Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ΠΟΠ σκληρό τυρί Σύρου Σαν Μιχάλη ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου

Εντός της δεκάδας των κορυφαίων σκληρών τυριών του κόσμου (8η θέση) της αντίστοιχης λίστας του Taste Atlas φιγουράρει το ΠΟΠ τυρί Σύρου, Σαν Μιχάλη, και επί τη ευκαιρία της νέας αυτής διεθνούς διάκρισης ο ιδρυτής του τυροκομείου Ζωζεφίνος, Στέφανος Βακόνδιος, τόνισε στον αέρα της ΕΡΤ τη σημασία του επιτεύγματος.

Όπως τόνισε ο παραγωγός το παραδοσιακό 100% αγελαδινό τυρί της Σύρου φέρει την ένδειξη ΠΟΠ από το 1996, και ξεχωρίζει για την επίγευση του. Η ονομασία του οφείλεται στο ομώνυμο χωριό στα βορειοδυτικά του νησιού, που με την σειρά του πήρε το όνομα του από το καθεδρικό εκκλησάκι του Άγιου Μιχάλη.

Λίγα λόγια για το Σαν Μιχάλη

Το Σαν Μιχάλη παράγεται από παστεριωμένο Συριανό αγελαδινό γάλα το οποίο συλλέγεται, υπό πολύ αυστηρές συνθήκες, από επιλεγμένα κοπάδια αγελάδων του νησιού που καταναλώνοντας τα βότανα που φυτρώνουν στο άνυδρο έδαφος του τόπου, δεσμεύουν τα αρώματα τους και τα προσδίδουν στο γάλα. Ίσως το σημαντικότερο μυστικό του κρύβεται στο χρόνο ωρίμανσης, ο όποιος διαρκεί από 4 έως 8 μήνες, πρόσθεσε.

Έχει ένα χρυσό δέρμα, η μάζα του είναι συμπαγής, με ακανόνιστες τρύπες και κοπή θρυμματισμένη όπως η παρμεζάνα. Το συγκεκριμένο τυρί χαρακτηρίζεται από στιβαρή υφή, απαράμιλλη γευστική πολυπλοκότητα, ζηλευτή ισορροπία ανάμεσα στην αλμύρα και τη γλυκύτητα, ενώ η διάρκειά του είναι εντυπωσιακή και οδηγεί σε μία πραγματικά νόστιμη επίγευση. Η ονομασία του τυριού προέρχεται από ένα βουνό στα βόρεια του νησιού όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό Σαν Μιχάλης, κατέληξε.

Πηγή ertnews

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα χαρτιά παραμένει η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Άρτεμις ΙΙ», που υπόσχεται να ορθώσει «ασπίδα» προστασίας των κτηνοτρόφων έναντι της νοθείας και της πρακτικής...

REPORTS

Με σκοπό την άσκηση παρεµβατικής πολιτικής στην τιµή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος και τη διασφάλιση του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων της περιοχής της...

REPORTS

Το 2023 αποτέλεσε ορόσημο για την ΟΜΗΡΟΣ, με εντυπωσιακή ανάπτυξη και ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων. Η εταιρεία σημείωσε...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...