Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εργαστήρι παρασκευής τηνιακού τυριού στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού (16/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει εργαστήρι παρασκευής «πετρώματος», του παραδοσιακού τηνιακού τυριού, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 (ώρα 11:00), για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. 

Τα φρέσκα τυροκομικά προϊόντα,, όπως τα στρογγυλά τυριά ή «μπάλες», τα «σκλαβότυρα», τα βραστά τυράκια ή «καλαθάτα» και η «κοπανιστή», αποτελούσαν παραδοσιακά βασικό στοιχείο της διατροφής των κατοίκων του νησιού. Το «πέτρωμα», το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, οφείλει το όνομά του στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η στράγγισή του, φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και είναι ανάλατο. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή άλλων τυριών, καθώς και στην καθημερινή διατροφή, στη μαγειρική και στηζαχαροπλαστική. Με την καθοδήγηση της Ελένης Βίδου, τα παιδιά θα γνωρίσουν την ιστορία του τυριού και θα παρακολουθήσουν τα στάδια και την τεχνική παρασκευής του με παραδοσιακά μέσα, όπως το πετρωτήρι, χαρακτηριστικό μαρμάρινο αντικείμενο που παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Πηγή: tinostoday.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το πρόγραμμα εξατομικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης για επαγγελματίες τυροκομικών προϊόντων της Whole Foods Market θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την εξαγωγή...

REPORTS

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών...

FARMING

Το μικροβιακό οικοσύστημα κρίνεται ως ένα εκ των σημαντικότερων παραγόντων που επικρατεί κατά την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου ωρίμανσης, επηρεάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο...

FARMING

Στη γαλακτοβιομηχανία εγκυμονούν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, προκαλώντας διάφορα προβλήματα στα τυριά, όπως φούσκωμα, αλλοίωση της δομής και ανάπτυξη ανεπιθύμητης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...