξαγωγική παρουσία σε 23 χώρες. Το εργοστάσιο, που βρίσκεται στη Φιλοθέη Άρτας και καλύπτει έκταση 15 στρµ., είναι εξοπλισµένο µε τα πιο σύγχρονα µηχανήµατα παγκοσµίως και διαχειρίζεται γάλα αποκλειστικά πρόβειο και γίδινο από 2.000 παραγωγούς της περιοχής. Ανάµεσα στα προϊόντα Καράλη που ξεχωρίζουν, εκτός της Γραβιέρας, είναι η Φέτα Ηπείρου, το Κεφαλοτύρι Ηπείρου, το παραδοσιακό Ανθότυρο και η εµβληµατική επιτραπέζια Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ.

Λαζαρέτο, η ιδιαίτερη Γραβιέρα της Ιθάκης

Ένα αιγοπρόβειο «ποίημα» από τον Χρύσανθο Καραβία

Σκληρό και πικάντικο τυρί διαφορετικό από τη Γραβιέρα όπως την ξέρουµε ήθελε να δηµιουργήσει ο Χρύσανθος Καραβίας, ο οποίος αν και γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Σαντορίνη, όπου µετοίκισε στις αρχές του 20ού αιώνα η οικογένειά του, αφήνοντας πίσω την Ιθάκη. αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, δηµιουργώντας χωρίς προηγούµενη εµπειρία το µοναδικό τυροκοµείο του νησιού, και ονοµατίζοντάς το Ithaca’s Poem. Όπως ο ίδιος σηµειώνει «για ακόµη µια φορά, στράφηκα στη φύση. Ήθελα να δηµιουργήσω ένα διαφορετικό τυρί, και να το συνδυάσω µε διάφορα τοπικά βότανα».

Αγελαδινή Γραβιέρα Καλαβρύτων

Από τους αγελαδοτρόφους του Συνεταιρισμού

Γραβιέρα που παράγεται µε φρέσκο παστεριωµένο γάλα από τους αγελαδοτρόφους µέλη του διαθέτει στην γκάµα προϊόντων του ο Αγροτικός Γαλακτοκοµικός Συνεταιρισµός Καλαβρύτων, ο οποίος το 2022 συµπλήρωσε µισό αιώνα λειτουργίας και αποτελεί τον πιο σηµαντικό παράγοντα οικονοµικής και κοινωνικής ισορροπίας του νοµού. Κορυφαίο προϊόν του Συνεταιρισµού η δηµοφιλής Φέτα ΠΟΠ µε την πλούσια και πικάντικη γεύση, που ωριµάζει για περίπου τρεις µήνες και διατηρείται σε βαρέλια oξυάς ενώ διατίθεται αποκλειστικά από την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Παράλληλα ο Συνεταιρισµός προσφέρει Γίδινο τυρί, ξηρή Μυζήθρα, Αφίρι, Αλειφοτύρι και Βούτυρο ενώ παράγει πλέον γαλακτοκοµικά προϊόντα, όπως πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι αλλά και κρέµα βανίλια και ρυζόγαλο.

Γραβιέρα Κάσου Βοναπάρτη

Μεριαρένο, το «τυρί της ανάγκης», παράδοση για τους κτηνοτρόφους του νησιού του Αιγαίου

Με 220 πρόβατα και 60 κατσίκια, το όνοµα του κτηνοτρόφου Γιάννη Βοναπάρτη από την Κάσο έχει ακουστεί σε όλους τους γαστρονοµικούς κύκλους της χώρας. Τα δυσεύρετα τυριά που παράγει στη µονάδα του γίνονται ανάρπαστα, µε τον αεικίνητο 52χρονο σήµερα να πηγαίνει από τη στάνη στο τυροκοµείο δυο φορές την ηµέρα, µεταφέροντας προς άµεση τυροκόµιση το γάλα από τα ζωντανά του.

Εξ ού και η ονοµασία του πιο φηµισµένου τυριού της µονάδας του, Μεριαρένο, που από ανάγκη έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι κτηνοτρόφοι του νησιού, όταν ο καιρός ζέσταινε και το γάλα δεν µπορούσε να κρατηθεί. Το τυρί που φτιάχνεται σε µια ηµέρα, είναι επί της ουσίας η Γραβιέρα της Κάσου, µε τη διαφορά ότι κρατιέται όλο το βούτυρο στο γάλα.

Φραγκοσυριανή από την Τυροσύρα

«Ντροπαλή» στη μύτη αλλά «τολμηρή» στο στόμα Γραβιέρα

Ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί, κυρίως από αγελαδινό µε προσθήκη ελάχιστου αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο παράγεται σε περιορισµένες ποσότητες, είναι η Φραγκοσυριανή. Με βάση την παραδοσιακή συνταγή, η Γραβιέρα ωριµάζει για τουλάχιστον τρεις µήνες σε ιδανικές συνθήκες, ενώ διατίθεται στο εµπόριο και σε παλαιωµένη µορφή έως 8 µηνών.

Κατά  το χρόνο ωρίµανσης αποκτά πλούσια αρώµατα, κρυσταλλώσεις αλλά και τη µοναδικά ιδιαίτερη γεύση της. Πρόκειται για µια Γραβιέρα, η οποία όσο «ντροπαλή» είναι στη µύτη, τόσο τολµηρά εκφράζεται στο στόµα, χαρίζοντας απλόχερα µια όµορφη γεύση από την κρέµα του γάλακτος, πλαισιώνοντάς την όµως µε γήινες νότες από ελαφρά καβουρντισµένους ξηρούς καρπούς.

∆ηµιουργός η οµάδα της Τυροσύρα, ένα πρωτότυπο συλλογικό σχήµα που απαρτίζουν Συριανοί κτηνοτρόφοι και τυροκόµοι και συµπλήρωσε 10 χρόνια προσπαθειών και δηµιουργικότητας. Πρόκειται για τη νέα γενιά κτηνοτρόφων και τυροκόµων του νησιού, που ανέλαβε τα ηνία από τους αγελαδοτρόφους που ξεκίνησαν το εγχείρηµα στο 2013 στον απόηχο της κατάρρευσης της συνεταιριστικής ΒΙΟΣΥΡ. Συντονιστής της όλης προσπάθειας ο εικονιζόµενος Γιάννης Περρής, µιας προσπάθειας που βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία τόσο σε ο,τι αφορά τη ζήτηση των παραγόµενων τυριών µε ναυαρχίδα το εµβληµατικό Σαν Μιχάλη ΠΟΠ, όσο και την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου της οµάδας.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΑΒΡΑΜΟΥΛΗΣ

Από τον Παραπόταµο Λάρισας στις µεγάλες αγορές του κόσµου

Του Άγι Τσιμπλάκη

Η ιστορία της οικογένειας Αβραµούλη στην τυροκοµία βρίσκει τις ρίζες της στη δεκαετία του ‘60, όταν στο ορεινό χωριό Σαµαρίνα, ο αγρότης ∆ηµήτριος Αβραµούλης, Βλάχος στην καταγωγή, ακολουθούσε τα νοµαδικά µονοπάτια της φυλής µε τα ζώα του, παράγοντας ένα τυρί µοναδικό.

Κάθε φθινόπωρο κατέβαινε στις εύφορες πεδιάδες του Παραποτάµου στα Τέµπη κοντά στην πόλη της Λάρισας και την άνοιξη ανέβαινε  σε ένα από τα πιο διαδεδοµένα ορεινά χωριά της Ελλάδος, την πολυθρύλητη Σαµαρίνα. Σε όλο αυτό το µεγάλο ταξίδι, τα ζωντανά συγκέντρωναν τα αρώµατα της φύσης στο γάλα τους και ο ∆ηµήτρης Αβραµούλης δηµιουργούσε µε αυτή την πρώτη ύλη ένα µοναδικό είδος τυριού µε πολύ φίνα γεύση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η οικογένεια άρχισε να αυξάνει την παραγωγή τυριού χρησιµοποιώντας και το γάλα άλλων κτηνοτρόφων της περιοχής.

Με 300 οικογένειες κτηνοτρόφων

Το 1973 ιδρύθηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας τυριού µε τη σηµερινή του ονοµασία στον Παραπόταµο. Ήταν εκείνη τη στιγµή που όλο και περισσότερος κόσµος άρχισε να δοκιµάζει και να µιλά για το περίφηµο Κεφαλοτύρι Αβραµούλη. Από τότε δε η οικογένεια διατηρεί αποκλειστική και στενή σχέση µε περισσότερες από 300 οικογένειες κτηνοτρόφων που παρέχουν το καλύτερο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα από τις παρυφές του Ολύµπου και του Κισσάβου.

Σήµερα, οι αδελφοί Αβραµούλη διαχειρίζονται το υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας τυριού στον Παραπόταµο Λάρισας µε την πρώτη ύλη ελέγχεται δύο-τρεις φορές το µήνα µε χηµικές αναλύσεις για να διασφαλιστεί η ποιότητα.

Πλούσια γκάµα τυριών

Το γάλα συλλέγεται καθηµερινά µε µεγάλη προσοχή από τους οδηγούς της επιχείρησης από την περιοχή των Τεµπών,  της Αγιάς µέχρι την περιοχή του ∆ίον και της Λεπτοκαρυάς. Παράλληλα µε καθηµερινή σκληρή δουλειά, µε τους ίδιους ανθρώπους και την εµπειρία τους, κατέστη δυνατή η παραγωγή άλλων παραδοσιακών προϊόντων.

Επένδυση στην εξωστρέφεια

∆ίνοντας µεγάλη έµφαση στην ποιότητα, το τυροκοµείο παρασκευάζει, εκτός από Κεφαλοτύρι, Φέτα ΠΟΠ και Ανθότυρο, το παραδοσιακό Μανούρι ΠΟΠ και Κατσικίσιο τυρί. Στην καρδιά της Ελλάδας, οι αδελφοί Αβραµούλη συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις και εξαιρετική ποιότητα, που τιµούν την πλούσια τυροκοµική κληρονοµιά του τόπου τους, προσπαθώντας να τηρούν πιστά τις συνταγές των προγόνων τους, ακολουθώντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες νοµοθεσίες που χρειάζεται για τη δηµιουργία των Π.Ο.Π. προϊόντων, ενώ, όπως οι άνθρωποι του τυροκοµείου χαρακτηριστικά αναφέρουν,  δεν αργεί η µέρα που τα τυριά τους θα κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. ‘Αλλωστε η επιχείρηση επενδύει στην εξωστρέφειά  και σε αυτά τα πλαίσια ανανέωσε το site της, µε ένα ενδιαφέρον εικαστικό που δίνει περιεκτικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις δραστηριότητές της.

Μοναδική γεύση και υφή για το Μανούρι ΠΟΠ

Το Μανούρι είναι ένα Π.Ο.Π. τυρί µε ιστορία που ανάγεται στην αρχαιότητα. Ανήκει στην οικογένεια των τυριών τυρογάλακτος και παράγεται αποκλειστικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Το χαρακτηρίζει µοναδική γεύση και υφή, καθώς είναι προϊόν παρασκευής µε παραδοσιακές τεχνικές από εξ ολοκλήρου ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα και την προσθήκη αιγοπρόβειας κρέµας.

Η κρεµώδης υφή του το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τυριά, και µπορεί να καταναλωθεί µε πολλούς τρόπους: Μέσα σε σαλάτες, ψητό µε µέλι και σουσάµι ή ως µέρος µιας πιατέλας τυριών.

Το Μανούρι, είτε ως συνοδευτικό είτε ως συστατικό σαλάτας µε σύκα και λαχανικά, απολαµβάνει αυξηµένη ζήτηση στην ελληνική αγορά, παρόµοια µε αυτή που απολαµβάνει το Κεφαλοτύρι, σύµφωνα µε τους ανθρώπους του Τυροκοµείου Αβραµούλη. Το προϊόν διατίθεται σε συσκευασίες vacuum 2kg, 1kg και 300gr.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας

Ολόκληρο το αφιέρωμα του Τυροκόμου διαθέσιμο εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προοριζόταν για εκτροφή και στα 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονταν για σφαγή,...

REPORTS

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς στο νησί έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια.

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές...

REPORTS

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα μείνουν κλειστά τα σφαγεία της Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, μετά τα κρούσματα πανώλης που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...