Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το σπάνιο Bettelmatt της Ιταλίας σύντομα στο τραπέζι των καταναλωτών

Πρόκειται για το χρυσαφένιο τυρί Bettelmatt το οποίο παράγεται σε 7 ορεινούς βοσκότοπους των Άλπεων σε μόλις τρεις μήνες, από γενιές επίμονων τυροκόμων ηλικίας άνω των 80 ετών που εξακολουθούν να επεξεργάζονται το γάλα σύμφωνα με την παράδοση στο Terra d’ Ossola στο Πιεμόντε, στην επαρχία Verbano Cusio Ossola.

Η ιστορία συνεχίζεται. Σήμερα βρίσκεται ακόμα στα χέρια ανδρών και γυναικών που έχουν μάθει τα μυστικά από μικρή ηλικία και που ακόμα κι αν έφθασαν σε μεγάλη ηλικία, ανεβαίνουν σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων για να παράγουν αυτό το τόσο εκτιμημένο, πολύτιμο και μοναδικό τυρί.

Είναι ο Albano Matli 86 ετών, ο Secondino Matli 83 ετών, ο Alberto Mazzurri 77 ετών και ο Adolfo Olzeri 74 ετών και συνεχίζουν αυτή την παράδοση με πολύ πάθος και αφοσίωση. Μια ζωή με θυσίες και κόπους ενός αρχαίου επαγγέλματος που παραδίδουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους και μοιράζονται μαζί τους την αγάπη για αυτή τη δουλειά, συνεχίζοντας την παράδοση.

«Φτιάχνουμε τυρί όπως παλιά», λέει ο Albano Matli, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αγρότης των Άλπεων στα 86 του, «οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί με μεγαλύτερους και καθαρότερους χώρους, χωρίς καπνό στα μάτια. Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μόνο ένα δωμάτιο όπου κάναμε τα πάντα. Ανεβαίνω ακόμα στις Άλπεις για να βοηθήσω τα παιδιά μου. Είναι μια ζωή γεμάτη θυσίες, αλλά και ικανοποίηση. Φέτος ήταν μια καλή εποχή για το τυρί».

Παραδίδοντας την τέχνη, την προσήλωση και τα μυστικά της μετατροπής του γάλακτος σε ένα καλό κομμάτι τυριού που μυρίζει «erba mattolina» το βότανο του βουνού που είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της αμόλυντης και φυσικής περιοχής με το οποίο τρέφονται τα ζώα. Τα κεφάλια αποθηκεύονται στα κελάρια των Άλπεων περιμένοντας τη μάρκα που θα φέρει το σήμα σε καθένα, υπό τον έλεγχο της Unione Montana Alta Ossola, του σώματος που κατέχει τη μάρκα η οποία καθορίζει την πιστοποίηση της πρωτοτυπίας του γνήσιου τυριού Bettelmatt για να φτάσει στη συνέχεια στο τραπέζι των καταναλωτών.

Αυτοκόλλητα παραθύρων θα διανεμηθούν επίσης σε λιανοπωλητές και εστιάτορες που επιλέγουν το Bettelmatt για να το επιδείξουν στις εγκαταστάσεις τους ως ένδειξη των σημείων όπου μπορούν να βρουν το αυθεντικό τυρί Bettelmatt.

Θα μπορεί κάποιος να θαυμάσει το πρώτο δημόσιο branding της χρονιάς στο Alpe Crampiolo στο Natural Park Alpe Devero, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια του «Festa dul Scarghè», του φεστιβάλ ορεινών βοσκοτόπων και των ορειβατών. Ταυτόχρονα, μερικά κεφάλια θα βρίσκονται και στο «Cheese 2023», τη μεγάλη έκθεση τυριών που πραγματοποιείται στη Μπρα.

Πηγή: traveleat.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αξία των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την πιστοποίηση ΠΟΠ. Η αυθεντικότητα των προϊόντων συνδέεται βαθιά με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής,...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...