Πρόσφατα δηµιούργησε το πρώτο του πρατήριο λιανικής πώλησης στην Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης όπου µεταξύ άλλων διατίθενται φέτα, γραβιέρα, λαδοτύρι, παγωτό από πρόβειο γάλα, µυζήθρα, γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί. Ταυτόχρονα επενδύει στην κατασκευή νέου τυροκοµείου, ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ο συνεταιρισµός Μεσοτόπου αριθµεί περί τα 180 µέλη που εισφέρουν την παραγωγή τους και προέρχονται από χωριά όπως η Ερεσσός, η Άγρα, ο Μεσότοπος, η Άντισσα. Η συνολική εισκόµιση αιγοπρόβειου γάλακτος σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 3,5 εκατ. κιλά.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισµού Μεσοτόπου είναι το ιδιόκτητο σούπερ µάρκετ που διατηρεί, ένα πρατήριο καυσίµων στην περιοχή καθώς και η εµπορία αγροτικών εφοδίων. Επίσης ασχολείται µε το χονδρικό εµπόριο άλλων προϊόντων όπως ζάχαρη ή αγαθών που τα αγοράζει από τρίτους και τα µεταπωλεί. Ο κύκλος εργασιών του 2022 άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ. «Καταγράφεται διαρκής άνοδος τα τελευταία πέντε χρόνια κι αυτό µας δίνει τη δυνατότητα να προχωράµε», λέει στην Agrenda ο γενικός διευθυντής και µέλος της διοίκησης του Συνεταιρισµού, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.
Στα παραγόµενα προϊόντα είναι η κρέµα και το ρυζόγαλο µε βάση το πρόβειο γάλα καθώς και βιολογικά τυροκοµικά όπως φέτα και λαδοτύρι. Τον τελευταίο ένα χρόνο εισήλθε και στα τρόφιµα µε βάση τη σφολιάτα όπως πίτσες, σπανακοπιτάκια και µπουρεκάκια µε πρώτη ύλη τα τυριά που παράγει. Για τη συγκεκριµένη δραστηριότητα αναδιαµόρφωση τις παλιές εγκαταστάσεις που είχε στην ιδιοκτησία του, σε εργαστήριο µεταποίησης τροφίµων, αναφέρει ο ίδιος.
Υψηλότερες από το εµπόριο τιµές στον παραγωγό
Περιγράφοντας τη σχέση που υφίσταται µε τους παραγωγούς, ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισµού αναφέρει ότι «ως κίνητρο παρέχουµε τις υψηλότερες τιµές στο γάλα σε σχέση µε την πώληση σε εµπόρους ή τη βιοµηχανία. Εκτός των άλλων τα τελευταία χρόνια µετά το πέρας της σεζόν καταβάλουµε πριµ παραγωγικότητας στην τιµή του γάλακτος που ξεκινά από 0,02 ευρώ και φτάνει τα τα 0,06 ευρώ, αποκλειστικά για τα µέλη», εξηγεί.
Στον τοµέα της παραγωγικότητας ο Συνεταιρισµός Μεσοτόπου έχει κάνει κινήσεις για γενετική βελτίωση της ράτσας προβάτου της φυλής Λέσβου. Το πρόγραµµα βελτίωσης εκτελείται υπό την επίβλεψη του γεωπόνου και του κτηνοτρόφου του Συνεταιρισµού και στοχεύει να βελτιώσει την παραγωγή γάλακτος σε ποσότητες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απαιτούµενη περιεκτικότητα σε λιποπρωτεΐνες. Ταυτόχρονα όµως κάνει κινήσεις βελτίωσης παραγωγικότητας και για το κρέας, κρατώντας θηλυκά ή αρσενικά που παρακολουθούνται σε όλα τα στάδια ζωής µε γαλακτοµετρήσεις και ηµερολόγιο παραγωγής ούτως ώστε να αποδίδουν τα βέλτιστα στους κτηνοτρόφους.
Αυτή την περίοδο επιδίωξη της διοίκησης του Συνεταιρισµού είναι να δηµιουργήσει ενεργειακή κοινότητα, ώστε να ενδυναµώσει το εισόδηµα των κτηνοτρόφων. Από τα χρήµατα πώλησης της ενέργειας ένα µέρος θα αποδίδεται στα µέλη. Έχουν ήδη υλοποιηθεί πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του εν λόγω σχεδιασµού, που θα φέρει επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα στο νησί, υπό την προϋπόθεση ότι ο Συνεταιρισµός θα υπερκεράσει τα όποια προβλήµατα λόγω γραφειοκρατίας, καθότι σύµφωνα µε τον Μανώλη Κωνσταντιδέλλη καθυστερούν να εκδοθούν οι άδειες από τη ΡΑΕ και τον ∆Ε∆∆ΗΕ.