Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πρώτο τουρκοκυπριακό τυρί «Χαλλούμι» με πιστοποιητικό ΠΟΠ

Πιστοποιητικό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στο πλαίσιο του συστήματος ποιότητας της ΕΕ, απονεμήθηκε στις 28 Μαρτίου στον πρώτο τουρκοκυπριακό παραγωγό τυριού «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Hellim».

Μετά την καταχώριση της ονομασίας «Χαλλούμι»/«Χελίμ» ως ΠΟΠ, μόνο το χαλούμι/Χελίμ που παράγεται στη νήσο Κύπρο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχετικών προδιαγραφών προϊόντος μπορεί να διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Χαλλούμι»/’Χελίμ’. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους παραγωγούς και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής να υποβάλουν αίτηση για πιστοποίηση ΠΟΠ των προϊόντων τους.

Ο πρώτος έλεγχος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από το Bureau Veritas, ένα διεθνώς διαπιστευμένο όργανο που έχει εξουσιοδοτηθεί να εκτελεί τους σχετικούς επίσημους ελέγχους σε όλο το νησί. Ο πρώτος παραγωγός από την τουρκοκυπριακή κοινότητα αξιολογήθηκε ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην προδιαγραφή προϊόντος «Χαλλούμι»/«Hellim» ΠΟΠ.

Το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ από την Bureau Veritas εφαρμόζεται από την εφαρμογή του κανονισμού της Επιτροπής για την καταχώριση του «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Hellim» ως ΠΟΠ. Ορισμένοι παραγωγοί χαλουμιού που είναι εγκατεστημένοι σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ήδη λάβει την πιστοποίηση ΠΟΠ βάσει αυτού του συστήματος.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα που αφορούν τις απαιτήσεις της ΕΕ για την υγεία των ζώων και της δημόσιας υγείας που απαιτείται να εκπληρωθούν προκειμένου η τουρκοκυπριακή κοινότητα να επωφεληθεί πλήρως από το σύστημα ποιότητας της ΕΕ με την εμπορία των προϊόντων ΠΟΠ κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής απομένει ακόμη να εφαρμοστούν.

Ο Mario Nava, Γενικός Διευθυντής Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε: «Το «Χαλλούμι»/«Χελίμ» είναι μια κοινή κληρονομιά και των δύο κοινοτήτων της νήσου Κύπρου. Το σημερινό σημαντικό βήμα καταδεικνύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ενθαρρύνει τους Τουρκοκύπριους να προχωρήσουν προς την επίτευξη συμμόρφωσης με τα πρότυπα της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαδικασία ΠΟΠ «Χαλλούμι»/«Hellim» είναι ένα μίνι εργαστήριο επανένωσης. Παραμένουμε δεσμευμένοι να εργαστούμε και με τις δύο κυπριακές κοινότητες, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους και ανοίγοντας το δρόμο για την επανένωση του νησιού».

Ιστορικό

Η καταχώριση του «Χαλλούμι»/«Χελίμ», του πιο γνωστού τυριού της Κύπρου, ως ΠΟΠ το 2021, έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς και από τις δύο κυπριακές κοινότητες να επωφεληθούν από αυτό το κοινοτικό σύστημα ποιότητας.

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα χρειάζεται ακόμη να εφαρμόσει μέτρα που σχετίζονται με τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα της ΕΕ, προτού επιτραπεί η εμπορία του τυριού «Χαλλούμι»/«Hellim» ΠΟΠ από Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Αυτό αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024. Η Επιτροπή υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία και τον τουρκοκυπριακό γαλακτοκομικό τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τυροκομική εταιρεία Κίσσας από το Μουζάκι Καρδίτσας απέσπασε πριν από μερικές ημέρες μια σπουδαία, διεθνή διάκριση: κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον έγκυρο διαγωνισμό World Cheese Awards...

REPORTS

Οι γαλακτοκομικές φάρμες στην Λιθουανία ξεκινούν σιγά σιγά να χρεοκοπούν καθώς η οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία παραμένει δύσκολη, όπως εξήγησε ο Jonas...

REPORTS

Τα World Cheese Awards είδαν ειδικούς από όλο τον κόσμο να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τον φετινό πρωταθλητή.

REPORTS

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι διεθνείς αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων θα ανακάμψουν στα επίπεδα pre-crash φέτος», ανέφεραν διεθνείς αναλυτές γαλακτοκομικών προϊόντων στους...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...