Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ενισχύει τη ζώνη γάλακτος για να αυξήσει την ετήσια παραγωγή τυριού κατά 200 τόνους η ΕΑΣ Νάξου

Στην ενίσχυση της εξαγωγικής της παρουσίας προσβλέπει η ΕΑΣ Νάξου μέσα από τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις της, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγή της με την εισαγωγή μοσχίδων από το εξωτερικό.

Αυτό αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Καπούνη στο περιθώριο ενημέρωσης του Συνεταιρισμού αναφορικά με την εξέλιξη του ευρωπαϊκού προγράμματος «The Pleasure of PDO Products», που αφορά στην προώθηση των ΠΟΠ προϊόντων. «Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού στις 21 Μαρτίου θα ταξιδέψουμε στο Μόναχο και αμέσως μετά στο Βερολίνο. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε εισκόμιση γάλακτος και να ενισχύσουμε την παραγωγή μας, δεδομένου ότι στην ελληνική αγορά έχει περιοριστεί η κατανάλωση το τελευταίο διάστημα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης.

Εισαγωγή έως και 150 μοσχίδων για την ενίσχυση παραγωγών και ζώνης γάλακτος

Εν τω μεταξύ, στην εισαγωγή ολλανδικών μοσχίδων προχωράει ο συνεταιρισμός με σκοπό την ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου και την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής στο νησί. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η ΕΑΣ Νάξου συστήνει νέο τυροκομείο για την τυροκόμηση της γραβιέρας, όπου η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. «Επενδύοντας σε νέο τυροκομείο αυξημένης δυναμικότητας, δεν νοείται η πρώτη ύλη που εισκομίζουμε να είναι 30 τόνοι αγελαδινού γάλακτος και 8 τόνοι αιγοπρόβειου ημερησίως. Προ διετίας η εισκόμιση αγελαδινού ήταν στους 42 τόνους και στους 14 τόνους το αιγοπρόβειο. Μέσα από την κίνηση να φέρουμε ζώα, προσπαθούμε να ενισχύσουμε κατά 5 τόνους ημερησίως τη ζώνη γάλακτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξήσουμε την ετήσια παραγωγή μας κατά 200 τόνους τυριού», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.

Παραχώρηση των ζώων στους παραγωγούς

Τα συγκεκριμένα ζώα θα δοθούν για χρονικό διάστημα πενταετίας στους εκάστοτε παραγωγούς. «Εφόσον κάποιος παραγωγός διατηρήσει σταθερές της ποσότητες του γάλακτος που εισφέρει, στο τέλος της πενταετίας θα λαμβάνει το ζώο δωρεάν». Υπολογίζεται ότι συνολικά θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα περί τις 150 μοσχίδες, ενώ η συνολική επένδυση από πλευράς του συνεταιρισμού ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. Κατά τον Δ. Καπούνη εκτιμάται ότι από τον Οκτώβριο του 2021 και ύστερα, συρρικνώθηκε το ζωικό κεφάλαιο των παραγωγών που συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό κατά 500 μονάδες. Ταυτόχρονα, η ΕΑΣ Νάξου βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τη δημιουργία στάβλου καθώς και μονάδας βιοαερίου για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση η Ένωση θα έχει στην κατοχή της το 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα ανήκει στους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους, µε προϋπόθεση την εισφορά ζωικού κεφαλαίου από πλευράς τους.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση για την κατασκευή του νέου τυροκομείο της ΕΑΣ Νάξου, τον Ιούνιο αναμένεται η αποπεράτωσή του, όπως αναφέρει ο κύριος Καπούνης. «Από την άλλη πλευρά, στο δεύτερο τυροκομείο που ετοιμάζουμε για την παραγωγή Αρσενικού Νάξου, η κατασκευή έχει διακοπεί μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη ακινήτου στην περιοχή που βρίσκεται η εγκατάσταση, ο οποίος έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες επικαλούμενος την όχληση που θα δέχεται από τη λειτουργία του».

Στον προγραμματισμό του συνεταιρισμού είναι προσεχώς η παραγωγή και τυποποίηση νωπής κομμένης πατάτας για τον κλάδο της εστίασης. «Είναι κάτι που σχεδιάζουμε με σκοπό να υλοποιηθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση θα οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο». Να σημειωθεί ότι το 2023 η ΕΑΣ Νάξου έκλεισε με κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 26,3 εκατομμύρια ευρώ.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι, αναµφίβολα, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής και το πιο µεγάλο καµάρι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Νάξου

REPORTS

Βάση για τη διεκδίκηση αποζηµιώσεων κι από άλλες αγελαδοτροφικές εκτροφές της χώρας, που δεν έχουν κινηθεί ακόµη δικαστικά κατά των γαλακτοβιοµηχανιών που µετείχαν στο...

REPORTS

Θετικά υπολογίζει η Rabobank πως θα εξελιχθεί το 2024 για τους παραγωγούς γάλακτος, με τις τιμές ζωοτροφών να παίρνουν σταδιακά την κατιούσα και τις...

REPORTS

Στην ανάγκη κατάρτισης μίας στρατηγικής που θα οδηγήσει στην βελτίωση των μεγεθών της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στη χώρα στάθηκαν τα στελέχη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...