Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πιο θρεπτικό το τυρί ΘΥΜΕΛΗ σε λάδι με βότανα από την παρμεζάνα δείχνουν μελέτες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε. ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Β.Ε.Ε. που παράγει τα καταξιωμένα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα «ΘΥΜΕΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων καταναλωτών της δημιούργησε το καινοτόμο «ΑΥΘΕΥΝΤΙΚΟ ΤΥΡΙ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ σε λάδι με βότανα (ιδέ φώτο).

Το προϊόν παρήχθη   στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος (INNovative Oil Cheese INNOCHEESE”), 2021 – 2023, ΒΑΡ2-0060569 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, σε συνεργασία με το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων / Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτρη Σκάλκο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας :

www.thimelischeese.gr/R&D/innocheese

Στα πλαίσια του προγράμματος, μετά την πιλοτική παραγωγή του τυριού, σε συνεργασία με το εργαστήριο Διατροφής του Ανθρώπου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου   και επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Αντώνη Κουτελιδάκη  διερευνήθηκε ο ρόλος του σε μεταγευματικούς βιοδείκτες, που σχετίζονται με την εμφάνιση μεταβολικών νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε μια  διατροφική παρέμβαση-κλινική μελέτη στην οποία 10 υγιείς εθελοντές, άνδρες και γυναίκες 18-30 ετών έλαβαν ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες που περιείχε είτε αυθεντικό τυρί Μυτιλήνης και έπειτα από μία εβδομάδα το ίδιο γεύμα με ιταλική παρμεζάνα.  Οι διαφορές στις μεταγευματικές αποκρίσεις γλυκόζης, τριγλυκεριδίων, ουρικού οξέος και ολικών επιπέδων χοληστερόλης ορού, HDL και LDL, καθώς και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος προσδιορίστηκαν μεταξύ των ομάδων πριν, 30 λεπτά, 1,5 ώρα, και 3 ώρες μετά τη λήψη του γεύματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παρεμβάσεις δεν επηρέασαν σημαντικά τις μεταγευματικές μεταβολικές και φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Ωστόσο, το αυθεντικό τυρί Μυτιλήνης οδήγησε σε μικρότερη αύξηση της LDL χοληστερόλης και προκάλεσε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων του ορού την τελευταία 1,5 ώρα μετά το γεύμα, σε σύγκριση με το ιταλικό τυρί παρμεζάνας. Παρά ταύτα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με μεγάλες προοπτικές μελέτες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων αυτών.

Η έρευνα, με αναλυτικά στοιχεία ως προς τη μεθοδολογία, την ανάλυση και τα αποτελέσματα, έχει ήδη δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό LIFE: «Postprandial Inflammatory and Metabolic Responses Induced by Authentic Mytilinis Cheese: A Preliminary, Crossover, Nutritional Intervention in Healthy Adults», Life, 2023, 13, 923, 1-13, διαθέσιμο διαδικτυακά: https://doi.org/10.3390/life13040923

Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Μάρκετινγκ και Πωλήσεων ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Ε., 2253056201, ethimelis@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το πρόγραμμα εξατομικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης για επαγγελματίες τυροκομικών προϊόντων της Whole Foods Market θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την εξαγωγή...

REPORTS

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών...

FARMING

Το μικροβιακό οικοσύστημα κρίνεται ως ένα εκ των σημαντικότερων παραγόντων που επικρατεί κατά την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου ωρίμανσης, επηρεάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο...

FARMING

Στη γαλακτοβιομηχανία εγκυμονούν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, προκαλώντας διάφορα προβλήματα στα τυριά, όπως φούσκωμα, αλλοίωση της δομής και ανάπτυξη ανεπιθύμητης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...