Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπό εξαφάνιση τα κατσικια Girgentana ελέω ξηρασίας στη Σικελία

Η εκτεταμένη ξηρασία που επικράτησε πέρυσι στην Σικελία και η λειψυδρία που την συνοδεύσε έχει θέσει υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης τα γηγενή κατσίκια «Girgentana», από τα οποία προέρχονται διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί ricotta, με τους ντόπιους κτηνοτρόφους να δυσκολεύονται να τους εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους για νερό.

Όπως αναφέρει ο κτηνοτρόφος Luca Cammarata στο Reuters, το κόστος κατανάλωσης νερού έχει διπλασιαστεί και πολλοί αγρότες της περιοχής βασίζονται στα αποθέματα που τους προμηθεύουν τα βυτιοφόρα της υπηρεσίας Carabinieri Forestry Department κάθε 15 μέρες, την ώρα που ο Alessandro Panzarella, από το τμήμα Carabinieri Command for Forest, Environment and Agri-Food, να δηλώνει πως είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των αγροτών για νερό με μόνο ένα βυτιοφόρο.

Οι καιρικές συνθήκες στην Σικελία ήταν τόσο άσχημες με την Ιταλική κυβέρνηση να κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της εκτεταμένης ανομβρίας που διήρκεσε για μήνες, ενώ το νησί δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται από την κλιματική αλλαγή με την θερμοκρασία να έχει αυξηθεί σημαντικά, ήδη από το 2021, όταν το θερμόμετρο είχε αγγίξει τους 48,8 βαθμούς Κελσίου, την μέγιστη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη και στην υπόλοιπη Ιταλία, με την αγροτική παραγωγή να έχει μειωθεί σε κλάδους όπου η γειτονική χώρα αποτελεί παραδοσιακή δύναμη, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο και τα φρούτα.

Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα 662,3 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να φτάσει η αξία της παγκόσμιας αγοράς της φέτας Π.Ο.Π., μέχρι το 2033, ακολουθώντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,8% για...

REPORTS

Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, πιστή στο όραμά της να προβάλλει δυναμικά την ελληνική διατροφική κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο, επεκτείνει τις δραστηριότητές της...

REPORTS

Οι Γερμανοί καταναλωτές είναι δεκτικοί στο να δοκιμάσουν γαλακτοκομικά προϊόντα ακριβούς ζύμωσης, όπως δείχνει νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Gottingen.

REPORTS

Η παραγωγή τυριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξηθεί κατά 1% εντός του 2024 και θα αγγίξει τους 10,5 εκατομμύρια τόνους, όπως δείχνει έρευνα της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...