Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Πειραματισμοί Δέλτα με φυτικό πρόσθετο ζωοτροφών για μείωση μεθανίου και αύξηση παραγωγής

Σε νέες πειραματικές δοκιμές στον τομέα των ζωοτροφών έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Δέλτα.

Η γαλακτοβιομηχανία που διερευνά αποδοτικότερες  μορφές διατροφής για τα κοπάδια των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων έχει προχωρήσει σε έρευνα για τη χρήση πρόσθετου βιολογικής προέλευσης στις ζωοτροφές, το οποίο έχει την δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και κατ’ επέκταση στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, πραγματοποιείται η χρήση μείγματος φυσικών αρωματικών ουσιών στις παραγόμενες ζωοτροφές. Το κόστος έρευνας και εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας έχει αναλάβει εξολοκλήρου η Δέλτα.

Πρόκειται για μείγμα αρωματικών αιθέριων ελαίων που παράγεται από την ελβετική εταιρεία Agolin SA και έχει δοκιμαστεί και σε μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού όπως η Nestle καθώς και σε βιομηχανίες στην Αμερική και διαθέτει πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα πιστοποίησης, Carbon Trust, με έδρα το Λονδίνο. O εν λόγω φορέας πιστοποιεί τη δράση των προσθέτων, ενώ το προϊόν τελεί σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά συμμετέχει και διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης στον προστόμαχο των ζώων, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Η Δέλτα διατηρεί επιμέρους δραστηριότητα στην παραγωγή ζωοτροφών με το εργοστάσιο της θυγατρικής Ευρωτροφές Α.Ε. που βρίσκεται στο Σχηματάρι Βοιωτίας σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις 3.500 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο πραγματοποιείται η παραγωγή. Σημειώνεται ότι η Ευρωτροφές είχε τζίρο 5,88 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 62 χιλιάδες ευρώ το 2022.

Επί του παρόντος το προϊόν χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές για τις αγελάδες που παράγει η Ευρωτροφές – και πουλάει κατά κύριο λόγο στη Δέλτα – και σκοπός είναι να διατεθεί προσεχώς και στους παραγωγούς. Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο προϊόν εκτιμάται ότι αυξάνει κατά 5% έως 10% την παραγωγή γάλακτος. Συν τοις άλλοις επιδιώκεται συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα έχει ως στόχο να αποτυπωθεί η επίδρασή του προϊόντος στα ζώα και την παραγωγή με μετρήσιμα στοιχεία, κάτι που πιθανότατα θα υλοποιηθεί εντός του 2024 με στοχευμένες μετρήσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Θυμίζουμε ότι η γαλακτοβιομηχανία ήδη τρέχει το πρόγραμμα δράσης «Γαία», στο οποίο εντάσσεται εκτός των άλλων και η έρευνα σε καλλιέργειες μη γενετικά τροποποιημένων πρώτων υλών για ζωοτροφές όπως είναι η σόγια, το κτηνοτροφικό κουκί και το γλυκό λούπινο.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Η διαχείριση της μετάβασης από τον απογαλακτισμό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία διαχείρισης σε μια εκμετάλλευση. Μπορεί να υπάρξουν πολλές απώλειες αμνοεριφίων...

FARMING

Το γάλα που προορίζεται για την παρασκευή τυριού πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας όσον αφορά την υγιεινή του. Κατά την παραλαβή του γάλακτος...

FARMING

Η μαστίτιδα στα αιγοπρόβατα είναι μια σύνθετη και πολυπαραγοντική ασθένεια που επηρεάζεται από μολυσματικούς, ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες του ζώου. Ως εκ τούτου, ο...

FARMING

Η σωστή διαχείριση κατά την περιγεννητική περίοδο είναι ανεκτίμητης αξίας, όχι μόνο επειδή εξασφαλίζει την υγεία και ευημερία των αρνιών, αλλά και λόγω του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...