Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι απλώς ένα συστατικό, είναι απαραίτητα. Από εξαιρετικούς δίσκους με λουκάνικα και προϊόντα charcuterie που περιλαμβάνουν εκλεπτυσμένα τυριά μέχρι αρωματικό βούτυρο και τα κρεμώδη γλυκά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τρόφιμα που φαίνεται να είναι φτιαγμένα από τον παράδεισο. Και κανένα γεγονός δεν γιορτάζει τα θαύματα του τυριού και των γαλακτοκομικών προϊόντων περισσότερο από το Sydney Royal Cheese & Dairy Produce Show.
Βάζοντας την ποιότητα σε δοκιμή
Οι συμμετέχοντες που είναι περήφανοι να θέσουν τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα σε ανταγωνισμό σε αυτό το κληρονομικό γεγονός, όπου πριν από περίπου 150 χρόνια κρίθηκαν τα πρώτα βούτυρα και τυριά, συνεχίζουν την μακρά παράδοση ενός από τα πιο διάσημα και ανταγωνιστικά γεγονότα στη βιομηχανία των γαλακτοκομικών προϊόντων. Φέτος, το γεγονός προσέλκυσε πάνω από 500 συμμετοχές από 80 Αυστραλιανούς παραγωγούς ενώ οι εγγραφές για τον διαγωνισμό Sydney Royal Cheese and Dairy Produce του 2024 ανοίγουν στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Η κριτική γίνεται «τυφλά» οπότε όταν ένα προϊόν αναγνωρίζεται για την αριστεία του στον διαγωνισμό Sydney Royal, ξέρετε ότι είναι το καλύτερο στην κατηγορία του.
«Τα προϊόντα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό συνεχίζουν να είναι από τα υψηλότερης ποιότητας που είναι διαθέσιμα για τους καταναλωτές στην Αυστραλία», δηλώνει η Πρόεδρος των Κριτών, Tiffany Beer.
«Αυτά αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της βιομηχανίας για την παραγωγή και τη διεύρυνση της γκάμας των τυριών και των γαλακτοκομικών προϊόντων με την ανάπτυξη της αγοράς για υψηλής ποιότητας αυστραλιανά τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα.»
Η κ. Beer αναφέρει ότι ο διαγωνισμός είναι πολύ τυχερός που έχει τέτοιους αφοσιωμένους ειδικούς κριτές από όλους τους τομείς της γαλακτοκομικής και της γενικής τροφικής βιομηχανίας, οι οποίοι αφοσιώνονται στην αμερόληπτη κρίση και στην απονομή υψηλής ποιότητας αυστραλιανών τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Νέα προϊόντα στο ράφι
Στις κατηγορίες τυριού, βουτύρου, παγωτού, γιαουρτιού, gelato και γάλα από πρόβατα, αίγες, βόδια και καμήλες, τα προϊόντα υποβλήθηκαν σε δοκιμές, καθώς οι κριτές χρησιμοποιούσαν τα σημειωματάριά τους και με τα στόματά τους να τρέχουν σάλια με την ανυπομονησία να δοκιμάσουν τα προϊόντα. Απονεμήθηκαν 71 χρυσά μετάλλια, 127 ασημένια και 170 χάλκινα μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες και τοποθετήθηκαν πέντε τυριά που τιμήθηκαν στο πλέον διάσημο Australian Cheeseboard.
Προϊόντα όπως το Meredith Dairy Fresh Goats Cheese Dusted with Ash, που κατέκτησε μία θέση στο επιθυμητό cheeseboard φέτος με τη βελούδινη υφή του, το αρωματισμένο με βότανα εδώδιμο έλαιο και την ελαφρώς ξινή αρωματική γεύση, αποτελούν απόδειξη του γεγονότος ότι τα προϊόντα που κερδίζουν μετάλλια στο Royal Cheese & Dairy Produce Show είναι προϊόντα γαλακτοκομίας που παράγονται στην Αυστραλία και ανταγωνίζονται παγκοσμίως σε ποιότητα, ενισχύοντας τη δέσμευση για τη μάθηση και την ανάπτυξη της αυστραλιανής βιομηχανίας τροφίμων.
Ο διεθνής κριτής Craig Gile, ο οποίος παρευρέθηκε στον τόπο εκτέλεσης της αξιολόγησης κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, δήλωσε: «Ένα από τα μεγάλα σημεία ενδιαφέροντος για μένα ήταν τα υψηλής ποιότητας συστατικά που προστέθηκαν στα τυριά. Δεν το βλέπω πάντα σε διάφορους διαγωνισμούς, και είχα την ευτυχία να έχω συμμετάσχω σε πολλούς διάφορους διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτό πρέπει να είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και καλά οργανωμένους διαγωνισμούς στους οποίους έχω συμμετάσχει».
Αφοσίωση στον σκοπό.
Οι γαλακτοκόμοι Sandy και Julie Cameron, που διαχειρίζονται την εταιρεία Meredith Dairy, δηλώνουν ότι η αγάπη τους για τη γη και την αγροτική ζωή εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα τους έχουν θετική επίδραση στον φυσικό κόσμο και την τοπική κοινότητα.
Αυτή η δέσμευση στη γη και τα συστατικά που παράγει είναι αυτή που κάνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Αυστραλία να κερδίζουν τόσα δικαιολογημένα μετάλλια, όπως αυτά που απονέμονται στο Sydney Royal Cheese & Dairy Produce Show.
Για όσους έχουν αδυναμία στο παγωτό, το βραβείο του πρωταθλητή απονεμήθηκε στην Van Diemens Land Creamery της Τασμανίας για το παγωτό Lemon Curd, το οποίο, όπως δηλώνουν οι παραγωγοί, είναι το πιο φρέσκο προϊόν από το αγελαδινό γάλα στον καταναλωτή, φτιαγμένο με φρέσκα τασμανικά συστατικά – από το τοπικό γάλα, το μέλι leatherwood και τη λεβάντα, μέχρι το τασμανικό βούτυρο φιστικιού, το ελαιόλαδο και το ουίσκι.
Η Gelateria Gondola του Σίδνεϊ αναδείχθηκε ως το καλύτερο χαμηλής/μειωμένης περιεκτικότητας σε λίπος παγωτό ή gelato με το «Frutto Della Passione». Η ιστορία αυτή ξεκίνησε πίσω στην Ιταλία, όπου, ως παιδί, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της, Luca Zanini, ονειρευόταν να έχει τη δική του gelateria.
Ευτυχώς, έφερε το όνειρο αυτό και το ταλέντο του στις αυστραλιανές ακτές και τα τελευταία δέκα χρόνια ο Luca και ο συνιδιοκτήτης του, Davide Barbisan, έχουν σερβίρει παγωτό γκουρμέ «έτσι όπως θα έπρεπε να είναι» και έχουν κερδίσει βραβεία γι’ αυτό.
Το υψηλά εκτιμημένο βραβείο για το βούτυρο φέτος απονεμήθηκε με υπερηφάνεια στη Fonterra Australia από το Σπρέιτον στη Τασμανία, για το Duck River Premium Butter, το οποίο αξιολογήθηκε από την επιτροπή κριτών ως προς τη γεύση, το άρωμα, την υφή, το σώμα και την εμφάνιση.
Ο νικητής σε αυτήν την κατηγορία περηφανεύεται για τη βέλτιστη πρακτική του όσον αφορά τη βιωσιμότητα, με τη «ανάγκη να σεβόμαστε και να προστατεύουμε την ευημερία των ανθρώπων μας, των αγροτών μας και των ζώων τους, και να προστατεύουμε και να αναστηλώνουμε το περιβάλλον μας».
Η Τασμανία παράγει τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα της από το 1904 και δεν δείχνει καμία ένδειξη υποχώρησης στο επαγγελματικό της ταλέντο.
Πηγή: smh.com.au