Connect with us

Αναζήτηση

BRANDING

Tο πιο σύγχρονο τυροκομείο στην Ελλάδα θα βρίσκεται στη Νάξο

Οι διαδικασίες κατασκευής του νέου τυροκομείου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Το νέο τυροκομείο θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 100 τόνων γάλακτος ημερησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Στα σχέδια της ΕΑΣ Νάξου περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση ενός νέου, υπερσύγχρονου τυροκομείου, το οποίο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Παράλληλα, η ΕΑΣ Νάξου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ζωικού πάρκου υψηλών προδιαγραφών.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις προσπάθειες της Ένωσης για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας στο νησί, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις (υψηλό κόστος παραγωγής, λειψυδρία, απομάκρυνση των νέων από το επάγγελμα).

Σε αντίθεση με το νέο εργοστάσιο της ΕΑΣ Νάξου, το δεύτερο, ‘ορεινό’ εργοστάσιο το οποίο έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή Αρσενικού ΠΟΠ δεν έχει προχωρήσει. Ο λόγος είναι ότι πολίτης της Νάξου έχει προσφύγει στα δικαστήρια για την κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου ισχυριζόμενος ότι προκαλεί όχληση, με αποτέλεσμα η κατασκευή του να καθυστερεί. Η ΕΑΣ αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης και ευελπιστεί οτι θα καταφέρει να ολοκληρώσει μια σημαντική επένδυση για την παραγωγή ενός ΠΟΠ προϊόντος με σημαντική αγοραστική αξία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πολίτης που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη δεν είναι μόνιμος κάτοικος Νάξου και η λειτουργία του εργοστασίου, σύμφωνα με πηγές της ΕΑΣ, δεν πρόκειται να προκαλέσει όχληση στον περιβάλλοντα χώρο.

Σημαντικές διακρίσεις η ΕΑΣ Νάξου

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου) κατέκτησε δύο διακρίσεις κατά τη διάρκεια της 11ης Εξποτρόφ. Ειδικότερα, έλαβε διακρίσεις για το Κεφαλοτύρι και το Ορεινό στα Athens Fine Food Awards (AFFA) της έκθεσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο FOODReporter, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΑΣ Νάξου να λάβει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το αρνί και το κατσίκι Νάξου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι η πιστοποίηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, προσθέτοντας ακόμη ένα προϊόν στην κατηγορία ΠΟΠ – ΠΓΕ της Νάξου.

Πληροφορίες από: FOODReporter, dairynews.gr,

Σχετικά Άρθρα

BRANDING

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έλαβε μέρος και φέτος στη Food Expo, κατορθώνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και σε αυτήν την παρουσία της στη...

REPORTS

Το πρόγραμμα αφορά τη διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχο και εκρίζωση ασθενειών των ζώων, σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές κτηνιατρικές διατάξεις. Η χρηματοδότηση και...

REPORTS

«Χωρίς Χατζάκο, Μεβγάλ δεν υπάρχει». Με τη φράση αυτή, η Μαίρη Χατζάκου, «άνοιξε», το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαρτίου, τη μεγάλη εκδήλωση για την...

REPORTS

Μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις οι παραγωγοί κατά των αποτελεσμάτων του Μέτρου Εξισωτικής Αποζημίωσης, καθώς ολοκληρώθηκε για το έτος...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...