Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το «Κασκαβάλι Πίνδου» αναδεικνύεται στην τοπική αγορά της Ηπείρου

Η αναβιώση του τυριού Κασκαβάλι έρχεται να χτίσει γερά θεμέλια στην τοπική κοινότητα της Ηπείρου, με πολλά καταστήματα εστίασης των Ιωαννίνων να το έχουν ήδη εμπιστευθεί και προτιμήσει, ενισχύοντας τη θέση του στην αγορά.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 12/11, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Σκάλκος αναφέρθηκαν στις προοπτικές προώθησης τοπικών προϊόντων, με μια από αυτές να είναι η εισαγωγή του ηπειρωτικού τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου» στα καταστήματα εστίασης των Ιωαννίνων.

Η εμπορική αυτή πρωτοβουλία έγινε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των τοπικών επιχειρήσεων, δίνοντας υπεραξία στο προϊόν και προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους καταναλωτές.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία δημοσιεύτηκε μέσα στο έτος, το Κασκαβάλι πρόκειται για ένα παραδοσιακό τυρί, του οποίου η παραγωγή είχε διακοπεί τις τελευταίες δεκαετίες και πρόσφατα επανεισήχθην στην αγορά. Μάλιστα, η παραγωγή του διακόπηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω έλλειψης καταναλωτικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται από τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής τυριών. Επιπλέον, η παραγωγή του έχει βιομηχανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την γαλακτοβιομηχανία «Καράλης Α.Ε.», με έδρα την Άρτα και την «Μέτσοβο ΑΕ», της οικογένειας Τσουτσοπλίδη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κασκαβάλι Πίνδου της εταιρείας «Καράλης Α.Ε.» έχει ήδη κερδίσει βραβείο ποιότητας στην έκθεση ProExpo στη Ρωσία το 2022, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 τιμήθηκε για τη γεύση του με βραβείο, διάκριση από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης.

Το Κασκαβάλι Πίνδου, αποτελεί ένα νέο τυρί στον κόσμο της γαστρονομίας, το οποίο κατάφερε πολύ γρήγορα να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες των τοπικών καταστημάτων, ξενοδοχείων και εστιατορίων να το προτιμήσουν. Στο πλαίσιο προώθησης και δημοσιοποίησης του τυριού, η τοπική κοινωνία σχεδιάζει το πρώτο «Local Taste Festival», που θα προβάλλει ακόμη περισσότερα προϊόντα της Ηπείρου, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία και στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου η αίτηση καταχώρισης ονομασίας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το τυρί Κασκαβάλι Πίνδου και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...