«Με ιδιαίτερη περηφάνια, σαν παραγωγός Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, σαν Ναξιώτης και σαν Έλληνας, πληροφορήθηκα ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ βρίσκεται μέσα στην πρώτη επτάδα της διεθνούς λίστας αξιολόγησης τυριών Taste Atlas». αναφέρει ο Νίκος Πιτταράς σε ανακοίνωση του ότι το εν λόγω προϊόν (Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ) παράγεται στη Νάξο από τέσσερις παραγωγούς.
Για τον λόγο αυτό, κακές εντυπώσεις δημιούργησαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Νάξου, που με αφορμή τη διάκριση, φέρεται να προσπαθεί να οικειοποιηθεί το επίτευγμα για λογαριασμό του συνεταιρισμού. Ο Δημήτρης Καπούνης είχε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες τα εξής:
«Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. είναι έβδομη παγκοσμίως και μαζί το ελληνικό τυρί που τερμάτισε ψηλότερα στην λίστα, ανάμεσα σε περίπου 36.000 τυριά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και πρόσθεσε: «Να συγχαρούμε τους τυροκόμους και τους κτηνοτρόφους μας και την Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Νάξου, που κατάφεραν ένα μικρό νησί να έχει το τυρί του τόσο ψηλά παγκοσμίως. Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. υπάρχει παντού! Την εξάγουμε σε δώδεκα κράτη του εξωτερικού, έχουμε κατορθώσει ως και να διατίθεται σε τρία σημεία στην Αμερική και γι’ αυτό είναι και αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Προς την Γαλλία εξάγονται οι περισσότερες ποσότητες Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π».
Η επιστολή του Νίκου Πιτταρά αναφέρει:
Προκαλούν συνεπώς αλγεινή εντύπωση οι παρουσιάσεις της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και οι δηλώσεις του Προέδρου της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες την ανωτέρω διάκριση έλαβε δήθεν «η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ Νάξου». Όπως είχα υπενθυμίσει εγγράφως στον κ. Πρόεδρο όταν στις 12.7.2022 οικειοποιήθηκε και πάλι δημοσίως την ίδια διάκριση, η έρευνα της Taste Atlas αφορά το προϊόν Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ γενικά και όχι φυσικά το προϊόν μιας συγκεκριμένης επιχείρησης. Προφανώς και θα χαρακτηρίζαμε κακόπιστο έναν παραγωγό ιταλικής παρμεζάνας, που θα δήλωνε δημοσίως ότι η δική του παρμεζάνα είναι πρώτη στη λίστα της Taste Atlas.
Το τυροκομείο μου «ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΙΤΤΑΡΑ» είναι το κομμάτι μιας διπλά καθετοποιημένης μονάδας «παραγωγή ζωοτροφών – κτηνοτροφική μονάδα – τυροκομείο», που επεξεργάζεται το γάλα από την κτηνοτροφική μου μονάδα και μόνο. Παράγω ζωοτροφές σε ιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα κτήματα με καθοδήγηση γεωπόνων με εμπειρία δεκαετιών με τεράστιο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα ζήλευαν πολλές μονάδες της Ευρώπης. Η κτηνοτροφική μου μονάδα αριθμεί πάνω από 500 βοοειδή εκ των οποίων 200 αρμεγόμενα με παραγωγή σχεδόν 3000 τόνων γάλακτος κατ’ έτος και είναι η μεγαλύτερη κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται σε ελληνικό νησί.
Με την αρωγή και τη συνεχή παρακολούθηση του κτηνιάτρου αδελφού μου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μιας και τα ζώα μου έχοντας ατομικούς πομπούς παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από υπολογιστή, έχω καταφέρει σήμερα να παράγω πάνω από το 20% του αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στη Νάξο το οποίο επεξεργάζομαι στο τυροκομείο μου.
Η επιχείρησή μου έχει λάβει πρώτη στην Ελλάδα
- Πιστοποίηση για την καλή διαχείριση και ευζωία των παραγωγικών της ζώων
- Πιστοποίηση για την μη χρήση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.
Τα προϊόντα μου, όποτε έχουν κριθεί σε διεθνείς και ελληνικές αξιολογήσεις καταλαμβάνουν πάντα τις πρώτες θέσεις. Επιπλέον, πριν διακινηθεί η γραβιέρα μου στην αγορά, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ δεν είχε βρεθεί ούτε καν στην πρώτη χιλιάδα της λίστας του Taste Atlas. Δεν εμφανίστηκα όμως στα ΜΚΔ και στα ΜΜΕ ισχυριζόμενος ότι η Γραβιέρα Νάξου Πιτταρά κατέλαβε την τρίτη πέρυσι και την έβδομη φέτος θέση στη λίστα του Taste Atlas, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αφενός ψευδές και αφετέρου κακόπιστη προσπάθεια οικειοποίησης μιας διάκρισης που αφορά εν γένει το προϊόν «Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ», η οποία έχει κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών χάρη στις προσπάθειες όλων των παραγωγών.
Αναγκάζομαι να καλέσω πλέον δημόσια την ΕΑΣ Νάξου και τον Πρόεδρό της να αποκαταστήσουν την αλήθεια, δηλαδή ότι η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ βρέθηκε 7η στη λίστα του Taste Atlas και να μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους.