Connect with us

Αναζήτηση

SPECIALS

Το Αρκαδικόν που γύρισε από την μαζική παραγωγή τυριών στην περιορισμένη παραγωγή φρέσκων γαλακτοκομικών

Μία οικογένεια εξαρχής προσανατολισμένη στον πρωτογενή τομέα, κάνοντας τα πρώτα της βήματα μέσω της δραστηριοποίησης των γονέων στην παραγωγή φέτας, μυζήθρας και γραβιέρας, δημιούργησε την εταιρεία Αρκαδικόν.

Μία οικογένεια εξαρχής προσανατολισμένη στον πρωτογενή τομέα, κάνοντας τα πρώτα της βήματα μέσω της δραστηριοποίησης των γονέων στην παραγωγή φέτας, μυζήθρας και γραβιέρας, δημιούργησε την εταιρεία Αρκαδικόν.

Τα πρώτα βήματα έγιναν από τα αδέρφια Γιάννη, Ηλία, Παναγιώτη και Κωνσταντίνο Μπίτσικα το 1977. Η επιχείρηση που ξεκίνησε ως ομόρρυθμη εταιρεία επεκτάθηκε και το 1990 μετατράπηκε σε ανώνυμη. Το 2000 αποχώρησε από την εταιρεία ο Γιάννης Μπίτσικας για να λάβει το χρίσμα η επόμενη γενιά. Επικεφαλής της επιχείρησης είναι σήμερα τα τέσσερα αδέρφια Δημήτρης, Λεωνίδας, Γιώργος και Μάρω Μπίτσικα.

Η επιχείρηση με έδρα την Τρίπολη άλλαξε πλήρως προσανατολισμό πριν από δύο χρόνια και από την διαδικασία μαζικής τυροκόμησης φέτας, εισήλθε στα φρέσκα συσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στο επίκεντρο τα μικρά σημεία λιανικής

Η στρατηγική της επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διάθεση μέσα από τα μικρά σημεία λιανικής και προσεχώς θα επιδιώξει να επεκτείνει την παρουσία της στα συγκεκριμένα σημεία πώλησης. Όπως λέει ο εκ των ιδρυτών της, Δημήτρης Μπίτσικας «επιδίωξή μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητά μας αμετάβλητη, επενδύοντας σε περιορισμένη παραγωγή, ούτως ώστε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στα μικρά σημεία. Κάναμε τη στροφή αυτή καθώς αναζητούσαμε κάτι διαφορετικό, δεδομένου ότι η αγορά του τυριού παρουσίαζε αρκετές δυσκολίες. Ο αριθμός των παραγωγών ήταν μεγάλος, οι τιμές ιδιαίτερα πιεσμένες, ενώ ήταν και αυξημένος ο αριθμός των ξένων τυριών που εισάγονταν στην Ελλάδα. Έτσι είδαμε ότι υπήρχε το περιθώριο να ασχοληθούμε με το φρέσκο γάλα 7 ημερών, δεδομένου ότι στην Τρίπολη όπου δραστηριοποιούμαστε δεν υπάρχουν πολλοί παραγωγοί φρέσκου γάλακτος», συμπληρώνει.

 

H εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή και εμφιάλωση φρέσκου κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος. Διαθέτει επίσης προϊόντα όπως κρέμα, ρυζόγαλο, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι κατσικίσιο. «Πλέον παράγουμε φέτα μόνο σε μικρές ποσότητες, ενώ στόχος μας είναι να επεκτείνουμε διαρκώς τη γκάμα μας στα φρέσκα συσκευασμένα προϊόντα. Προσεχώς θα φέρουμε στην αγορά και στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι, ενώ θα ασχοληθούμε και με προϊόντα χωρίς ζάχαρη όπως είναι το ρυζόγαλο και η κρέμα με στέβια. Σε ό,τι αφορά τα παραγόμενα προϊόντα το γάλα έχει διάρκεια ζωής 7 ημέρών, ενώ οι κρέμα, το ρυζόγαλο έχουν ημερομηνία λήξεως μετά από 13 ημέρες και το γιαούρτι περίπου 25 ημέρες ζωής, ενώ δεν περιέχουν συντηρητικά.

Η συνεργασία με τους παραγωγούς

Το Αρκαδικόν διατηρεί συνεργασίες με κτηνοτρόφους από την περιοχή της Αρκαδίας, από τους οποίους προμηθεύεται το γάλα για τα προϊόντα της. «Έχουμε επιλέξει ορισμένους παραγωγούς, οι οποίοι διαθέτουν καλή ποιότητα και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε να πορευόμαστε. Η εμπειρία ετών που είχαμε μέσω της παραγωγής τυριών, μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με πολλούς παραγωγούς κατά το παρελθόν. Μέσα από την εμπειρία μας αυτή μπορέσαμε να επιλέξουμε περίπου 15 παραγωγούς, με τους οποίους διατηρούμε μόνιμες συνεργασίες. Μας ενδιαφέρει ο καταναλωτής που αγοράζει τα προϊόντα μας να μπορεί να αγοράζει επί 365 ημέρες το χρόνο και να πίνει το ίδιο γάλα. Κύρια φιλοσοφία μας είναι να μην αλλάζουμε συνεργάτες από τη στιγμή που είμαστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα της πρώτης ύλης που παράγουν».

Όπως λέει ο κύριος Μπίτσικας στο κωδικολόγιο θα ενταχθούν προσεχώς και νέα προϊόντα από κατσικίσιο γάλα. «Έχουμε ισχυρή παρουσία με τα κατσικίσια προϊόντα και ο κόσμος ανταποκρίνεται, δείχνοντας την προτίμησή του σε αυτά».

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...