Connect with us

Αναζήτηση

BRANDING

«Αντίο» λέει η Danone στην αμφιλεγόμενη διατροφική ετικέτα Nutri-Score

Έπειτα από 7 χρόνια η Danone ανακοίνωσε ότι από αυτόν τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει σταδιακά να αποσύρει την ετικέτα Nutri-Score από τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά προϊόντα της.

Depuis le 1er janvier, les critères d'évaluation du nutri-score changent. 40% des produits sont impactés. Certains produits passent d'un nutri-score B à C ou C à E, puisque cette année, les règles en matière de production alimentaire se durcissent. Actimel mutifruits Le 12/01/2024 Photo : Delphine Goldsztejn

Η απόφαση αυτή αφορά τα προϊόντα των γαλακτοκομικών των brands της Danone, Danette, Actimel, Hi-Pro και τα ποτά φυτικής προέλευσης Alpro που θα αποχωριστούν την σήμανση Nutri-Score, η οποία τοποθετούσε τα αφεψήματα γάλακτος και φυτικής προέλευσης στην ίδια διατροφική κατηγορία με τα αναψυκτικά, αλλοιώνοντας κατά τον γαλλικό κολοσσό την πραγματική εικόνα για την θρεπτική αξία αυτών των προϊόντων.

Η αναθεωρημένη εκδοχή του Nutri-Score έφερε τα ποτά της Hi-Pro από την κατηγορία A στην C (σε μια κλίμακα A-E), παρότι σε φαγώσιμη μορφή το ίδιο προϊόν διατηρείται στην A κατηγορία. Παρόμοια πτώση παρουσίασε και η πόσιμη μορφή των γιαουρτιών Danonino που πλέον βρίσκονται στην κατηγορία D, παρότι η φαγώσιμη μορφή τους διατηρήθηκε στην B, ενώ ανάλογα και με το είδος τους τα προϊόντα της σειράς Actimel μπορούν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε κατηγορία μεταξύ A, B και D.

Αυτές οι ασυνέπειες ήταν που οδήγησαν την Danone στην απομάκρυνση της ετικέτας Nutri-Score, όπως εξηγεί η επιχείρηση στην ανακοίνωση της, τονίζοντας όμως ότι η εταιρεία συνεχίζει να στηρίζει την ιδέα των ετικετών που παρουσιάζουν την θρεπτική αξία των προϊόντων τους στην Ευρώπη, αρκεί αυτές να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των προϊόντων.

Την απόφαση της Danone σχολίασε και ο εισηγητής της ετικέτας Nutri-Score και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, Serge Hercberg, εκφράζοντας την έκπληξη του με την κίνηση της εταιρείας, αφού κατά τον ίδιο είναι φυσιολογικό η θρεπτικά αξία του πόσιμου γιαουρτιού να αξιολογείται διαφορετικά από την αντίστοιχη της στέρεας εκδοχής του, ακόμα και αν περιέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Για να τεκμηριώσει την συγκεκριμένη άποψη υπογράμμισε πως καταναλώνεται συνήθως ως ένα υδαρές σνακ, και έτσι συντρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής κατανάλωσης από παιδιά και εφήβους.

Με πληροφορίες από retaildetail.eu

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη μεγάλη οικονομική, ιστορική και πολιτιστική σημασία της μετακινούμενης κτηνοτροφίας για την Ελλάδα, αλλά και την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της κτηνοτροφίας...

REPORTS

Με τυροκομικά προϊόντα που παράγουν κατά την εκπαίδευσή τους, για τα οποία εισέπραξαν ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για τη γεύση και για την ποιότητα τους,...

REPORTS

Τη σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας», προβλέπει υπουργική απόφαση, επάνω στην οποία θα πρέπει να...

REPORTS

Ολοκληρωμένο πακέτο ενισχύσεων σε δύο φάσεις, με άμεση προκαταβολή ύψους 5.000 ευρώ για κάθε 100 ζώα που οδηγήθηκαν σε θανάτωση λόγω πανώλης των μικρών...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...