Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μετατροπή ορού γάλακτος σε βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης αλλάζει το τοπίο διατροφής

Έρευνα που μετατρέπει τον ορό γάλακτος, ένα υποπροϊόν της παραγωγής τυριού, σε μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP) μέσω μικροβιακής ζύμωσης, προσφέροντας μια βιώσιμη και καινοτόμο λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές πρωτεΐνης παρουσίασαν επιστήμονες από το Tecnológico de Monterrey, σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU).

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι ορού γάλακτος απορρίπτονται, μολύνοντας τους υδάτινους ορίζοντες και σπαταλώντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί ζύμωση ακριβείας για τη διάσπαση της λακτόζης και τη μετατροπή της σε βιομάζα πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, εξαιρετικά εύπεπτα και σημαντικά πιο βιώσιμα από τις ζωικές πρωτεΐνες.

Ουσιαστικά, η διαδικασία αξιοποιεί φυσικές μικροβιακές κοινότητες, όπως ζυμομύκητες και βακτήρια, αποφεύγοντας τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, γεγονός που την καθιστά πιο αποδεκτή και εύκολη στην κλιμάκωση.

Ο Dr. Mario Antonio Torres Acosta, επικεφαλής ερευνητής, εξηγεί ότι οι μικροοργανισμοί λειτουργούν καλύτερα σε κοινότητες, όπου συμπληρώνουν ο ένας τις λειτουργίες του άλλου, και υπογραμμίζει πως αξιοποιώντας αυτή τη φυσική συνέργεια, μπορούν να μετατρέψουν τα απόβλητα σε πολύτιμες πρωτεΐνες με βιώσιμο τρόπο.

Έξυπνη, κυκλική λύση οικονομίας σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Η καινοτόμος αυτή μέθοδος δίνει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γαλακτοβιομηχανίας, καθώς σχεδόν το ήμισυ του παραγόμενου ορού γάλακτος απορρίπτεται, προκαλώντας σοβαρή ρύπανση. Στο Μεξικό, περιοχές όπως το Veracruz και το Chiapas αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα απόρριψης, με πάνω από 100.000 λίτρα ορού γάλακτος να αποβάλλονται καθημερινά, μειώνοντας το οξυγόνο στα ποτάμια και βλάπτοντας την υδρόβια ζωή.

Με τη ζήτηση για πρωτεΐνες να αυξάνεται συνεχώς, η SCP αναδεικνύεται ως μια ελκυστική λύση, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, συγκρίσιμη με τις πρωτεΐνες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ έχει ουδέτερη γεύση, γεγονός που διευκολύνει την ενσωμάτωσή της σε διάφορα τρόφιμα.

Επιπλέον, η παραγωγή SCP είναι οικονομικά αποδοτική, με κόστος περίπου 1.600 δολάρια ανά τόνο, ενώ η εμπορική της αξία κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 δολάρια ανά τόνο, καθιστώντας την ανταγωνιστική σε σχέση με το βόειο κρέας, του οποίου το κόστος ανέρχεται σε περίπου 10.000 δολάρια ανά τόνο.

Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές της επιπτώσεις είναι αισθητά μειωμένες, καθώς απαιτεί λιγότερη γη και νερό και παράγει λιγότερες εκπομπές σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Ο Dr Alberto Santos Delgado, διευθυντής της πλατφόρμας πληροφορικής στο Κέντρο Βιοβιωσιμότητας του Ιδρύματος Novo Nordisk στο DTU, υπογραμμίζει ότι με την ενσωμάτωση της βιοτεχνολογίας, της υπολογιστικής μοντελοποίησης και της ζύμωσης ακριβείας, δημιουργήθηκε μια αποδοτική και επεκτάσιμη διαδικασία για τη βιώσιμη παραγωγή πρωτεϊνών.

Πηγή: proteinproductiontechnology.com

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Ανάπτυξη βρώσιμων films από αλεύρι τριτικάλε, εμπλουτισμένων με φυσικά συντηρητικά όπως η ναταμυκίνη, δείχνει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον στη συσκευασία...

REPORTS

Τα τυριά τυρογάλακτος με εκχύλισμα ρίγανης του WHEYROMATIC αναμένεται ότι θα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον δύο μήνες, έναντι του ενός που διαθέτει σήμερα παρόμοια...

FARMING

Η ανακύκλωση μαλλιού από πρόβατα αποτελεί μία φυσική, ανανεώσιμη και βιοδιασπώμενη λύση στον τομέα των οικοδομικών υλικών. Παρά τις τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, η...

REPORTS

Νέες προοπτικές εξαγωγών ανοίγονται για χώρες με ισχυρή γαλακτοπαραγωγή, όπως η Νέα Ζηλανδία, χάρη στο νέο πρόγραμμα διανομής γάλακτος στην Ινδονησία, γεγονός που δημιουργεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...