Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πλωτή φάρμα στην Ολλανδία αποτελεί την καινοτόμα λύση στην κλιματική αλλαγή

Στην καρδιά του λιμανιού του Ρότερνταμ, η Floating Farm αναδεικνύει μια επαναστατική προσέγγιση στη κτηνοτροφία. Ιδρυμένη από τη Minke Van Wingerden, αυτή η πλωτή φάρμα φιλοξενεί τα τελευταία 5 χρόνια αγελάδες της φυλής Meuse Rhine Issel σε ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει τεχνολογία και βιωσιμότητα.

Η Floating Farm γεννήθηκε από την ανάγκη παροχής γάλακτος ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ανταγωνιζόμενη τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η γεωργία κατηγορείται ότι συμβάλλει στη ρύπανση του 32% των υπόγειων και του 29% των επιφανειακών υδάτων, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων.

Η Floating Farm ασχολείται με τη βιώσιμη κτηνοτροφία και χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνολογιών για να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές άνθρακα. Μέσω δύο βασικών συστημάτων, η φάρμα επιδιώκει να είναι αυτάρκης σε νερό και να μην εξαρτάται από εξωτερικούς πόρους. Το πρώτο περιλαμβάνει τη συλλογή βρόχινου νερού, το οποίο καθαρίζεται και επαναχρησιμοποιείται. Στο δεύτερο σύστημα, όπως εξηγεί η Minke Van Wingerden «Αντλούμε αλμυρό νερό από το λιμάνι, στο οποίο γίνεται απόσταξη χωρίς χημικά, μόνο με θερμότητα, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα από τα κόπρανα». Ταυτόχρονα, μέρος των αποβλήτων χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Αυτή η καινοτόμος μέθοδος εξοικονομεί πόρους και ενθαρρύνει τη κυκλική γεωργία.

Λόγω της ενασχόλησής της φάρμας με τη βιώσιμη κτηνοτροφία, χρησιμοποιείται μια ποικιλία τεχνολογιών ελαχιστοποίησης των εκπομπών άνθρακα. Για να αποκτήσει αυτάρκεια σε νερό, συλλέγεται βρόχινο νερό, το οποίο καθαρίζεται και επαναχρησιμοποιείται, ενώ αλμυρό νερό αντλείται από το λιμάνι, στο οποίο γίνεται απόσταξη χωρίς χημικά, αλλά με θέρμανση κοπριάς. Παράλληλα, τα απόβλητα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα, προάγοντας έτσι την κυκλική γεωργία.

Η κυκλική γεωργία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η διατροφή και η ενέργεια. Οι αγελάδες βόσκουν σε ένα λιβάδι με ελεύθερη πρόσβαση μέσω μιας πεζογέφυρας και συνάμα σιτίζονται με υπολείμματα από τοπικές επιχειρήσεις. «Για παράδειγμα, υπάρχει μια ζυθοποιία δίπλα μας», λέει η Van Wingerden, «των οποίων τα υπολείμματα ανακυκλώνονται εν μέρει από τη Floating Farm. Μια παρόμοια συνεργασία έχει στηθεί και με ένα τοπικό οινοποιείο». Αυτή η συνεργασία όχι μόνο μειώνει τα απόβλητα, αλλά ενισχύει και την τοπική οικονομία. Επιπλέον, η Floating Farm αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια. Εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ και μια υποβρύχια ανεμογεννήτρια, ενισχύει την αειφορία συμβάλλοντας στην κυκλική γεωργία.

Καθημερινά, η φάρμα παράγει 600 λίτρα γάλακτος, καθώς και γιαούρτια και τυριά, που πωλούνται σε κοντινές αγορές. Αυτή η διαδικασία ενισχύει την τοπική κοινωνία και μειώνει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, συμβάλλοντας στη μείωση εκπομπών άνθρακα και στη μεγαλύτερη διαφάνεια. Επιπλέον, η ανάγκη για πρόσθετα συντηρητικά μειώνεται, καθώς τα προϊόντα δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ η εγγύτητα της φάρμας στην πόλη αυξάνει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές.

Η Floating Farm δίνει έμφαση στην ευημερία των αγελάδων, προσφέροντας μια νέα εποχή στον κλάδο της βοοτροφίας, που θα υπάρχουν καλύτερες τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Ήδη σχεδιάζουν μια δεύτερη φάρμα για την παραγωγή αυγών και λαχανικών, επιδεικνύοντας την ευελιξία και τις ατελείωτες δυνατότητες καινοτομίας του μοντέλου. Η Floating Farm μπορεί να προσαρμοστεί για τη παραγωγή διάφορων προϊόντων, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω αυτής της προσέγγισης, επιδιώκει να συμβάλει στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, προάγοντας την αειφορία και τη διατροφική ασφάλεια.

Πηγή: euronews.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παραγωγή γάλακτος στην Ε.Ε. αναμένεται να φτάσει τα 149,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (ΜΜΤ) το 2025, με τις ποσότητες αγελαδινού γάλακτος να μειώνονται ελαφρώς...

REPORTS

Ζυμώσεις για την αναβίωση του παροπλισμένου Συλλόγου Τυροκόμων Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να αποκτήσει εκ νέου «φωνή» στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τον κλάδο...

REPORTS

Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη διαχείριση τυρογάλακτος των τυροκομείων της περιοχής, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

REPORTS

Εντείνονται οι διεργασίες στη ζώνη του γάλακτος και ειδικότερα στα δύο προϊόντα (πρόβειο και γίδινο) που συνδέονται άμεσα με την παρασκευή της φέτας, με...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...