Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κοντά σε συμφωνία με 9+1 επιχειρήσεις για 1,65 ευρώ στο πρόβειο γάλα ο Γάλα Ελάςς

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι να δώσει τα χέρια η Ομάδα Παραγωγών – Συνεταιρισμός Γάλα Ελάςς με την ίδια ομάδα εννέα αγοραστών που έκλεισε την περσινή παραγωγή (Lactalis, Μπίζιος, Ρούσσας, Αβραμούλης, Ήπειρος, Τέμπη, Αρβανίτης, Τάχας και Σάφος), με τον αστερίσκο μίας πιθανής προσθήκης την τελευταία στιγμή που ίσως ανεβάσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων σε δέκα για το 2026.

Το ρεπορτάζ της Agrenda θέλει τη διοίκηση του Γάλα Ελάςς να κάνει σημαντικές προσπάθειες να κλείσει τιμή κοντά στο 1,65 ευρώ το κιλό, ανεβάζοντας κατά 1 με 2 λεπτά τη μέγιστη τιμή συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κατά τη φετινή διαπραγματευτική περίοδο.

Όπως έχει καταγραφεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ, οι πράξεις που έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες είναι δύο. Πριν 15 περίπου μέρες έγινε γνωστό πως η Οµάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Καρυάς Ολύµπου, έδωσε τα χέρια µε την Ελληνικά Γαλακτοκοµεία Α.Ε. για την διάθεση 1.500.000 κιλών πρόβειου γάλακτος στην τιµή των 1,60 ευρώ το κιλό. Μερικά 24ωρα αργότερα, έγινε γνωστό από στόµα σε στόµα πως κλείστηκαν ακόµη 1.500.000 κιλά γάλα από «ελεύθερους» παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή µε αντίτιµο 1,63 ευρώ το κιλό. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αγοραστής ήταν η τυροκοµική επιχείρηση Μπίζιος Α.Ε..

Επιπλέον δε, ακούγεται έντονα εδώ και μερικά 24ωρα πως κοντά σε συμφωνία βρίσκονται και οι φάρμες Λιβαδίου με μεγάλη βιομηχανία των Τρικάλων, σε επίπεδα τιμής αρκετά όμοια με τον Γάλα Ελλάςς. Οι εξελίξεις σε αυτό το «μέτωπο» ίσως έρθουν λίγο μεταγενέστερα από τον Γάλα Ελάςς και συγκεκριμένα κατά το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τέτοιες μέρες, ο Γάλα Ελάςς είχε κλείσει τιμή παραγωγού για 11.000 τόνους από 1,42 έως 1,44 ευρώ το κιλό και ειδικό πριμ συγκέντρωσης 4 λεπτά το κιλό που πιστώνεται στο συνεταιρισμό.

Προσπαθούν για 1,60 οι μεγάλοι

Να σημειωθεί εδώ πως τις τελευταίες 15 μέρες, η πλευρά των γαλατάδων καλλιεργεί μέρα με τη μέρα ένα κλίμα κάπως αρνητικό για την ζήτηση των μεταποιημένων προϊόντων, μετά τις «σημαντικές» αυξήσεις που προετοιμάζονται σε φέτα και γιαούρτι, επιχειρώντας να αποσπάσει κάποιες υπογραφές για το πολύ 1,60 το κιλό. Επί του παρόντος πάντως, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Η πλευρά των συνεταιρισμών μάλλον δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τα παραπάνω τετελεσμένα, σκληραίνοντας την στάση της με στόχο την κατοχύρωση του ρεαλιστικού 1,65 ευρώ το κιλό από τον επόμενο μήνα.

Σε ύφεση η ευλογιά στη Λάρισα

Για συντριπτικά καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου, κάνουν λόγο άνθρωποι της αγοράς, με την αγωνία του παραγωγικού κόσμου περί ξαφνικού κρούσματος ευλογιάς να μετουσιώνεται σε πιστή τήρηση των μέτρων βιοασφαλείας. Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος αρχίζει να ανασαίνει κάπως πιο ελαφριά, ενώ ο συνδυασμός των τιμών που ακούγονται με τα κάπως μειωμένα σε όρους κόστους σιτηρέσια των αιγοπροβάτων, ίσως επιτρέψει αργότερα ακόμη και μερικά (διακριτικά) χαμόγελα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ποτέ άλλοτε η εγχώρια κτηνοτροφία και ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσο μεγάλο κίνδυνο. Μια απειλή που θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα...

REPORTS

Έδωσε τα χέρια με την Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. για την διάθεση 1.500.000 κιλών πρόβειου γάλακτος στην τιμή των 1,60 ευρώ το κιλό, η Ομάδα...

REPORTS

Στη τελική ευθεία φαίνεται πως εισέρχονται οι διαπραγµατεύσεις δραστήριων συνεταιρισµών στη Θεσσαλία (Ελασσόνα, Λιβάδι) για τη νέα γαλακτοφόρο περίοδο, µε κάποιους αγοραστές να µοιάζουν...

REPORTS

Έντονες είναι οι διεργασίες την τελευταία εβδοµάδα στην καρδιά της Ελασσόνας ενόψει των πρώτων συµφωνιών για παραδόσεις πρόβειου γάλακτος, δίχως ωστόσο για την ώρα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...