Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Βρώσιμη και βιώσιμη συσκευασία τυριών παρασκευασμένες από αλεύρι τριτικάλε

Ανάπτυξη βρώσιμων films από αλεύρι τριτικάλε, εμπλουτισμένων με φυσικά συντηρητικά όπως η ναταμυκίνη, δείχνει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων, και ιδιαίτερα του τυριού, αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο για τη διατήρηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αισθητικής του τελικού προϊόντος. Με τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις, τα βρώσιμα films και coatings αναδεικνύονται σε καινοτόμες τεχνολογίες συσκευασίας που συνδυάζουν περιβαλλοντική ευαισθησία και λειτουργικότητα. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Κόρδοβας αξιοποίησε το τριτικάλε ως λειτουργικό τρόφιμο για την ανάπτυξη βιώσιμων συσκευασιών γαλακτοκομικών προιόντων.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα προσανατολίζεται πλέον στη δημιουργία ενεργών βιοδιασπώμενων υλικών. Αυτά τα υλικά εκτός από φραγμό στο φως, την υγρασία και το οξυγόνο, μπορούν να περιέχουν και φυσικά αντιμικροβιακά συστατικά. Ένα φυσικό αντιμικροβιακό συστατικό είναι η ναταμυκίνη, ένα φυσικό μυκητοκτόνο που προέρχεται από τον μικροοργανισμό Streptomyces natalensis και έχει εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα σε πάνω από 40 χώρες, μεταξύ αυτών και από τον FDA και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μεγάλο δυναμικό στη συσκευασία το τριτικάλε λόγω των πρωτεϊνών

Το τριτικάλε είναι ένα υβρίδιο σίτου και σίκαλης. Φημίζεται για την υψηλή ανθεκτικότητά του σε δύσκολες καλλιεργητικές συνθήκες και την προσαρμοστικότητά του σε χαμηλών εισροών γεωργία. Αν και δεν χρησιμοποιείται ευρέως ως τρόφιμο, έχει μεγάλο δυναμικό στη βιομηχανία λόγω των πρωτεϊνών του, που μπορούν να σχηματίσουν φιλμ.

Η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Κόρδοβας, ανέπτυξε βρώσιμα films από αλεύρι τριτικάλε, εμπλουτισμένα με ναταμυκίνη. Σκοπός ήταν να εξετάσει την αποτελεσματικότητά τους ως ενεργά υλικά συσκευασίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως προσφέρουν ασφαλή και αποτελεσματική προστασία του τυριού από μυκητιακές αλλοιώσεις, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του.

Πλεονεκτήματα για την τυροκομία

Τα βρώσιμα films και coatings, βασισμένα σε βιοπολυμερή, φυσικά λιπίδια και πολυσακχαρίτες, αναπτύσσονται ως οικολογική και λειτουργική εναλλακτική στα συμβατικά υλικά. Μπορούν να εφαρμοστούν είτε ως επιφάνειες (films) είτε ως υγρά επιστρώματα (coatings) και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη:

  • Αντικατάσταση συνθετικών επικαλύψεων ή κεριών.
  • Λειτουργικότητα και προστασία, χωρίς αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τυριού.
  • Παράταση της διάρκειας ζωής, μειώνοντας απώλειες.
  • Είναι βιοδιασπώμενα και βρώσιμα, συμβάλλοντας σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή.
  • Δυνατότητα ενσωμάτωσης αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών παραγόντων

Τα βρώσιμα coatings δρουν ως ημιδιαπερατά στρώματα που ρυθμίζουν την ανταλλαγή αερίων και υγρασίας, μειώνοντας την ταχύτητα ωρίμανσης και αφυδάτωσης. Παράλληλα, μπορούν να μεταφέρουν ενεργά συστατικά, π.χ. αρώματα, φυσικά αντιμικροβιακά, θρεπτικά, απευθείας στην επιφάνεια του τροφίμου, προσφέροντας προστιθέμενη λειτουργικότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η αποτελεσματικότητα των βρώσιμων films και coatings εξαρτάται και από το είδος του τυριού. Φρέσκα τυριά όπως το cottage, το μαλακό ή το κρεμώδες τυρί, απαιτούν διαφορετικά χαρακτηριστικά επικάλυψης από ώριμα ή σκληρά τυριά. Παράγοντες όπως η διαλυτότητα, η πυκνότητα, το ιξώδες και η επιφανειακή τάση των coatings καθορίζουν την επιτυχία της εφαρμογής τους.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ

Πληροφορίες από: sciencedirect.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δραστική οικονομία στις δαπάνες στελεχιακού δυναμικού, εκλογίκευση των κωδικών παραγωγής προϊόντων, ανάθεση της συγκέντρωσης του γάλακτος σε αξιόπιστους εξωτερικούς συνεργάτες, υποστήριξη των κτηνοτρόφων για...

REPORTS

Με μια λιτή εκδήλωση στο Μουσείο Τσιτσάνη, στην πόλη των Τρικάλων, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία γιόρτασε το βράδυ της Τρίτης 10 Ιουνίου τα τεσσαρακοστά γενέθλια...

REPORTS

Σχεδόν έτοιµο να ανοίξει τις πύλες του είναι το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών του Αγροτικού Γαλακτοκοµικού Συνεταιρισµού Καλαβρύτων, µια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ που...

REPORTS

Και το όνοµα αυτού, «Κερκινέλα». Ένα ηµίσκληρο τυρί, από βουβαλίσιο γάλα, αρωµατισµένο µε βασιλικό, δυόσµο και ρίγανη, που τρώγεται και στη φυσική του µορφή,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...