Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Πειραματισμοί Δέλτα με φυτικό πρόσθετο ζωοτροφών για μείωση μεθανίου και αύξηση παραγωγής

Σε νέες πειραματικές δοκιμές στον τομέα των ζωοτροφών έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Δέλτα.

Η γαλακτοβιομηχανία που διερευνά αποδοτικότερες  μορφές διατροφής για τα κοπάδια των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων έχει προχωρήσει σε έρευνα για τη χρήση πρόσθετου βιολογικής προέλευσης στις ζωοτροφές, το οποίο έχει την δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και κατ’ επέκταση στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, πραγματοποιείται η χρήση μείγματος φυσικών αρωματικών ουσιών στις παραγόμενες ζωοτροφές. Το κόστος έρευνας και εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας έχει αναλάβει εξολοκλήρου η Δέλτα.

Πρόκειται για μείγμα αρωματικών αιθέριων ελαίων που παράγεται από την ελβετική εταιρεία Agolin SA και έχει δοκιμαστεί και σε μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού όπως η Nestle καθώς και σε βιομηχανίες στην Αμερική και διαθέτει πιστοποίηση από τον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα πιστοποίησης, Carbon Trust, με έδρα το Λονδίνο. O εν λόγω φορέας πιστοποιεί τη δράση των προσθέτων, ενώ το προϊόν τελεί σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά συμμετέχει και διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης στον προστόμαχο των ζώων, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Η Δέλτα διατηρεί επιμέρους δραστηριότητα στην παραγωγή ζωοτροφών με το εργοστάσιο της θυγατρικής Ευρωτροφές Α.Ε. που βρίσκεται στο Σχηματάρι Βοιωτίας σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις 3.500 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο πραγματοποιείται η παραγωγή. Σημειώνεται ότι η Ευρωτροφές είχε τζίρο 5,88 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 62 χιλιάδες ευρώ το 2022.

Επί του παρόντος το προϊόν χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές για τις αγελάδες που παράγει η Ευρωτροφές – και πουλάει κατά κύριο λόγο στη Δέλτα – και σκοπός είναι να διατεθεί προσεχώς και στους παραγωγούς. Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο προϊόν εκτιμάται ότι αυξάνει κατά 5% έως 10% την παραγωγή γάλακτος. Συν τοις άλλοις επιδιώκεται συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα έχει ως στόχο να αποτυπωθεί η επίδρασή του προϊόντος στα ζώα και την παραγωγή με μετρήσιμα στοιχεία, κάτι που πιθανότατα θα υλοποιηθεί εντός του 2024 με στοχευμένες μετρήσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Θυμίζουμε ότι η γαλακτοβιομηχανία ήδη τρέχει το πρόγραμμα δράσης «Γαία», στο οποίο εντάσσεται εκτός των άλλων και η έρευνα σε καλλιέργειες μη γενετικά τροποποιημένων πρώτων υλών για ζωοτροφές όπως είναι η σόγια, το κτηνοτροφικό κουκί και το γλυκό λούπινο.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους...

FARMING

Αγελάδες σε διάδρομο γυμναστικής; Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά όπως δείχνουν οι έρευνες όλο και περισσότερο, η άσκηση είναι εξίσου ωφέλιμη για τις αγελάδες...

FARMING

Ένα από τα βασικότερα πρακτικά προβλήµατα στην διατροφή των αιγοπροβάτων είναι η λανθασµένη ταύτιση του πεπτικού τους συστήµατος. Αν και τα δύο είδη (αίγες...

FARMING

Μια δύσκολα αντιστρέψιμη τάση έχει εδραιωθεί στη ζώνη γάλακτος ολόκληρης της Ευρώπης, με αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες να υποχρεώνονται στην ακραία λύση της σφαγής ζωικού...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...