Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο ΦΕΚ η αίτηση αναγνώρισης ως ΠΓΕ για το Κασκαβάλι Πίνδου, ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στον κατάλογο της ΕΕ

Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου η αίτηση καταχώρισης ονομασίας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το τυρί Κασκαβάλι Πίνδου και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμπερίληψη του ελληνικού προϊόντος στον ευρωπαϊκό κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ.

Η εν λόγω δημοσίευση δίνει περιθώριο τριών μηνών (έως τις 17 Αυγούστου) για την υποβολή ενδεχόμενων ενστάσεων κατα της καταχώρισης του τυριού ως ΠΓΕ.

Tο Κασκαβάλι Πίνδου είναι ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρομάζας, με βουτυρώδη, ελαφρώς ξινή και ελαφρώς αλμυρή γεύση, που το διακρίνει από παρόμοια τυριά του ίδιου τύπου.

Τα γευστικά χαρακτηριστικά του τυριού οφείλονται εν μέρει στην περιοδική προσθήκη αλατιού που αποτελεί μέρος της διαδικασίας παραγωγής και στο χρησιμοποιούμενο γάλα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες και έντονο, μεστό άρωμα.

Το Κασκαβάλι Πίνδου παρουσιάζει τα ακόλουθα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά:- περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες επί ξηρού > 45%,- περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες 27-30%,- περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 25-28%,- μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 40-45%.Τέλος, η περιεκτικότητά του σε αλάτι κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή στην οποία παράγεται το γάλα και παρασκευάζεται το Κασκαβάλι Πίνδου περιλαμβάνει το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αναβιώση του τυριού Κασκαβάλι έρχεται να χτίσει γερά θεμέλια στην τοπική κοινότητα της Ηπείρου, με πολλά καταστήματα εστίασης των Ιωαννίνων να το έχουν...

REPORTS

Η αξία των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την πιστοποίηση ΠΟΠ. Η αυθεντικότητα των προϊόντων συνδέεται βαθιά με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής,...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...