Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δυσφορία αγελαδοτρόφων για τις αλλαγές στην επίσημη συνταγή του χαλουμιού

Νέο διάταγμα για την ποσόστωση γάλακτος στην παρασκευή του χαλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου η υπουργός Γεωργίας Κύπρου Μαρία Παναγιώτου, μαζί με μια σειρά από χρηματοδοτικά μέτρα και εργαλεία για τον κλάδο.

Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας λογισμικού καταμέτρησης του αιγοπρόβειου γάλακτος τον Οκτώβριο 2024, με στόχο τα ποσοτικά δεδομένα, που θα προκύψουν να συνυπολογίζονται στον καθορισμό των διαταγμάτων.

Εν αναμονή αυτών των δεδομένων, το διάταγμα προνοεί για το διάστημα 1 Φεβρουαρίου 2025 έως και 31 Αυγούστου 2025 η ποσόστωση για αιγοπρόβειο γάλα στο μίγμα του χαλλουμιού να ανέβει στο 30% από το 25% που ήταν το υφιστάμενο.

Στο μεσοδιάστημα των 7 μηνών, παραμένουν ως βάση τα ποσοστά που υπάρχουν στα Διατάγματα του 2023-2024. Ως εκ τούτου, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 η ποσόστωση θα είναι στο 25%.

Για το διάστημα της ξηράς περιόδου υπήρχαν δύο Διατάγματα, ένα Διάταγμα που καθόριζε την ποσόστωση στο 10% και ένα δεύτερο στο 19%. Η Υπουργός ανέφερε ότι αξιοποιώντας τα υφιστάμενα ποσοτικά δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας, καθορίζεται ως νέο ποσοστό ο μέσος όρος των Διαταγμάτων αυτών, που είναι το 15%.

Το νέο Διάταγμα που θα εκδοθεί θα είναι ετήσιο. Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο μέσος όρος ποσόστωσης που καθορίζεται από αυτό (25%,15%, 30%), είναι στο 23% ενώ ο μέσος όρος ποσόστωσης των Διαταγμάτων του 2023-2024 (10%, 19%, 25%) καθορίζονταν στο 18%. Όπως ανέφερε η κα. Παναγιώτου, με το νέο Διάταγμα υπάρχει αύξηση +5% και μείωση της περιόδου εποχικότητας στους 5 αντί στους 6 μήνες.

Την αντίδραση των αγελαδοτρόφων προκάλεσε η ανακοίνωση νέου διατάγματος που αφορά την ποσόστωση του χαλουμιού το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, άνοιξε κύκλο διαβούλευσης, η δημοσιοποίηση πληροφοριών για τα νέα δεδομένα ποσόστωσης που θα ισχύσουν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αγελαδοτρόφων εφόσον θεωρούν ότι τελικά όλα ήταν προαποφασισμένα και εις βάρος τους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, πιστή στο όραμά της να προβάλλει δυναμικά την ελληνική διατροφική κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο, επεκτείνει τις δραστηριότητές της...

REPORTS

Οι Γερμανοί καταναλωτές είναι δεκτικοί στο να δοκιμάσουν γαλακτοκομικά προϊόντα ακριβούς ζύμωσης, όπως δείχνει νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Gottingen.

REPORTS

Η παραγωγή τυριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 1% εντός του 2024 και θα αγγίξει τους 10,5 εκατομμύρια τόνους, όπως δείχνει έρευνα της...

REPORTS

Η εκτεταμένη ξηρασία που επικράτησε πέρυσι στην Σικελία και η λειψυδρία που την συνοδεύσε έχει θέσει υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης τα γηγενή κατσίκια «Girgentana»,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...