Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γιορτάζει τα 75 χρόνια της η ΜΕΒΓΑΛ, 55 λεπτά με τάση αυξητική το αγελαδινό γάλα

«Χωρίς Χατζάκο, Μεβγάλ δεν υπάρχει». Με τη φράση αυτή, η Μαίρη Χατζάκου, «άνοιξε», το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαρτίου, τη μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο 75 ετών από την ίδρυση της Μακεδονικής Γαλακτοβιομηχανίας, η οποία εμπλουτίστηκε με θύμησες, καλές και λιγότερο καλές από το παρελθόν και έδωσε το στίγμα για το μέλλον, που προετοιμάζεται με νέες επενδύσεις και υψηλούς στόχους, καθώς πλέον ο… ταύρος έχει πιαστεί από τα κέρατα.

Στιγμές νωρίτερα ο πατέρας της Μαίρης Χατζάκου ο αείμνηστος ιδρυτής της Μεβγάλ, Κωνσταντίνος Χατζάκος, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, είχε «ζωντανέψει» στις οθόνες που είχαν εγκατασταθεί σε όλη την αίθουσα για να καλοσωρίσει τους καλεσμένους, προμηθευτές, συνεργάτες, αλλά και παραγωγούς, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «όπου χτυπά η καρδιά της Μεβγάλ είμαι κι εγώ} και «στις φλέβες μου κυλάει γάλα», για να κλείσει το χαιρετισμό του, μέσω ολογράμματος, δίδοντας νέο ραντεβού στα 100 χρόνια της Μεβγάλ.

«Χαιρόμαστε που έστω και έτσι τον είχαμε κοντά μας. Μας διδάσκει να συνεχίσουμε το όραμά του. Και είναι μεγάλη τιμή μου να συνεχίζω το έργο του και μέσω εμού να συνεχίζουν και τα παιδιά μου και να είμαστε μια μεγάλη οικογένεια», είπε συγκινημένη η «αρχιτέκτονας» της πιο επιτυχημένης, ίσως, απόπειρας, στη σύγχρονη ελληνική επιχειρηματική ιστορία, για ολική επαναφορά στη… ζωή, μιας επιχείρησης που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Πρόσθεσε δε, πως στην πορεία της εταιρείας ανέλαβε πολλούς ρόλους, αρχικά αυτόν της κόρης του αφεντικού, μετά να διασώσει τη ΜΕΒΓΑΛ και τώρα τον ρόλο της «μάνας του μέλλοντος».

Από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, στην ολική επαναφορά

Παίρνοντας τη σκυτάλη της αφήγησης, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος–Χατζάκος, νυν διευθύνων σύμβουλος και εκπρόσωπος της 3ης γενιάς της οικογένειας, μαζί με την αδελφή του Μαριάννα, υπενθύμισε πως όταν ξαναπήρε τα ηνία της Μεβγάλ η Μαίρη Χατζάκου, το 2016, «η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και μεγάλες λειτουργικές προκλήσεις, με καθυστερήσεις πληρωμών, αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και προβλήματα ρευστότητας, διότι στη 10ετία της απουσίας της μητέρας μου από τη διοίκηση, έχασε το 43% του τζίρου της, ο δανεισμός εκτινάχθηκε και οι ζημίες αυξανόταν κάθε χρόνο».

Με πολλή δουλειά, προσήλωση στο στόχο της διάσωσης και με πελάτες, προμηθευτές, τράπεζες, προσωπικό και συνεργαζόμενους παραγωγούς να «βάζουν πλάτη», όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπαδόπουλος–Χατζάκος, εφαρμόστηκε αυστηρά το business plan, που στόχευε σε ενίσχυση εσόδων και κερδοφορίας, μείωση κόστους και βελτίωση ρευστότητας. Το 2021 αποδείχθηκε χρονιά – ορόσημο, καθώς η επιχείρηση επανήλθε σε βιώσιμη λειτουργία και αυτό της επέτρεψε να αλλάξει στρατηγική, θέτοντας πλέον ως στόχο την ανάπτυξη.

«Το 2024 κλείσαμε με κύκλο εργασιών στα 195,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο 78% από το 2016, με λειτουργικά κέρδη 20,2 εκατ. ευρώ, επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία και με το δανεισμό στα 62 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Μεβγάλ, σε μια σύντομη περιγραφή του επιτυχημένου turnaround της γαλακτοβιομηχανίας, που βάζει πλέον ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ.

Νέες επενδύσεις 13,5 εκατ. ευρώ για το 2025

Όσον αφορά στους φετινούς στόχους για τις πωλήσεις, εκτίμησε πως θα σπάσει το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +11%, με τις εξαγωγές να «σέρνουν το χορό», αφού εκτιμάται πως θα αυξηθούν πάνω από 20%. «Οι πρώτοι μήνες του 2025 επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις μας» επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος – Χατζάκος συμπληρώνοντας πως προκειμένου να μπορέσει η γαλακτοβιομηχανία να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών ετοιμάζει νέες επενδύσεις κυρίως στο γιαούρτι.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αγοραστεί τρεις νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας γιαούρτης, οι οποίες, μαζί με κάποιες νέες δεξαμενές για την ωρίμανση και ψυγεία, θα στοιχίσουν 9 εκατ. ευρώ. «Η εγκατάστασή τους θα έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο και Ιούνιο» αποκάλυψε ο ίδιος και πρόσθεσε πως μια άλλη επένδυση, αφορά την εγκατάσταση νέας μηχανής Α3 Flex που συσκευάζει γάλα υψηλής παστερίωσης (ESL) με διάρκεια ζωής άνω των 30 ημερών, αλλά και γάλα UHT (υπερυψηλής παστερίωσης) -η οποία βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία- με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας κατά 50%.

Δρομολογείται επίσης η τοποθέτηση στις στέγες του εργοστασίου στα Κουφάλια, φωτοβολταϊκό πάρκο, 2,5 MW, ενώ άλλο 1 εκατ. ευρώ θα δαπανηθεί για μια νέα αποθήκη για υλικά συσκευασίας και σχεδιάζεται επίσης και η κατασκευή μονάδας βιοαερίου με τρίτο νομικό πρόσωπο. Ανέφερε ακόμη πως οι επενδύσεις θα συνεχιστούν, μόλις ανοίξουν τα προγράμματα και τόνισε πως για το 2026 ετοιμάζεται κάτι μεγάλο.

«Πιάσαμε τον ταύρο από τα κέρατα»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μεβγάλ ανέφερε ακόμη πως με τις τρεις (σ. σ. μία νέα και 2 αντικαταστάσεις παλαιότερων) πρόσθετες γραμμές στον τομέα της γιαούρτης η δυναμικότητα παραγωγής θα φτάσει στους 180-200 τόνους την ημέρα, από τους 120 τόνους που είναι σήμερα.

Δικαιολογώντας την απόφαση για την επένδυση υποστήριξε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση για το ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό, η οποία, βάσει στοιχείων της Eurostat αποτυπώθηκε σε ποσοστό 20% σε αξία και πάνω από 30% σε όγκο το 2024 και εκτίμησε πως η τάση αυτή δεν είναι ήπια και συνήθης, προβλέποντας, μάλιστα, ότι θα συνεχιστεί για τα τουλάχιστον 4-5 επόμενα χρόνια.

«Θα πω μια βαρύγδουπη φράση που χρησιμοποιούμε στον κλάδο, αλλά είναι αλήθεια. Έχουμε πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και δεν μιλώ για τη Μεβγάλ μόνο, αλλά για όλη την ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Και με την ευκαιρία καλώ τους συνεργάτες, τους προμηθευτές, αλλά και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, να επενδύσουμε όλοι στο γιαούρτι και κάνοντας τις σωστές κινήσεις να αποκτήσουμε το μέγεθος και τις υποδομές, ώστε να διεκδικήσουμε ένα κομμάτι από τη μεγάλη πίτα των 10 δισ. ευρώ της αγοράς του Greek Style Yogurt, αντί να περιοριζόμαστε στα 500 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα οι εξαγωγές μας στην Ευρώπη».

Στο σημείο αυτό θύμισε πως η Μεβγάλ εξάγει γιαούρτη και φέτα σε 33 χώρες, με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 40% του τζίρου της, ενώ κατέχει μερίδιο 15% στις εξαγωγές γιαούρτης της Ελλάδας.

Στήριξη των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων για να αναπτυχθούν

Για την κάλυψη αυτών των αναγκών σε πρώτη ύλη, η Μεβγάλ διαθέτει μια ευρεία ζώνη γάλακτος από την οποία, όπως ανέφερε η διευθύντρια της ζώνης γάλακτος, Μαριάννα Παπαδοπούλου – Χατζάκου σε ετήσια βάση εισκομίζονται 72.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος και 22.000 τόνοι αιγοπρόβειου, από συνολικά 55 αγελαδοτροφικές μονάδες και 400 αιγοπροβατοτροφικές εκτροφές.

«Παρέχουμε συνεχή συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση στους συνεργαζόμενους παραγωγούς μας, για να βελτιώσουν τις εκτροφές τους διότι το ζητούμενο είναι να έχουμε ποιοτική πρώτη ύλη», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου – Χατζάκου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως η επιχείρηση προσφέρει και μια υποτροφία στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, για παιδιά συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων, ενώ εφαρμόζει και ένα ευρύ πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Πέραν αυτών, όπως είπε στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος, η Μεβγάλ παρέχει και χρηματοδότηση σε παραγωγούς που θέλουν να επενδύσουν σε εξοπλισμό ή να αγοράσουν ζώα. Για τις τιμές δε, σημείωσε πως στο αγελαδινό γάλα η Μεβγάλ πληρώνει σήμερα περί τα 54-55 λεπτά το κιλό «με τάσεις περαιτέρω ανόδου, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη, λόγω της ανόδου των εξαγωγών», στο πρόβειο «η τάση είναι καθοδική και παίζει τώρα στα 1,45 ευρώ το κιλό και στο γίδινο στο 1 ευρώ το κιλό».

«Θα είμαι εδώ για να στηρίζω και την 3η γενιά»

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο έταιρος μεγαλομέτοχος της Μεβγάλ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε πως η σχέση του με την μακεδονική γαλακτοβιομηχανία μετρά 47 χρόνια, όταν η επιχείρηση του πατέρα του ανέλαβε την αντιπροσωπεία της στην Αθήνα. Ανέφερε δε, ότι ανταμείφθηκε με 100.000 δρχ., σε ηλικία 20 χρονών τότε, από τον Κωνσταντίνο Χατζάκο για δύο αντιπροσώπους που του βρήκε από την Κρήτη και με το ποσό αυτό αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο.

Ερωτηθείς από τη Μαίρη Χατζάκου γιατί επένδυσε στη Μεβγάλ, τόνισε πως ο πρώτος λόγος ήταν το συναίσθημα και ο δεύτερος η δέσμευση της οικογένειας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να τη γυρίσει, να αγωνιστεί για την εταιρεία, βάζοντας μάλιστα κι ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας της. «Τη δουλειά την κάνατε εσείς, αλλά και για μένα που ήμουν υποστηρικτής της προσπάθειας, είναι ιδιαίτερη χαρά και νιώθω και εγώ περήφανος που μια ελληνική εταιρεία με πολλά προβλήματα όχι μόνο σώθηκε, αλλά μπήκε σε καλή ρότα» τόνισε και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Μαριάννα και τον Κώστα με ιδέες ή οικονομικά, ώστε να προχωρά και να μεγαλώνει η Μεβγάλ. Τόνισε ακόμη πως όνειρό του είναι να «βοηθήσουμε κι άλλες επιχειρήσεις, αλλά και την κοινωνία να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει προϊόντα κτηνοτροφικά, γεωργικά, βιομηχανικά, καθώς είμαστε σε μια χώρα που δεν παράγουμε αρκετά και αντιμετωπίζουμε υπερβολικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου και χαμηλή παραγωγικότητα.

Κλείνοντας την εκδήλωση και με αφορμή πως συνέπεσε με τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας, η κ. Χατζάκου χαρακτήρισε τη Μεβγάλ «γυναίκα», καθώς συν τοις άλλοι ο σπόρος για τη δημιουργία της μπήκε από τη γιαγιά της, η οποία το 1940 παρασκεύαζε γιαούρτι και ρυζόγαλο και τα πουλούσε στο κατάστημά της στην οδό Παπαζώλη, ενώ σήμερα το 43% των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας είναι γυναίκες όπως και τα τρία από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. της.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις οι παραγωγοί κατά των αποτελεσμάτων του Μέτρου Εξισωτικής Αποζημίωσης, καθώς ολοκληρώθηκε για το έτος...

REPORTS

Με νέους δασμούς που στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να φτάσουν μέχρι και 250% απείλησε τον Καναδά ο Ντονάλντ Τράμπ. Παρότι, ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε...

REPORTS

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση στην ελληνική αγορά τυριού cheddar, προέλευσης...

REPORTS

Το πρωί της 7ης Μαρτίου και ώρα 10:00π.μ., στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης Agrothessaly, παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα το προτεινόμενο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...