Παράγεται με επεξεργασία (θέρμανση και ανάδευση) του τυρογάλακτος που προέρχεται από την τυροκόμηση πρόβειου και κατσικίσιου στο οποίο προστίθεται πρόσγαλα (φρέσκο γάλα).
Η Ματσιούλας Δ. Ιωάννης είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκινά τη σταδιοδρομία της από το 1982, φτιάχνοντας τυριά με πρώτη ύλη από τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας. Εκτός από τη Φρέσκια Μυζήθρα παράγει Φέτα, Γραβιέρα, Τσαλαφούτι, Μυζήθρα, Ανθότυρο, Βούτυρο και Τραχανά.
Τα τυριά, που παράγονται έχουν αγνή και πλούσια γεύση, αφού αρχή και μεράκι του τυροκομείου είναι η διατήρηση της παράδοσης, θεωρώντας ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι τα ίδια τα προϊόντα.