Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή του θα μπορούσε να είναι 1% υψηλότερη. Τα παραπάνω, προβλέπονται στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για της γεωργικές αγορές της Ε.Ε το 2023-2024, που δημοσίευσε στις 9 Οκτωβρίου, η Κομισιόν.
Αυτό, υποστηρίζεται από τις ανταγωνιστικές τιμές εξαγωγής της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξηθούν (+1,5%) ενώ η οικιακή χρήση (-6%) πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη από τις πληθωριστικές πιέσεις, επηρεάζοντας ιδιαίτερα και τις εισαγωγές για τυριά υψηλής ποιότητας. Το 2024, παρά την προβλεπόμενη μικρή αύξηση των παραδόσεων γάλακτος στην ΕΕ, η παραγωγή τυριού θα μπορούσε να σημειώσει περαιτέρω αύξηση 0,7%, επιτρέποντας άνοδο των εξαγωγών κατά 2% λόγω πιθανής ανάκαμψης της ζήτησης σε ορισμένες βασικές αγορές. Η χαλάρωση του πληθωρισμού των τροφίμων στην ΕΕ είναι πιθανό να έχει θετικό αντίκτυπο επίσης για οικιακή χρήση (+0,5%).
Αναφορικά με την παραγωγή ορού γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να ενισχυθεί το 2023 κατά 1,2%). Αυτό οφείλεται στις υψηλότερες εξαγωγές της ΕΕ χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, ενώ σε ενδοκοινοτικό επίπεδο η εγχώρια κατανάλωση θα μπορούσε να σημειώσει πτώση. Ωστόσο, το 2024, η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να συνεχιστεί με βραδύτερο ρυθμό της τάξης του 0,8%, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες εξαγωγές της ΕΕ (+2,5%) ενώ η εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή.
Δείτε εδώ την έκθεση της Κομισιόν.