Ένας από τους κύριους λόγους στους οποίους οφείλεται η εκτιμώμενη ανάπτυξη είναι η αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Ελέω της τάσης για στροφή σε πιο υγιεινά τρόφιμα, το χαλλούμι έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες χορτοφάγων, αλλά και ανθρώπων που ακολουθούν ευέλικτη διατροφή. Παράλληλα, η στροφή της βιομηχανίας του έτοιμου φαγητού προς πιο υγιεινά προϊόντα έχει επίσης αυξήσει το ενδιαφέρον για το χαλλούμι ως υποκατάστατο του κρέατος σε διάφορα τρόφιμα, όπως σαλάτες και σάντουιτς.
Στην ανάπτυξη της αγοράς χαλλουμιού καθοριστική είναι επίσης, η παγκοσμιοποίηση της διατροφικών συνηθειών, καθώς οι καταναλωτές πειραματίζονται περισσότερο με τις επιλογές τους, και αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις εξωτικές κουζίνες, ιδίως για τα μεσογειακά πιάτα, όπου βρίσκεται σε περίοπτη θέση το χαλλούμι. Η τάση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από την επέκταση μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και τον πολλαπλασιασμό των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου που καθιστούν τα ποικίλα τρόφιμα πιο προσιτά στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς για το χαλλούμι είναι οι καινοτόμες συσκευασίες και οι στρατηγικές μάρκετινγκ που υιοθετούν πολλές εταιρείες με στόχο να τραβήξουν το βλέμμα των καταναλωτών. Οι παραγωγοί επενδύουν σε ελκυστικές συσκευασίες και αλλά και σε σήμανση της σημαντικής διατροφικής αξίας του χαλλουμιού. Επιπλέον, η άνοδος των υπηρεσιών διανομής τροφίμων έχει διευκολύνει τους καταναλωτές να δοκιμάζουν νέα προϊόντα όπως το χαλλούμι χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν σε καταστήματα.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλειφθεί ο σημαντικός ρόλος που έχουν η βιωσιμότητα και οι ηθικές πρακτικές για τους σύγχρονους καταναλωτές. Πολλοί παραγωγοί υιοθετούν μεθόδους παραγωγής που επιστρατεύουν τοπικές πρώτες ύλες και βασίζονται σε παραδοσιακές τεχνικές. Αυτό ευθυγραμμίζεται με μια ευρύτερη στροφή των καταναλωτών προς βιώσιμες διατροφικές πρακτικές, όπου ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ηθικές μεθόδους παραγωγής. Η σύνδεση με την τοπική κληρονομιά και την αυθεντικότητα απευθύνεται στους καταναλωτές που αναζητούν γνήσιες γαστρονομικές εμπειρίες.
Τέλος, η δυναμική της αγοράς χαλλουμιού αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια βιομηχανία γαλακτοκομικών. Η ευελιξία του κυπριακού τυριού που του επιτρέπει να συνοδεύει διάφορα φαγητά, από ψητά λαχανικά μέχρι πίτσα, το καθιστά ιδιαίτερα προσιτό σε καταναλωτές με διαφορετικά γούστα.