Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη η οποία συνυπογράφεται από 12 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Η διαδικασία κατοχύρωσης του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ξεκίνησε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ με στόχο την προστασία και την ανάδειξη αυτού του εθνικού μας προϊόντος. Στόχος της κατοχύρωσης, εκτός από την ανάδειξη της εγχώριας παραγωγής κυρίως του κλάδου της αγελαδοτροφίας, είναι και η διατήρηση των συνθηκών και τεχνικών παραγωγής σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα αλλά και η θωράκιση της εγχώριας παραγωγή απέναντι σε φαινόμενα σφετερισμού της φήμης του ελληνικού γιαουρτιού και μιμητισμού.
Παρά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης και του σχετικού φακέλου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έξι χρόνια μετά δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος στο θέμα. Αντίθετα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, κατόρθωσε να κατοχυρώσει το δικό της γιαούρτι «Silifke Yoğurdu» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Η εξέλιξη αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα, καθώς η Ελλάδα, παρά την έτοιμη μελέτη που βρήκε η κυβέρνηση καθώς και τις επανειλημμένες πιέσεις και προτάσεις του κτηνοτροφικού κόσμου, δεν έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση ενός παγκοσμίου γνωστού ελληνικού προϊόντος όπως το γιαούρτι. Αντίθετα το έχει αφήσει έξι χρόνια τώρα εκτεθειμένο σε πρακτικές μιμητισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Επειδή αυτή η κυβερνητική αδιαφορία ενισχύει την εισαγωγή φθηνών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως στο πλαίσιο της συμφωνίας Mercosur, η οποία προβλέπει εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Λατινική Αμερική χωρίς δασμούς.
Επειδή η εξέλιξη αυτή αποτελεί άμεση απειλή για την ελληνική αγελαδοτροφία, η οποία έχει ήδη υποστεί σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο αριθμός των παραγωγών έχει μειωθεί από 3.400 σε μόλις 2.000.
Επειδή το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα προϊόν με υπεραξία, σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ιδιαίτερη δυναμική τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Επειδή η Κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως Π.Γ.Ε., ενώ η Τουρκία, παρόλο που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να κατοχυρώσει ένα παραδοσιακό προϊόν της ως ΠΓΕ
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία κατοχύρωσης του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ);
- Έχει υποβληθεί επίσημα ο φάκελος κατοχύρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αν όχι, ποιες είναι οι αιτίες της καθυστέρησης και ποιες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας;
- Τι πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το Υπουργείο για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού από φαινόμενα μιμητισμού και σφετερισμού της φήμης του, ιδίως μετά την κατοχύρωση του τουρκικού γιαουρτιού «Silifke Yoğurdu» ως ΠΓΕ;
- Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής αγελαδοτροφίας και της χρήσης ελληνικού γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αυθεντικότητα του προϊόντος;»