Μια επαναστατική μελέτη αποκάλυψε ότι τα αντιγόνα των τροφών – συγκεκριμένες πρωτεϊνικές ουσίες- που βρίσκονται στο κρέας, τα αυγά και το γάλα (όπως η βόεια ορού αλβουμίνη και η ωοαλβουμίνη), θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον σχηματισμό όγκων στο έντερο. Η ανακάλυψη αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Immunology από ερευνητές του Κέντρου Ενοποιημένων Ιατρικών Επιστημών (IMS) της Rikena στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπιστώνεται ότι η αλβουμίνη και η ωοαλβουμίνη, που βρίσκονται αντίστοιχα στο βοδινό κρέας και γάλα και στο ασπράδι του αυγού, είναι ικανές να ενεργοποιήσουν τα ανοσοκύτταρα του λεπτού εντέρου, τα οποία μπορούν να καταστείλουν την καρκινογένεση στο έντερο και έτσι να περιορίσουν τη δημιουργία όγκων.
Εκτός από την αντικαρκινική τους δράση, τα αντιγόνα αυτά φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση και σε άλλες σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Συμπερασματικά, ενώ το κρέας και τα ζωικά προϊόντα έχουν αντιμετωπιστεί με καχυποψία και έχουν συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, νέα δεδομένα δείχνουν ότι, όταν καταναλώνονται με μέτρο, μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη, ειδικά για την υγεία του εντέρου.
Πηγή: efanews.eu