Πριν από την ένταξή του στη Phibro, ο Dr. Holub πέρασε χρόνια μελετώντας και συμβουλεύοντας τους παραγωγούς σχετικά με τη θερμική καταπόνηση, αρχικά ως διατροφολόγος ζώων και αργότερα ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.
Η Phibro Animal Health έχει δημοσιεύσει έναν εξαιρετικά χρήσιμο Οδηγό αναφοράς για τη θερμική καταπόνηση, ο οποίος ασχολείται με τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη θερμική καταπόνηση.
Σε αυτόν, ο Holub σημειώνει 5 βασικούς δείκτες που δείχνουν ότι οι αγελάδες έχουν υποστεί θερμικό στρες:
- Αυξημένοι ρυθμοί αναπνοής – Οι αγελάδες αποβάλλουν τη θερμότητα του σώματος μεταφέροντάς την μακριά από το σώμα τους και στον αέρα μέσω της αναπνοής. Αν δείτε τις αγελάδες σας να λαχανιάζουν, ξέρετε ότι ξοδεύουν πολλή ενέργεια προσπαθώντας να δροσιστούν.
- Μεταβολικές μεταβολές του pH – Η αυξημένη αναπνοή οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα των αγελάδων. Αυτό καθιστά το αίμα τους πιο αλκαλικό κατά τη διάρκεια της ημέρας και όξινο τη νύχτα, επηρεάζοντας τη λειτουργία του κόλουρου και ενδεχομένως προκαλώντας λαμινίτιδα.
- Αναπαραγωγικά ζητήματα – Η θερμική καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη ή/και να προκαλέσει πρώιμο εμβρυϊκό θάνατο. «Κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού καλοκαιριού χωρίς αποτελεσματική ψύξη, έχω δει τα ποσοστά σύλληψης να πέφτουν σε μονοψήφια επίπεδα σε ορισμένα γαλακτοκομεία», σημείωσε ο Holub.
- Αλλαγές στη συμπεριφορά – Οι αγελάδες με θερμική καταπόνηση στέκονται περισσότερο όρθιες, μασάνε λιγότερο, τρώνε λιγότερο και μεταθέτουν το φαγητό τους στη νύχτα, όταν οι συνθήκες είναι πιο δροσερές.
- Μειωμένη παραγωγή γάλακτος – Όσο περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιούν οι αγελάδες για να ψύξουν το σώμα τους, τόσο λιγότερη ενέργεια μπορούν να διαθέσουν για την παραγωγή γάλακτος. Αν προστεθεί αυτό στο γεγονός ότι η πρόσληψη ξηρής ύλης είναι μειωμένη, το κοπάδι μπορεί να υποστεί σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή, ειδικά αν η περίοδος θερμικής καταπόνησης διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
Οι αποδείξεις συνεχίζουν να πληθαίνουν ότι η θερμική καταπόνηση είναι ένα από τα πιο δαπανηρά ζητήματα στις γαλακτοπαραγωγικές επιχειρήσεις, με εκτεταμένες επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τις μελλοντικές γενιές ζώων. Ο Holub δήλωσε ότι κάθε χρόνο, η θερμική καταπόνηση τείνει να αιφνιδιάζει τους παραγωγούς. Και οι υγιείς αγελάδες – εκείνες με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα – είναι σε θέση να αντέξουν καλύτερα τις περιόδους θερμικής καταπόνησης.