Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μετατροπή ορού γάλακτος σε βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης αλλάζει το τοπίο διατροφής

Έρευνα που μετατρέπει τον ορό γάλακτος, ένα υποπροϊόν της παραγωγής τυριού, σε μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP) μέσω μικροβιακής ζύμωσης, προσφέροντας μια βιώσιμη και καινοτόμο λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές πρωτεΐνης παρουσίασαν επιστήμονες από το Tecnológico de Monterrey, σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU).

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι ορού γάλακτος απορρίπτονται, μολύνοντας τους υδάτινους ορίζοντες και σπαταλώντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί ζύμωση ακριβείας για τη διάσπαση της λακτόζης και τη μετατροπή της σε βιομάζα πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, εξαιρετικά εύπεπτα και σημαντικά πιο βιώσιμα από τις ζωικές πρωτεΐνες.

Ουσιαστικά, η διαδικασία αξιοποιεί φυσικές μικροβιακές κοινότητες, όπως ζυμομύκητες και βακτήρια, αποφεύγοντας τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, γεγονός που την καθιστά πιο αποδεκτή και εύκολη στην κλιμάκωση.

Ο Dr. Mario Antonio Torres Acosta, επικεφαλής ερευνητής, εξηγεί ότι οι μικροοργανισμοί λειτουργούν καλύτερα σε κοινότητες, όπου συμπληρώνουν ο ένας τις λειτουργίες του άλλου, και υπογραμμίζει πως αξιοποιώντας αυτή τη φυσική συνέργεια, μπορούν να μετατρέψουν τα απόβλητα σε πολύτιμες πρωτεΐνες με βιώσιμο τρόπο.

Έξυπνη, κυκλική λύση οικονομίας σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Η καινοτόμος αυτή μέθοδος δίνει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γαλακτοβιομηχανίας, καθώς σχεδόν το ήμισυ του παραγόμενου ορού γάλακτος απορρίπτεται, προκαλώντας σοβαρή ρύπανση. Στο Μεξικό, περιοχές όπως το Veracruz και το Chiapas αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα απόρριψης, με πάνω από 100.000 λίτρα ορού γάλακτος να αποβάλλονται καθημερινά, μειώνοντας το οξυγόνο στα ποτάμια και βλάπτοντας την υδρόβια ζωή.

Με τη ζήτηση για πρωτεΐνες να αυξάνεται συνεχώς, η SCP αναδεικνύεται ως μια ελκυστική λύση, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, συγκρίσιμη με τις πρωτεΐνες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ έχει ουδέτερη γεύση, γεγονός που διευκολύνει την ενσωμάτωσή της σε διάφορα τρόφιμα.

Επιπλέον, η παραγωγή SCP είναι οικονομικά αποδοτική, με κόστος περίπου 1.600 δολάρια ανά τόνο, ενώ η εμπορική της αξία κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 δολάρια ανά τόνο, καθιστώντας την ανταγωνιστική σε σχέση με το βόειο κρέας, του οποίου το κόστος ανέρχεται σε περίπου 10.000 δολάρια ανά τόνο.

Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές της επιπτώσεις είναι αισθητά μειωμένες, καθώς απαιτεί λιγότερη γη και νερό και παράγει λιγότερες εκπομπές σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Ο Dr Alberto Santos Delgado, διευθυντής της πλατφόρμας πληροφορικής στο Κέντρο Βιοβιωσιμότητας του Ιδρύματος Novo Nordisk στο DTU, υπογραμμίζει ότι με την ενσωμάτωση της βιοτεχνολογίας, της υπολογιστικής μοντελοποίησης και της ζύμωσης ακριβείας, δημιουργήθηκε μια αποδοτική και επεκτάσιμη διαδικασία για τη βιώσιμη παραγωγή πρωτεϊνών.

Πηγή: proteinproductiontechnology.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έχοντας ως οδηγό μία πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να διαπιστώσει εάν το ουίσκι είναι νοθευμένο ή και άλλα χαρακτηριστικά...

REPORTS

Το τυροκομείο Αρβανίτη, με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κλείνοντας το 2023 με κύκλο εργασιών 13,91 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 8,23%...

REPORTS

Το πρόγραμμα εξατομικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης για επαγγελματίες τυροκομικών προϊόντων της Whole Foods Market θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την εξαγωγή...

REPORTS

Τα τυροκομικά προϊόντα κατέχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο των Ελλήνων καταναλωτών λόγω της θρεπτικής τους αξίας, η οποία κατοχυρώνεται και επιστημονικά. Η διαφήμιση διαδραματίζει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...