Connect with us

Αναζήτηση

BRANDING

Ο Εύμαιος της Ιθάκης, η νέα «μπλε» έμπνευση που θέλει δυνατό γάλα

Aνοιξιάτικο γάλα για να είναι δυνατό, κυρίως πρόβειο, με το κατσικίσιο να συμπληρώνει τόσο όσο σαν… «αλατοπίπερο» και ένας γρίφος που χρειάστηκαν δύο χρόνια μέχρι να λυθεί για να βάλει σε καλούπι τον μύκητα, μας δίνουν την ετικέτα Εύμαιος, την ολοκαίνουργια έμπνευση του πολυμήχανου τυροκόμου της Ιθάκης, Χρύσανθου Καραβία.

Του Πέτρου Γκόγκου

Μπλε αλειφωτό τυρί

Πρόκειται για ένα μπλε τυρί, αλειφωτό και αρωματικό μόλις περάσει μια ώρα έξω από το ψυγείο, από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα το οποίο ο Χρύσανθος Καραβίας θέλησε να φτιάξει μόλις είδε πώς «δουλεύει» η πενικιλίνη στον Τσεμπέρη που έχει στην σπηλιά του. «Η σκέψη μου ήταν να βάλω το μύκητα από την αρχή, ώστε να είναι ελεγχόμενος, γιατί μόλις η πενικιλίνη αναπτυχθεί από μόνη της στο τυρί, τότε γίνεται ανεξέλεγκτη», εξηγεί. Το τυρί είναι πραγματικά σπάνιο και βρίσκουμε σε τρία σημεία στην Αθήνα και ένα στο Ναύπλιο, αφού φέτος είναι το παρθενικό του ταξίδι στην αγορά, με τις ποσότητες ελάχιστες, μόλις 80 κεφάλια. «Μου αρέσει να φτιάχνω το γάλα σε ένα τυρί, όχι να βγάζω τέσσερα από το ίδιο γάλα» θα πει ο δημιουργός του Ithaca’s Poem, που τυροκομεί τέσσερις μήνες το χρόνο με αιχμή του το λιγοστό γάλα από το Κάτσενο, την αρχαία φυλή προβάτων που βόσκει ελεύθερα στην Ιθάκη.

Φεβρουάριο και άνοιξη

Όπως θα πει, ο Εύμαιος, θέλει «δυνατό γάλα» γι’ αυτό τον τυροκομεί με τις πρώτες ποσότητες του Φεβρουαρίου και της άνοιξης. Η δίμηνη ωρίμανση δεν γίνεται σε σπηλιά όπως ο Τσεμπέρης, αλλά σε ειδικό θάλαμο, αφού θερμοκρασία, υγρασία και όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία του τυριού πρέπει να είναι σταθεροί και απόλυτα ελεγχόμενοι.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...