Η απόφαση αυτή αφορά τα προϊόντα των γαλακτοκομικών των brands της Danone, Danette, Actimel, Hi-Pro και τα ποτά φυτικής προέλευσης Alpro που θα αποχωριστούν την σήμανση Nutri-Score, η οποία τοποθετούσε τα αφεψήματα γάλακτος και φυτικής προέλευσης στην ίδια διατροφική κατηγορία με τα αναψυκτικά, αλλοιώνοντας κατά τον γαλλικό κολοσσό την πραγματική εικόνα για την θρεπτική αξία αυτών των προϊόντων.
Η αναθεωρημένη εκδοχή του Nutri-Score έφερε τα ποτά της Hi-Pro από την κατηγορία A στην C (σε μια κλίμακα A-E), παρότι σε φαγώσιμη μορφή το ίδιο προϊόν διατηρείται στην A κατηγορία. Παρόμοια πτώση παρουσίασε και η πόσιμη μορφή των γιαουρτιών Danonino που πλέον βρίσκονται στην κατηγορία D, παρότι η φαγώσιμη μορφή τους διατηρήθηκε στην B, ενώ ανάλογα και με το είδος τους τα προϊόντα της σειράς Actimel μπορούν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε κατηγορία μεταξύ A, B και D.
Αυτές οι ασυνέπειες ήταν που οδήγησαν την Danone στην απομάκρυνση της ετικέτας Nutri-Score, όπως εξηγεί η επιχείρηση στην ανακοίνωση της, τονίζοντας όμως ότι η εταιρεία συνεχίζει να στηρίζει την ιδέα των ετικετών που παρουσιάζουν την θρεπτική αξία των προϊόντων τους στην Ευρώπη, αρκεί αυτές να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των προϊόντων.
Την απόφαση της Danone σχολίασε και ο εισηγητής της ετικέτας Nutri-Score και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, Serge Hercberg, εκφράζοντας την έκπληξη του με την κίνηση της εταιρείας, αφού κατά τον ίδιο είναι φυσιολογικό η θρεπτικά αξία του πόσιμου γιαουρτιού να αξιολογείται διαφορετικά από την αντίστοιχη της στέρεας εκδοχής του, ακόμα και αν περιέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Για να τεκμηριώσει την συγκεκριμένη άποψη υπογράμμισε πως καταναλώνεται συνήθως ως ένα υδαρές σνακ, και έτσι συντρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής κατανάλωσης από παιδιά και εφήβους.
Με πληροφορίες από retaildetail.eu