Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στροφή καταναλωτών σε πιο ήπια τυριά, γραβιέρες και μπρι αντί ροκφόρ και παρμεζάνας

Τις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών στις εκατοντάδες κατηγορίες ευρωπαϊκών τυριών αγγίζει πρόσφατη έρευνα της Ashbury, η οποία προσέγγισε το θέμα με βάση τις διαδικτυακές τους αναζητήσεις.

Όπως αποκαλύπτει η εν λόγω έρευνα, η ζήτηση για έντονα τυριά, με βαριά αρώματα, δείχνει πως έχει καταρρεύσει, καθώς οι καταναλωτές συρρέουν σε πιο ήπιες κατηγορίες, όπως το cheddar και τις γραβιέρες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ετικετών τροφίμων Ashbury.

Έρευνα από την ομάδα διαπίστωσε ότι οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πιο πικάντικα τυριά, όπως το ροκφόρ (-33%), το προβολόνε (-33%) και η παρμεζάνα (-18%), είχαν μειωθεί τον περασμένο χρόνο.

Αντίθετα, οι καταναλωτές αναζητούσαν πιο ήπια, με το ενδιαφέρον για τις διάφορες παραλαγές του έμμενταλ να αυξάνεται κατά 49%. Ακολούθησαν τα Cheddar (+23%), οι γραβιέρες (+22%) και η Mozzarella (+22%).

Οι αναζητήσεις για το τυρί Cheddar αυξήθηκαν, παρά τις αυξήσεις των τιμών, με τις οποίες ένα κιλό του προϊόντος κοστίζει 3 (βρετανικές) λίρες περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο -9,40 λίρες ανά κιλό από 6,40 λίρες ανά κιλό τον Απρίλιο του 2022.

Καλύτερα Brie από Camembert;

Το Ashbury, επιπλέον, σημείωσε ότι οι αναζητήσεις για συνταγές με βάση το Camembert μειώθηκαν, επίσης, κατά 18%, παρόλο που η όρεξη για τον πιο ήπιο ξάδερφό του, το Brie, παρέμεινε η ίδια.

Η Cathy Lane, ανώτερη ρυθμιστική σύμβουλος στο Ashbury, απεφάνθη για το τι οδήγησε στη μετατόπιση της ζήτησης.

«Το Cheddar ζύγιζε 9,40 λίρες ανά κιλό τον Απρίλιο φέτος σε σύγκριση με 6,40 λίρες τον ίδιο μήνα το 2022», είπε ο Lane. «Ακόμα κι έτσι, το άλμα στη δημοτικότητα που αποκαλύφθηκε στην έρευνά μας θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι νοικοκυριά, που έχουν περιοριστεί σε μετρητά, επιλέγουν μια ποικιλία που ξέρουν ότι θα απολαύσει όλη η οικογένεια ή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από διαφορετικά πιάτα.»

Η Lane σημείωσε, επίσης, ότι, ενώ, δεν υπάρχει νομική απαίτηση για τα τυριά να δείχνουν πόσο ισχυρά είναι, είναι καλή ιδέα να ενημερώνονται οι καταναλωτές, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι παίρνουν.

Προσοχή στους κανονισμούς

Για τον σκοπό αυτό, προειδοποίησε τους κατασκευαστές να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στους κανονισμούς, όταν αποφασίζουν να τροποποιήσουν τη συσκευασία, ώστε να αντικατοπτρίζει την εμπειρία που μπορούν να περιμένουν οι καταναλωτές από τα προϊόντα τους.

«Υπάρχουν άλλοι αυστηροί κανονισμοί που πρέπει να τηρούν, όπως η περιεκτικότητα σε λίπος και το best before», πρόσθεσε. “Ορισμένα τυριά, όπως το Stilton και το Yorkshire Wensleydale, έχουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), επομένως πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για να φέρουν το όνομα.»

«Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας οι παραγωγοί τροφίμων να συμμορφώνονται με τους κανόνες και να εμφανίζουν όλες τις σχετικές πληροφορίες για να αποφευχθεί η παραπλάνηση των ανθρώπων».

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο μήνα, η Glanbia επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχών της στο Glanbia Cheese στη Leprino Foods Company, σε μια συμφωνία αξίας τουλάχιστον 178 ευρώ (157,27 εκατομμύριες λίρες).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αξία των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την πιστοποίηση ΠΟΠ. Η αυθεντικότητα των προϊόντων συνδέεται βαθιά με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής,...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...