Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην Τρούφα Έρχεσαι Ξανά

Σαν να ανεβαίνει σε ένα προσεγμένο πλατό τυριών κι αλλαντικών, που πλαισιώνεται από όλα τα συνοδευτικά του, παρά σαν να εισέρχεται σε κατάστημα τροφίμων, νιώθει όποιος περνάει από τη βιτρίνα του delicatessen «Τρούφα» στο Παλαιό Φάληρο. Κι έχει απόλυτο δίκιο…

Κείμενο του Πέτρου Γκόγκου

Eνα κεφάλι γαλλικής Comté απαστερίωτης 36 μηνών ωρίμανσης στη μια γωνιά του ψυγείου, δίπλα της ένα στιβαρό ιταλικό Pecorino με τρούφα, ενώ σε περίοπτη θέση το σπάνιο Τυρί Λάκκου από τη Σέριφο που συνδέει -όπως πολλές γευστικές αναμνήσεις των Ελλήνων- τους διονυσιακούς εορτασμούς με την χριστιανική εγκράτεια.

Περνώντας κανείς μέσα από τη βιτρίνα του delicatessen «Τρούφα» στο Παλαιό Φάληρο, νιώθει πως ανεβαίνει πάνω σε ένα προσεγμένο πλατό τυριών και αλλαντικών παρά πως εισέρχεται εντός ενός καταστήματος τροφίμων. Τυριά και αλλαντικά στη μια μεριά, τσάτνεϊ και λοιπά συνοδευτικά στη μέση, μερικά διαλεκτά ζυμαρικά και μια κάβα μετρημένη πάνω στις γευστικές εντάσεις που φιλοξενεί το ψυγείο.

Ένα βήμα παράλληλα από αυτό το ψυγείο με τα σπάνια τυριά της Ελλάδας και της Ευρώπης και συναντά κανείς τον Μπάμπη Σαγάνη να κόβει λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο φέτες από καρδιτσιώτικο Παστράμι. Πίσω του, ένα μπούτι Jamon Iberica και άλλα πολλά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς που σμιλεύουν με τον μόχθο τους το γευστικό προφίλ της Γηραιάς Ηπείρου. Προϊόντα που ούτε θα φανταζόταν ο ίδιος ότι θα δούλευε δέκα χρόνια πριν, όταν εξυπηρετούσε πελάτες πίσω από το ψυγείο αλλαντικών ενός σούπερ μάρκετ στη Σύρο.

Το Troufa Local Deli άνοιξε μέσα στη φθινοπωρινή καραντίνα και αποτελεί μια πύλη εισόδου των καταναλωτών στο «ποιοτικό τρόφιμο» όπως το χαρακτηρίζει ο Μπάμπης. Ο ίδιος δηλώνει «ερωτικός μετανάστης» στην Αθήνα, όπου κατέφθασε προ τριετίας και βρήκε δουλειά σε ένα delicatessen στο Γέρακα. Εκεί ήταν που και ο ίδιος μυήθηκε στον κόσμο των φίνων γεύσεων και των προσεγμένων παραγωγών και αποφάσισε να φτιάξει το δικό του μαγαζί.

Στη βιτρίνα βλέπει κανείς μια σειρά από προϊόντα τρούφας, εκ των ων ουκ άνευ λόγω ονομασίας αλλά και ενθουσιασμού που τρέφει ο δραστήριος ιδιοκτήτης για το προϊόν, η ψυχή όμως του καταστήματος είναι το ψυγείο. «Εδώ γίνεται και το 70% του τζίρου του μαγαζιού. Όποιος μπει θα δοκιμάσει και θα γευτεί πράγματα που δεν έχουν βγει από βιομηχανία και αν δεν αγοράσει επιτόπου, θα έρθει σίγουρα μιαν άλλη μέρα για τα ψώνια του», λέει.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική, μας εξηγεί και πλέον, μόλις η συγκυρία το επιτρέψει, θέλει να βγάλει μερικά τραπέζια μπροστά στη μικρή αυλή του καταστήματος για να σερβίρει κρύα πιάτα και ένα ποτήρι κρασί στους πελάτες, υπό τη θέα των συρμών του τραμ που ανεβοκατεβαίνουν τα νότια προάστια της Αθήνας..

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αξία των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την πιστοποίηση ΠΟΠ. Η αυθεντικότητα των προϊόντων συνδέεται βαθιά με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής,...

REPORTS

Συναρπαστικές γεύσεις, κάποιες φορές ακόμα και σε βάρος της αυθεντικότητας των παραδοσιακών συνταγών, αναδίδει το φετινό ταξίδι του The Top 50 στον κόσμο των...

REPORTS

Μια σταγόνα στο ούτως ή άλλως μικρό αρχιπέλαγος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής είναι η συμβολή των νησιών του Αιγαίου, κι όμως, οι κτηνοτρόφοι – τυροκόμοι...

REPORTS

Μειωμένη κατανάλωση εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια τρόφιμα που συνήθως βρίσκονταν στον «πυρήνα» των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, γεγονός που αποτυπώνει τις σημαντικές αλλαγές στην...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...