Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα τυριά προτιμώμενη επιλογή και το 2024 για τη βιομηχανία γάλακτος δείχνει έκθεση της Κομισιόν

Με αναμενόμενη αύξηση των παραδόσεων γάλακτος στην ΕΕ το 2023 και ακόμη υψηλότερη διαθεσιμότητα λίπους γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος σε σχέση με πέρυσι, η παραγωγή τυριού στην ΕΕ είναι πιθανό να παραμείνει η προτιμώμενη επιλογή στη μεταποίηση γάλακτος και το 2023.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή του θα μπορούσε να είναι 1% υψηλότερη. Τα παραπάνω, προβλέπονται στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για της γεωργικές αγορές της Ε.Ε το 2023-2024, που δημοσίευσε στις 9 Οκτωβρίου, η Κομισιόν.

Αυτό, υποστηρίζεται από τις ανταγωνιστικές τιμές εξαγωγής της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξηθούν (+1,5%) ενώ η οικιακή χρήση (-6%) πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη από τις πληθωριστικές πιέσεις, επηρεάζοντας ιδιαίτερα και τις εισαγωγές για τυριά υψηλής ποιότητας. Το 2024, παρά την προβλεπόμενη μικρή αύξηση των παραδόσεων γάλακτος στην ΕΕ, η παραγωγή τυριού θα μπορούσε να σημειώσει περαιτέρω αύξηση 0,7%, επιτρέποντας άνοδο των εξαγωγών κατά 2% λόγω πιθανής ανάκαμψης της ζήτησης σε ορισμένες βασικές αγορές. Η χαλάρωση του πληθωρισμού των τροφίμων στην ΕΕ είναι πιθανό να έχει θετικό αντίκτυπο επίσης για οικιακή χρήση (+0,5%).

Αναφορικά με την παραγωγή ορού γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να ενισχυθεί το 2023 κατά 1,2%). Αυτό οφείλεται στις υψηλότερες εξαγωγές της ΕΕ χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, ενώ σε ενδοκοινοτικό επίπεδο η εγχώρια κατανάλωση θα μπορούσε να σημειώσει πτώση. Ωστόσο, το 2024, η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να συνεχιστεί με βραδύτερο ρυθμό της τάξης  του 0,8%,  κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες εξαγωγές της ΕΕ (+2,5%) ενώ η εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή.

Δείτε εδώ την έκθεση της Κομισιόν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το πρόγραμμα εξατομικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης για επαγγελματίες τυροκομικών προϊόντων της Whole Foods Market θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την εξαγωγή...

REPORTS

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών...

FARMING

Το μικροβιακό οικοσύστημα κρίνεται ως ένα εκ των σημαντικότερων παραγόντων που επικρατεί κατά την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου ωρίμανσης, επηρεάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο...

FARMING

Στη γαλακτοβιομηχανία εγκυμονούν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, προκαλώντας διάφορα προβλήματα στα τυριά, όπως φούσκωμα, αλλοίωση της δομής και ανάπτυξη ανεπιθύμητης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...