Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με σημαία την καινοτομία αλλάζει την τυροκομία

Νέα κατηγορία στα ελληνικά τυριά δηµιουργεί το Κανιάκι της Φάρµας Μόσχου

Νέα κατηγορία στα ελληνικά τυριά δηµιουργεί το Κανιάκι της Φάρµας Μόσχου

Στην παραγωγή ενός νέου ηµίσκληρου κίτρινου τυριού, που έρχεται να διεκδικήσει µερίδιο από ένα τµήµα της αγοράς στο οποίο µέχρι στιγµής «παίζουν µπάλα» µόνο ευρωπαϊκά προϊόντα, προχώρησε η «Φάρµα Μόσχου» από την Καστοριά. Το καινούργιο προϊόν, µε την επωνυµία «Κανιάκι», παρασκευάζεται µε µια καινοτόµο διαδικασία, όπως πιστοποιεί και η Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, από πρόβειο γάλα, µε πρόσµειξη λίγου γίδινου, σε αναλογία 90% και 10% και εµπορικά ξεκίνησε από την αγορά της Καστοριάς στα µέσα Ιουνίου.

«Είναι µια νέα κατηγορία, για τα ελληνικά δεδοµένα, κίτρινου τυριού τετράµηνης ωρίµανσης, που τοποθετείται µεταξύ του κασεριού και της γραβιέρας και επιχειρεί να καλύψει κοµµάτι από το κενό που υπάρχει στην γκάµα των ελληνικών κίτρινων τυριών και σήµερα καταλαµβάνουν τα τυριά τύπου Gouda, Emmental ή Dirollo» εξηγεί ο Θωµάς Μόσχος, απόφοιτος της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων και γαλακτοκόµος της εκµετάλλευσης, στην οποία απασχολούνται επίσης ο κτηνίατρος δίδυµος αδελφός του Χρήστος, ο πατέρας του ∆ηµήτρης και άλλα 11 άτοµα προσωπικό.

«Το καινοτόµο στοιχείο στην παρασκευή του προϊόντος είναι ότι µε την τεχνική που έχουµε αναπτύξει απλοποιείται η παραγωγική διαδικασία, η οποία επιτυγχάνεται χωρίς θερµική επεξεργασία σε µπασκί», εξηγεί ο κ. Μόσχος και τονίζει ότι «προηγήθηκαν πολύµηνοι πειραµατισµοί πριν καταλήξουµε στην πατέντα, την οποία κάνουµε κινήσεις κατοχύρωσής της στον Οργανισµό Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας».

Η ιστορία αρχίζει το 1876

Στην «παλέτα» των προϊόντων της «Φάρµα Μόσχου», η ιστορία της οποίας ξεκινά εν έτει 1876 , περιλαµβάνονται, επίσης, ένα λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, για το οποίο αναµένεται πιστοποίηση για να χαρακτηριστεί «Φέτα», ένα κατσικίσιο τυρί, ένα παραδοσιακό γιαούρτι από πρόβειο γάλα µε ίσια και κλασική πέτσα, ένα κίτρινο τυρί τύπου Μπάτζος (σε αναµονή κι αυτό για πιστοποίηση), βαρελίσιο λευκό τυρί και βαρελίσιο τύπου Μπάτζος κι ένα ρυζόγαλο µε γεύση βανίλια σοκολάτα, ενώ στα πλάνα της οικογένειας είναι να παρασκευάσει κι ένα τυρί σχάρας, τύπου Ταλαγάνι. Για την εµπορική διάθεση των προϊόντων της η «Φάρµα Μόσχου» εκτός από κάποια επιλεγµένα καταστήµατα λιανικής, κυρίως στην Καστοριά, έχει αναπτύξει και ένα δίκτυο µε τέσσερα ιδιόκτητα σηµεία πώλησης, στο Άργος Ορεστικό, την Καστοριά, τη Μεσοποταµία και τη Θεσσαλονίκη, το πιο πρόσφατο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη Σεπτεµβρίου. Επίσης η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της στη Γερµανία και τη ∆ανία. Η Φάρµα Μόσχου είναι µία καθετοποιηµένη κτηνοτροφική εκµετάλλευση που διαθέτει και περίπου 1.000 στρέµµατα χωράφια στα οποία καλλιεργεί βιολογικά τριφύλλια, καλαµπόκια και σιτηρόβριζα, για τις ανάγκες της εκτροφής. Τα 1.200 πρόβατα και γίδια της ηµι-εντατικής εκτροφής βόσκουν στο βουνό «Κάνιακο», από όπου πήρε το όνοµά του και το νεότευκτο Κανιάκι, στο χωριό Φωτεινή Καστοριάς, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της εκµετάλλευσης της «Φάρµα Μόσχου», µε τον σύγχρονο στάβλο και το οικογενειακό τυροκοµείο, που κατασκευάστηκε το 2018 στην Πολυκάρπη Καστοριάς.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...