Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναβιώνουν τον τυροκομικό σύλλογο Μακεδονίας Θράκης οι μικροί τυροκόμοι για προάσπιση των τιμών γάλακτος και φέτας

Ζυμώσεις για την αναβίωση του παροπλισμένου Συλλόγου Τυροκόμων Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να αποκτήσει εκ νέου «φωνή» στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τον κλάδο και να προασπιστεί τα συμφέροντα των τοπικών μικρομεσαίων τυροκομικών μονάδων, σε κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τη φέτα και είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μικρομεσαίοι τυροκόμοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μειωθούν στο 1,40 ευρώ το κιλό οι τιμές στο πρόβειο γάλα, όπως φημολογείται ότι προωθείται από τους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου και θέλουν να διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα. Αυτό διότι αφενός έχουν μεγάλα αποθέματα φέτας (κάποιες πληροφορίες λένε ότι φτάνουν έως και το Μάρτιο), παρασκευασμένα με ακριβό γάλα, που σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν με τεράστια ζημιά αν η τιμή πέσει τόσο πολύ. Αφετέρου επειδή ακριβώς είναι μικρομεσαίοι διατηρούν διαπροσωπικές σχέσεις με τους κτηνοτρόφους και θέλουν να βάλουν πλάτη, γιατί αλλιώς θα έχουν όλοι πρόβλημα βιωσιμότητας.

Την πρωτοβουλία, για να βγει από τη… ναφθαλίνη ο Σύλλογος, φέρεται να κινεί ο Γιώργος Λύκας, της ομώνυμης τυροκομικής μονάδας από το Βαφειοχώρι του Κιλκίς, έχοντας τη συμπαράσταση και άλλων γνωστών τυροκόμων από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι, κατά μια πληροφορία, αν αθροίσουν τη δυναμικότητά τους αντιπροσωπεύουν περί το 20% της παραγωγής φέτας, χωρίς, παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή να έχουν καμία παρεμβατικότητα στα θέματα που τους «καίνε».

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Agrenda, την περασμένη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ευάριθμης ομάδας μικρομεσαίων τυροκόμων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με στόχο την προπαρασκευή για την καλύτερη οργάνωση του εγχειρήματος, στο οποίο λέγεται πως έχει εκφραστεί ενδιαφέρον να μετάσχουν και κάποιοι μικροί τυροκόμοι από την Ήπειρο, ενώ συζητήσεις για συνεργασία γίνονται και με το Cluster τυροκόμων της Δυτικής Μακεδονίας.

«Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε εκ νέου το Σύλλογο Τυροκόμων Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος ναι μεν έχει ιδρυθεί από το 1995, αλλά παραμένει ανενεργός τα τελευταία πολλά χρόνια. Επιδίωξή μας είναι να έχουμε φωνή μέσα από αυτό το φορέα για να υπερασπιστούμε τη θέση μας στην αγορά, αλλά και το προϊόν της φέτας και σύντομα θα έχουμε το νέο διοικητικό συμβούλιο», εξήγησε στην Agrenda ο Γιώργος Λύκας και πρόσθεσε πως «αυτός ο λευκός χρυσός της χώρας πρέπει να πάρει την αξία του. Είναι ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι των Αρχών στο κομμάτι της παραγωγής και στο κομμάτι της διάθεσης της φέτας στην εστίαση. Δεν μπορεί οι μεγάλοι να βγάζουν ένα κιλό φέτα με τρία κιλά γάλα, γιατί διαθέτουν την τεχνολογία. Αυτό στη φέτα απαγορεύεται. Αποτέλεσμα είναι οι μικροί να μην μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε και να υπονομεύεται η βιωσιμότητά μας. Επίσης πρέπει να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι στην εστίαση, να γράφουν φέτα στον τιμοκατάλογο και να φέρνουν στο τραπέζι λευκό τυρί. Αν δουλέψουν πραγματική φέτα, η παραγωγή μας δεν θα φτάνει να καλύψει την ελληνική αγορά».

Το πλάνο αναβίωσης του Συλλόγου Τυροκόμων Μακεδονίας – Θράκης, είναι να βρεθεί τρόπος να «κουμπώσει» πάνω στο «άρμα» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, στην οποία εντός του 2024 θα επανακατατεθούν οι αντιπροσωπευτικότητες και γι’ αυτό στο ραντεβού του Λαγκαδά παρέστη και ο πρόεδρος της τελευταίας Γιάννης Βιτάλης. «Τους έδωσα τη συμβουλή να «κρεμαστούν» δίπλα σε ένα άλλο μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Φέτας, όπως είναι η Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων, ώστε και οι δύο φορείς να ισχυροποιήσουν τη φωνή τους μέσα στη Διεπαγγελματική», είπε στην Agrenda ο Γιάννης Βιτάλης, ενώ κατά πληροφορίες φέρεται να εξέφρασε παράπονα γιατί καμία από τις προτάσεις της Οργάνωσης δεν έχει προχωρήσει από την κυβέρνηση και γιατί η τελευταία δεν θέλει να τη χρηματοδοτήσει.

 

Σχετικά Άρθρα

SPECIALS

Kαταγραφή δεδοµένων εκτροφής, αυτοµατοποίηση της συλλογής γάλακτος, µίγµατα και συµπλέγµατα νέας τεχνολογίας και φυσικά γενετικά βελτιωµένα ζώα, είναι οι επενδύσεις που διατηρούν µία αιγοπροβατοτροφική...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...